Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde (AFSÜ) öğrencilere, hasta ve yakınlarına hizmet veren, Afyonkarahisar Kızılay Şube Başkanlığı’nın destekleri ile iş ve işlemleri protokol kapsamında yürütülen AFSÜ Butik hakkında Rektör Prof. Dr. Nurullah Okumuş, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, değerlendirmelerde bulundu. AFSÜ Ömer-Zilif Halaç Hasta Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ve Hastane Konuk Evi’nde bulunan AFSÜ Butik’in üç yıldır hizmet verdiğini belirten Rektör Prof. Dr. Okumuş, “Aslında AFSÜ Butik’te üçüncü yılımız. Tabii ki üniversitelerin eğitim, araştırma, geliştirme, bilim üretme faaliyetlerinin yanında aslında en önemli görevlerinden birisi sosyal sorumluluklarıdır. Toplumun eğitilmesi, bilgilendirilmesi, topluma ve insanlara destek olmak, bizim gibi sağlık uygulama ve araştırma merkezi olan üniversitelerde buraya gelen hastaların ve yakınlarının desteklenmesi aslında diğer görevlerinden ve çoğu zaman belki de çok ön planda olmayan görevlerinden birisi. Dolayısıyla biz hem öğrencilerimiz hem akademisyenlerimiz, burada çalışan personelimiz hem de üniversitemize sağlık hizmeti almak amacıyla gelen hasta ve yakınlarının ihtiyaçlarını gidermek amacıyla ve tamamen gizlilik içerisinde bunu gerçekleştiriyoruz. Bu, üniversitelerin aslında önemli görevlerinden olan sosyal sorumluluk faaliyetleri kapsamında ihtiyacı olan öğrencilerimiz, hasta ve yakınları olmak üzere onların giyinme ihtiyaçlarını karşılıyoruz” şeklinde konuştu.
‘BURADAN HEM ÖĞRENCİLERİMİZ YARARLANIYOR, HEM DE KİMSESİZ, YAKINI OLMAYAN HASTA VE YAKINLARI İHTİYAÇLARINI KARŞILIYORLAR’
AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, konuşmasının devamında AFSÜ Butik’e ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Burada dışarıdan baktığınızda görmüşsünüzdür hiçbir şekilde tabelamız yok, yani dışarıdan bakan birisi burada bir butik olduğunu görmez. Sanki büyük bir mağazaya gitmiş gibi soyunma kabinleri ile burada kendi bedenine ve zevkine uygun ihtiyacı olan kıyafetleri alabilmesini sağlamak amacıyla bu butiği kurduk. Buradan hem öğrencilerimiz yararlanıyor, hem de kimsesiz, yakını olmayan hasta ve yakınları ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Sadece erişkin değil, bunun yanında çocuk hatta yenidoğan bebek hastalarımızın ihtiyaçları da buradan karşılanıyor.
‘BURADAKİ KIYAFETLERİN TAMAMI SIFIR, ÜCRETSİZ VE HİÇBİR ŞEKİLDE İKİNCİ EL KIYAFET VERMİYORUZ’
İhtiyacı olan kişiler personelimiz ve hastanemizdeki görevli kişilerimiz, sosyal hizmet uzmanlarımız ve burada çalışan personelimiz tarafından hasta yakınlarına duyuruluyor, eğer böyle bir ihtiyacı varsa veya kendileri tespit ederlerse. Hemen o hastayla ilgili özellikle kıyafetti, ayakkabıydı bu konularda bizim komisyonumuz var, komisyonumuza bildiriliyor. Kişi isterse gelip burada giyinebiliyor veya kıyafetler kendi ihtiyacına, kendi bedenine göre hastanede kişinin hizmetine sunulabiliyor. Buradaki kıyafetlerin tamamı sıfır, ücretsiz ve hiçbir şekilde ikinci el kıyafet vermiyoruz. Ama bize bu konuda açıkçası Kızılay çok büyük destek oluyor. Bilinen büyük markaların kıyafetlerini onlar bize sağlıyorlar. Bizde onların bize sağlamış olduğu kıyafetleri burada ihtiyacı olan kişilerin hizmetine sunuyoruz. Şu ana kadar 58 öğrencimizi giydirdik ama yüzlerce hasta ve yakınını, yenidoğan bebeklerin kıyafet ihtiyacını buradan karşılamış olduk. Hiçbir ücret almadan bütün bu ihtiyaçlarını buradan karşılıyoruz.
