Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Madencilik sektörü yeni yıla ‘umutlarla’ giremiyor

EMİB Başkanı Alimoğlu, Türkiye’nin yeraltı zenginliklerini ekonomiye kazandırarak Türk ekonomisine 60 milyar dolarlık katma değer sağlayan Türk madencilik sektörünün uygulanan dezenflasyon politikası nedeniyle 2024 yılını çok zor geçirdiğini, düşük döviz kuru, yüksek enflasyon ve ihraç pazarlarındaki daralma nedeniyle 2025 yılına da çok umutlu giremediğini açıkladı

EMİB Başkanı Alimoğlu, Türkiye’nin

Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Başkanı ve Afyon’un ileri gelen mermer sanayicilerinden İbrahim Alimoğlu, Türkiye’nin yeraltı zenginliklerini ekonomiye kazandırarak Türk ekonomisine 60 milyar dolarlık katma değer sağlayan Türk madencilik sektörünün, finansmana erişimde yaşadığı sorunlar, düşük döviz kuru, yüksek enflasyon ve ihraç pazarlarındaki daralma nedeniyle 2025 yılına da çok umutlu giremediğini, 2025 yılının zor yıllar arasına adını yazdırmaya aday olduğunu söyledi.

MADENCİLİK TÜRK EKONOMİSİNE 60 MİLYAR DOLAR KAZANDIRIYOR

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin Denizli İhracatçılar Birliği ev sahipliğinde Denizli Sanayi Odası ve Denizli Mermerciler Derneği iş birliğinde düzenlediği, ‘Maden Sektör Toplantısı’nda konuşan EMİB Başkanı İbrahim Alimoğlu, ‘Hayatımız Maden’ mottosuyla Türk ekonomisine 60 milyar dolarlık katma değer sağlayan sektörün, uygulanan dezenflasyon politikası nedeniyle 2024 yılını çok zor geçirdiğini, çözülmesi gereken sorunlar bulunduğunu kaydetti.

İHRACATÇILARIMIZ MALİYETİNE HATTA ZARARINA İHRACAT YAPMAK DURUMUNDA KALIYOR

Madencilik sektörünün yaşadığı sorunlar hakkında şunları dile getiren EMİB Başkanı Alimoğlu, orman bedelleri ve ruhsat harçlarının yüzde 44 olarak ilan edilen yeniden değerleme oranında artacağını, asgari ücrete gelecek artışında maliyetlerine yansıyacağının altını çizerek, şöyle devam etti: “Maliyetlerimiz artarken döviz kuru artmıyor. Enflasyonla mücadeleyi destekliyoruz ancak ihracatçılar olarak ihracat yapabileceğimiz bir ekosistemin korunmasını istiyoruz. Günümüzde ihracatçılarımız maliyetine hatta zararına ihracat yapmak durumunda kalıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ihracatçı firmaların yurtdışı kaynaklı dövizlerini Türk lirasına çevirirken yüzde 2 fark veriyor. Bu farkın yüzde 5’e çıkarılmasını istiyoruz.”

MAALESEF SEKTÖRÜN BELİNİ BÜKEN GELİŞMELER OLUYOR

Bu yıl, 4 Eylül 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan Orman Kanunu’nun 16. Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik’in madencilik faaliyetlerini önemli ölçüde kısıtlayan düzenlemeler içerdiğini de anlatan Alimoğlu, şu ifadelere yer verdi: “Son günlerde maalesef sektörün belini büken gelişmeler oluyor. Bu gelişmeler kapsamında da sektörle ortak hareket etmeye özen gösteriyoruz. Uygulamaya yönelikle ilgili STK’larımız ile Danıştay’a iptal davamızı açtık. Bir maden işletmesini faaliyete almak için 8 bakanlık, 7 yasa, 87 yönetmelik, 8 tüzük, 16 uluslararası sözleşme gereğince 24 değişik kurum ve kuruluştan izin almak zorundayız. Bunlardan biri de orman izinleri. Orman Kanunu’nun 16’ncı Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelikle, ruhsat güvencesinin ortadan kalkacağı, sektörün yok olma noktasına gelebileceğinden büyük endişe duyuyoruz.” Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu ve Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu sektöre yönelik değerlendirmelerde bulundular.

‘MADEN SEKTÖR BULUŞMASI’ KAPSAMINDA ÇEŞİTLİ PANELLER DÜZENLENDİ

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz’ın moderatörlük yaptığı oturumda, Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan, Türk Ticaret Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Zafer Seyar, İGE A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Alp Akdaş ihracatçılara sağladıkları finansal kaynakları aktardılar. Gazeteci İrfan Atasoy’un moderatörlük yaptığı ikinci oturumda; Denizli Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Serter ve Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Celil Kılınç konuşmacı olarak yer aldı.

DENİZLİ VALİSİ VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ZİYARET ETTİLER

‘Maden Sektör Buluşması’ kapsamında Denizli’ye giden Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu ve beraberindeki heyet Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nu makamlarında ziyaret ettiler. Ege Maden İhracatçıları Birliği, ‘Maden Sektör Buluşması’ toplantılarının ikincisini 25 Aralık 2024 Çarşamba günü saat 15:00’te Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.