Dünyaca ünlü bilim insanı Fizik Mühendisi Doç. Dr. Canan Dağdeviren, geleneksel ‘İlk Ders’ konuşmasında öğrencilere kariyer yolculukları için altın tavsiyelerde bulundu. Bilim dünyasına adını altın harflerle yazdıran 39 yaşındaki Dağdeviren, Acıbadem Üniversitesi’nin 2024-2025 eğitim öğretim döneminin açılışında yaptığı konuşmada, öğrencilere altın tavsiyelerde bulundu. “Bahanelerimiz yerine hayallerimiz olmalı” diyen Dağdeviren, günümüzde gençlerin sayısız avantajları olduğunu, sosyal medyayı kullanmanın ve kilometrelerce uzaklıktaki insanlarla saniyeler içerisinde irtibatta bulunabilmelerinin çok değerli olduğunu belirtti. Doç. Dr. Dağdeviren, gençlere bundan çok iyi faydalanmalarını ve global dünyayı kullanıp, hayallerini inşa etmek üzere ilgili herkesle temasa geçmelerini tavsiye etti.
‘BAHANELERİMİZ YERİNE HAYALLERİMİZ OLMALI!’
Buluşlarıyla bilim dünyasında kendine önemli bir yer edinen hem bilim insanı hem de 1,5 yaşında bir çocuk annesi olan Doç. Dr. Dağdeviren, Acıbadem Üniversitesi’nin 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreninde geleneksel ‘İlk Ders’i verdi. Babaannesinin ismi olan İpek’ten esinlenerek ‘İpek’ten Bir Yol’ adını verdiği konuşmasında başarıya giden yolun; hayal kurmak, hayalinin peşinden koşmak, çok çalışmak, çok soru sormak, düştüğü yerden kalkıp tekrar çalışmak ve hiçbir zaman yılmamak olduğunu belirten Doç. Dr. Dağdeviren şöyle devam etti: “Bana sık sık soruyorlar ‘hocam siz ne yaptınız da bu kadar farklı fikirleri ortaya çıkardınız ve bu kadar değişik aletler yaptınız’ diye. Ben hep ünlü şair Robert Frost’un şiirini örnek veriyorum: ‘Bir ormanda yol ikiye ayrıldı ve ben, ben gittim daha az geçilmişinden… Ve bütün farkı yaratan bu oldu işte.’ Aslında benim öğrencilerimle birlikte yaptığım şey de biraz bu. Biz farklı, düşünülmemiş, hayal edilmemiş, hayal edilmiş ama cesaret edilip yola çıkılmamış işler yapıyoruz.
GÜNÜMÜZDE GENÇLERİN SAYISIZ AVANTAJLARI VAR
Bununla birlikte kendi tarzını, kendi standardını yaratmak da son derece önemli. Öğrencilerime hep ‘Kendi tarzınızı, kendi standardınızı öyle bir yaratın ki, insanlar sizin şu kısacık zamanda, kısacık hayatınızda, bu dünyaya bıraktığınız bir tarzınız, bir iziniz olduğunu görsün’ diyorum. Öte yandan ‘kendiniz’ olmak, kendinizi başkalarıyla kıyaslamak yerine kendi yapabileceğiniz işte uzman olmak da çok büyük önem taşıyor.” Günümüzde gençlerin sayısız avantajları olduğunu, sosyal medyayı kullanmanın ve kilometrelerce uzaklıktaki insanlarla saniyeler içerisinde irtibatta bulunabilmenin çok değerli olduğunu belirten Doç. Dr. Dağdeviren, gençlere bundan çok iyi faydalanmalarını ve hayallerini inşa etmek için global dünyaya ulaşabilir olmanın avantajlarını kullanmalarını tavsiye etti.
HARVARD ÜNİVERSİTESİ GENÇ AKADEMİ ÜYESİ
Dünya bilim camiasına, henüz 28 yaşındayken ‘giyilebilir kalp pili’ icadıyla imza atan, Harvard Üniversitesi Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanı olan Doç. Dr. Canan Dağdeviren, BBC’nin ‘İlham Veren 100 Kadın’ listesinde de yer alıyor. Çalışmalarını The Massachusetts Instute of Technology (MIT) Media Lab’da sürdüren Dağdeviren, meme kanserini erken teşhis edebilecek giyilebilir elektronik sütyen çalışmalarına son hızla devam ediyor.