Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mühsürler: Yerel değerimizi Avrupa’ya taşıdık

Afyonkarahisar Ticaret Borsası, Afyon pastırmasının Avrupa Birliği (AB) tarafından coğrafi işaretle tescillendiğini açıkladı. Böylece Afyon pastırması, AB tarafından tescil edilen ilk Türk pastırması oldu.

Afyonkarahisar Ticaret Borsası, Afyon pastırmasının Avrupa Birliği (AB) tarafından coğrafi
Afyon Ticaret Borsası’ndan yapılan açıklamaya göre, 19 Mart 2024 tarihinde PGI-TR-03216 başvuru numarasıyla başlatılan süreç, 11 Haziran 2025 tarihli ve L 2025/1136 sayılı Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak resmen tamamlandı.
Afyonkarahisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler, yaptığı açıklamada, ürünün coğrafi kökeni, geleneksel üretim yöntemi ve pazara arz şeklinin somut ve bilimsel verilerle desteklendiğini belirtti.
“Afyonkarahisar Ticaret Borsası olarak, yerel değerlerimizi Avrupa’ya taşıyarak hem tanıtım hem de koruma açısından önemli bir adım attık” diyen Mühsürler, bu tescilin hem üreticiler hem de şehir ekonomisi açısından büyük kazanım olduğunu vurguladı.
Afyon pastırması, bu tescille birlikte:
•Avrupa Birliği Komisyonu nezdinde tescillenen 34. Türk coğrafi işaretli ürün oldu,
•Afyonkarahisar’ın AB’de tescil edilen ilk coğrafi işaretli ürünü unvanını aldı,
•Avrupa Birliği tarafından tescillenen ilk Türk pastırması olarak Türkiye’yi bu kategoride temsil etme hakkı kazandı.
Mühsürler ayrıca, ikinci ürünün de AB yolunda ilerlediğini ve ilan sürecinin tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, coğrafi işaret seferberliğinin devam edeceğini kaydetti.
Tescil sürecine katkı sunan kurum ve kişilere teşekkür eden Mühsürler, bu gelişmenin tüm üreticilere ve şehre hayırlı olmasını diledi.