Milli Eğitim Bakanlığı, tüm illere genelge göndererek, 9 Eylül 2024 Pazartesi günü başlayacak 2024-2025 eğitim öğretim yılında yürütülecek faaliyetlere ilişkin duyuru yaptı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla yayımlanan genelge ile öğretmenlerin mazeret ve isteğe bağlı yer değişikliği işlemleri bu ay içinde gerçekleştirileceği kaydedildi. Genelgede öne çıkan konu başlıkları şöyle:
- ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ öğretim programları 2024-2025 eğitim öğretim yılında okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, ortaöğretim hazırlık ve 9. sınıf düzeylerinde uygulanacak.
- Öğrenci kayıtları esnasında kayıt parası veya başka ad altında zorunlu ücret alınmayacak. İl milli eğitim müdürlüklerince öğretmenlerin görev yaptığı ilçelerde, alanında öğretmen ihtiyacı varken başka bir ilçede yer alan eğitim kurumlarına zorunlu bir mazereti olmaksızın kesinlikle görevlendirme yapılmayacak. Sözleşmeli öğretmenlere öğretmenlik görevi veya eğitim kurumu yöneticiliği dışında görev verilmeyecek.
- Genelgeye göre, Bakanlıkça ücretsiz dağıtımı yapılan kaynaklar dışındaki materyallerin okullarda reklam ve tanıtımının yapılmaması, öğrencilere aldırılmaması ve velilere maddi külfet oluşturacak uygulamalardan kaçınılması hususunda valiliklerce gerekli tedbirler alınacak.
- Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair usul ve esaslara riayet edilmesine; öğretmen, yönetici ve okul çalışanlarının kıyafetlerinde öğrencilere rol model olmasına, öğretmenlik mesleğinin ve eğitim kurumlarında çalışmanın gerektirdiği tavır ve davranışların önemine hassasiyet gösterilecek.
- Seçmeli derslerin öğrencilerin ilgi, yetenek ve isteklerine göre tercih edilmesi ve e-Okul sistemine işlenmesi için gerekli önlemler alınacak. Velilerin okul ziyaretleri ve öğretmenlerle görüşmelerinin nitelikli, düzenli ve sağlıklı olması için geçen yıl olduğu gibi bu yıl da okul yönetimi tarafından planlamalar yapılacak.
- Öğrencilerin Türkçenin zenginliklerini tanımasına, kültürümüzü taşıyan sözcüklerle buluşmasına, Türkçeyi doğru, güzel ve iyi kullanmalarına ve düşünce dünyalarını geliştirmelerine katkı sağlayan Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında resmî ve özel okullarda/kurumlarda planlanan etkinliklerin amacına uygun olarak gerçekleştirilmesine ihtimam gösterilecek.
- Okullarda bilimsel, sportif, sosyal, kültürel etkinlikler, sosyal sorumluluk ve gönüllülük programları ile öğrenciler arasında dayanışma ve iş birliklerinin artırılarak akran desteğinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülecek.
- Önceki yıl başlatılan öğrencilerin sınıf içinde cep telefonu bulundurmamalarına yönelik uygulamaya devam edilecek.
- Öğrencilerin içinde yaşadıkları şehri, şehrine ait soyut ve somut tarihî/kültürel mirası, değerlerini bilmesi ve koruması için okul içi ve okul dışı etkinlikler planlanacak.
- ‘Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli’nin etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesi için 81 il valiliğine gönderilen yazıların uygulanmasına yönelik iş ve işlemler il/ilçe millî eğitim müdürlükleri ve okul müdürlükleri tarafından yapılacak.
- Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerini sürdüren öğrencilerin eğitime erişimleri ve okula uyumları hususunda okul yönetimi ve rehberlik birimleri tarafından RAM’larla işbirliği yapılarak gerekli tedbirler alınacak.
- Ayrıca evde ya da hastanede eğitim alan öğrencilerin durumlarının, e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’ne eksiksiz şekilde işlenmesi ve eğitim hizmetlerine yönelik gerekli planlamanın yapılması sağlanacak.
Öğrenci barınma hizmeti veren özel yurt ve pansiyonlarda kalan öğrencilerin kayıt durumları ile bu kurumlarda çalışanların çalışma izinlerine ilişkin denetimlerin öğrencilerin yurtta bulundukları zaman diliminde yapılması sağlanacak.