Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Olgun: ‘Gözaltılar iktidarın içinde düştüğü korkunun göstergesidir

İyi Parti Milletvekili Olgun, TBMM’de konuştu: “Ülkemizde gazeteci olmak, elinde kalemiyle değil, kelepçeyle anılmaya başlandı. Bu gözaltılar, sadece basın özgürlüğüne yönelik bir darbe değil, aynı zamanda iktidarın içine düştüğü korkunun en net göstergesidir”

İyi Parti Milletvekili Olgun, TBMM’de konuştu: “Ülkemizde gazeteci olmak, elinde

İYİ Parti Afyon Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Hakan Şeref Olgun, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’de basın özgürlüğünün vahim bir noktaya geldiğini vurgulayarak, “Maalesef ülkemizde gazeteci olmak, elinde kalemiyle değil, kelepçeyle anılmaya başlandı. Bu gözaltılar, sadece basın özgürlüğüne yönelik bir darbe değil, aynı zamanda iktidarın içine düştüğü korkunun en net göstergesidir” dedi.

GÖZALTILAR İKTİDARIN İÇİNE DÜŞTÜĞÜ KORKUNUN EN NET GÖSTERGESİDİR

Türkiye’de basın özgürlüğünün geldiği vahim noktayı konuşmak için söz aldığını belirten Olgun, ‘Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’ nün yayımladığı 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ndeTürkiye’nin 180 ülke içinde 158’inci sırada yer aldığını belirterek, “Bu karanlık tablonun resmî belgesi niteliğinde olduğuna” vurgu yaptı. “Gazetecilerin keyfi gözaltılara maruz kalması, bu düzenin nasıl bir korku imparatorluğuna dönüştüğünü gösteriyor” diyen Milletvekili Olgun, sözlerini şöyle sürdürdü: Suçları ne? Gerçekleri yazmak. Kamuoyunu aydınlatmak. Halka hesap vermesi gerekenleri sorgulamak. Ama maalesef ülkemizde gazeteci olmak, elinde kalemiyle değil, kelepçeyle anılmaya başlandı.Bu gözaltılar, sadece basın özgürlüğüne yönelik bir darbe değil, aynı zamanda iktidarın içine düştüğü korkunun en net göstergesidir.

SANKİ BU ÜLKENİN EN BÜYÜK GÜVENLİK SORUNU GAZETECİLER

Ne zaman büyük bir skandal patlasa ne zaman iktidar köşeye sıkışsa ne zaman halkın dikkati dağıtılmak istense, bir gece yarısı gazeteciler evlerinden alınıyor. Üstelik hep aynı gerekçelerle: ‘Casusluk’, ‘örgüt üyeliği’, ‘dezenformasyon.’ Sanki bu ülkenin en büyük güvenlik sorunu gazeteciler.

Bir de evlere şenlik bakanımız var. Çıkmış; “Gazetecilik faaliyetiyle kimse gözaltına alınmaz” diyerek, kamuoyunu aldatmaya çalışıyor. Eğer gazetecilik faaliyeti nedeniyle kimse gözaltına alınmıyorsa, bu tabloyu nasıl açıklıyorsunuz? Bu filmi defalarca izledik. 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarında, rüşvet çarkını haber yapan gazeteciler hedef alındı.

TÜRKİYE’DE GAZETECİLİK YAPMAK, MAYIN TARLASINDA YÜRÜMEYE BENZİYOR

Sedat Peker ifşalar yaptığında, suçlamaları araştıran gazeteciler gözaltına alındı. KPSS skandalı patladığında, sınav yolsuzluğunu yazan gazetecilere baskılar başladı. 128 milyar dolar meselesini gündeme getirenler tehdit edildi. Çorlu tren kazasında ihmali belgeleyen gazeteciler mahkemeye çıkarıldı. Gezi Parkı olaylarını takip eden gazeteciler yıllarca yargılandı. Maden facialarını, iş cinayetlerini, devletin gizlemeye çalıştığı gerçekleri yazanlar ya mahkeme kapılarına sürüklendi ya da tutuklandı. Bugün Türkiye’de gazetecilik yapmak, mayın tarlasında yürümeye benziyor. Gerçekleri yazanlar hedef gösteriliyor, yandaş olmayanlar işsiz bırakılıyor. Ve yetmiyor, iktidarın beslediği medya eliyle gazeteciler linç ettiriliyor.

Çünkü iktidar korkuyor. Gerçeklerden, hesap vermekten, halkın gözünü açacak haberlerden korkuyor.Tarih boyunca zulümle ayakta kalan hiçbir iktidar olmamıştır. Bu gerçeği en güzel şekilde anlatan sözlerden biri de Hazreti Ali’ye aittir:Eğer zalim ısrarla zulme devam ediyorsa, bil ki sonu yakındır. Eğer mazlum da ısrarla direniyorsa, bil ki zafer yakındır.’

GAZETECİLER HANGİ ANAYASAL HAKKI İHLAL ETTİLER?

Bu ülkede artık gazeteciler adliye koridorlarında haber yapıyor, gözaltı hücrelerinde haber yazıyor. İşte AKP iktidarının Türkiye’yi getirdiği nokta budur. 28 Ocak’ta gazetecilere yönelik gerçekleştirilen gözaltılar, basının nefes borusunu sıkmaya yönelik yeni bir hamledir. Şimdi soruyorum: Neden bu gazeteciler tutuklanıyor? Hangi suçları işlediler? Hangi anayasal hakkı ihlal ettiler? İster solcu olsun, ister milliyetçi, ister muhafazakâr bir gazetecinin kalemini susturmak, halkın sesini kesmek demektir.  Bugün Barış Pehlivan gözaltına alınıyor, dün başkaları alındı, yarın sıra kime gelecek? Özgür bir ülkede basın konuşulmaz, konuşur. Gazeteciler soru sormazsa, halk gerçekleri öğrenemez. Ama gelin görün ki Türkiye’de basın artık soru sormuyor, çünkü soranlar hapiste.

ANAYASA’NIN 26. VE 28. MADDELERİBİR KÂĞIT PARÇASINDAN ÖTEYE GEÇEMEMEKTEDİR

Anayasa’nın 26. ve 28. maddeleri, ifade ve basın özgürlüğünü güvence altına almasına rağmen, bugün bu maddeler bir kâğıt parçasından öteye geçememektedir. Türkiye, Anayasa’nın 90. maddesi gereği uluslararası anlaşmalara taraf olan bir ülkedir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesi ve Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nin ilgili hükümleri, basın ve ifade özgürlüğünü güvence altına almaktadır. Ancak bugün, bu yükümlülükler sistematik olarak ihlal edilmektedir. Gazetecilerin keyfi gözaltına alınması, Türk Ceza Kanunu’nun 109. maddesinde tanımlanan ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçunun devlet eliyle işlendiğini göstermektedir.”