‘HER SENE ÖĞRENCİLERİMİZE BURS VERİYORUZ’
Aslında hedeflerimizden birisi bu; eğitim, bilim, araştırma, geliştirme faaliyetlerinin yanında bu sosyal sorumluluk kapsamında da biz öncü olmak. AFSÜ’nün amaçlarından birisi de bu. Tabii ki sadece kıyafetle kalmıyor bu sosyal sorumluluk faaliyetleri. Biz bundan yaklaşık 3 yıl kadar önce aynı zamanda giyinme ihtiyaçlarının yanında insanların, öğrencilerin, personellerin nakdi ihtiyaçlarını da karşılamak amacıyla ‘Zafer Sağlık Külliyesi Sağlık ve Eğitim Vakfı’nı (ZASEV) kurduk ve bu vakıf kapsamında şu anda her sene öğrencilerimize burs veriyoruz. Bunun yanında nakdi ihtiyacı olan hasta ve yakınları ile personelimize, öğrencilerimize destek veriyoruz. Örneğin yolculuk yapacaktır yol parasına ihtiyacı vardır, başka alınması gereken ihtiyaçları vardır onların da ihtiyaçlarını Zafer Sağlık Külliyesi Sağlık ve Eğitim Vakfı aracılığıyla karşılıyoruz.
‘İMKANI OLMAYAN HASTA VE YAKINLARINA MİSAFİRHANEMİZDE KONAKLAMA İMKANI SAĞLIYORUZ’
Nakdi ihtiyacını karşıladık, kıyafet ihtiyacını karşıladık, bir de barınma ve yemek ihtiyaçları var. Onun için de burada gördüğünüz AFSÜ Ömer-Zilif Halaç Hasta Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ve Hastane Konuk Evimizde de ihtiyacı olan, konaklama için başka yerde kalma imkanı olmayan hasta ve yakınlarını, misafirlerimizi burada tamamen otel konforunda, yani hiçbir şekilde basit bir sadece yatıp, kalkacağı, giyinip, gideceği bir oda tarzında değil, tamamen otel tarzında ve mevzuat gereği çok cüzi miktarlarda, minimum şu anda 300 TL ancak ona da verecek parası yoksa biz vakıftan onun parasını da karşılıyoruz. Yani burada biz üniversite olarak hakikaten barınma ihtiyacını, giyinme ihtiyacını, yiyecek ihtiyacını ve nakdi ihtiyaçlarını, personelinden öğrencisine kadar bütün ihtiyaç sahiplerinin ihtiyacını karşılayarak bu anlamda da açıkçası örnek olduğumuzu düşünüyorum.
‘HERKESİN EL BİRLİĞİYLE, EMEĞİYLE BU NOKTAYA KADAR GELDİK’
Ülkemizde bu anlamda belki vakıf vardır, belki misafirhane vardır ama komple hem butiğiyle hem misafirhanesiyle hem de nakdi ihtiyacı karşılayacak vakfıyla Türkiye’deki örnek üniversitelerden biri haline geldiğimizi söyleyebilirim. Bunun için de biraz bekledik. Çünkü bu üç oluşumun da yerli yerine oturmasını, faaliyete geçmesini ve insanların ihtiyaçlarını artık karşılayabilir hale geldiğini göstermek için biz sizi buraya tekrar davet ettik. Teşrif ettiniz çok çok teşekkür ederim. Ben tekrar tekrar burada Kızılay’a teşekkür etmek istiyorum. Özellikle kıyafet konusunda bize çok büyük destekleri var. Bunun dışında örneğin Ramazan Ayı’nda üniversitemizde her gün hasta ve yakınlarına iftarlar veriyoruz. Aynı zamanda yemekhanemiz var burada. Kızılay bize bu konuda da destek oluyor. Ben ilimizdeki hayırsever, yardımsever vatandaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum özellikle vakıf üzerinden destekleri var. Burada çalışan personelimize, akademisyenlerimize, hocalarımıza teşekkür etmek istiyorum. Çünkü vakfın gelirlerinin önemli bir kısmı buradaki hocalarımızın düzenli olarak verdiği nakdi yardımlarla da karşılanıyor. O yüzden iyi bir hizmet olduğunu düşünüyorum. Herkesin el birliğiyle, emeğiyle bu noktaya kadar geldik.”