Afyon Kocatepe Üniversitesi tarafından düzenlenen Ölümünün 100. Yılında Ziya Gökalp ve Sosyoloji Sempozyumu yarın başlıyor. 6 Ekim’e kadar sürecek sempozyuma Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun ve Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Pustu’nun yanı sıra Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden akademisyen ve araştırmacılar katılacak. Disiplinler arası çalışmaları güçlendirmek ve sosyal bilimlere katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Ölümünün 100. Yılında Ziya Gökalp ve Sosyoloji Sempozyumu Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’ndeki Atatürk Kongre Merkezinde saat 14.00’te başlayacak. Sempozyum, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Pustu, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun’un konuşmalarıyla başlayacak.
SEMPOZYUMUN İLK GÜN PROGRAMI
Sempozyumun ilk günkü açılış oturumu saat 15.00’te Kocatepe Salonunda ‘Ölümünün 100. Yılında Ziya Gökalp’i Yeniden Düşünme’ olacak.
Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın başkanlığında yapılacak oturumda Prof. Dr. İsmail Coşkun, Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı ve Prof. Dr. Hacı Bayram Kaçmazoğlu konuşmacı olacak.
Birinci oturum ise sat 16.30’da Prof. Dr. Yücel Bulut’un başkanlığında Ziya Gökalp ve Türk Sosyolojisi başlığıyla Kocatepe Salonu’nda yapılacak. Konuşmacılar ise şöyle: Prof. Dr. Nevin Güngör Ergan-Ziya Gökalp ve Türkiye’de Sosyolojinin Ekolleşmesi, Prof. Dr. Yıldız Akpolat-Türk Sosyolojisinin II. Meşrutiyet Dönemi Kökenlerine Dair, Doç. Dr. Faruk Karaarslan-Türk Sosyolojisinin Hafızasında Ziya Gökalp: Karşılaşmalar, Süreklilikler ve Kırılmalar. Doç. Dr. İlyas Sucu-Türk Sosyolojisinde Ziya Gökalp Etkisini İzlemek: Sosyoloji- Tarih İlişkisinin Seyri Üzerine Bir Deneme.
İKİNCİ OTURUMUN KONUSU ZİYA GÖKALP’TE KÜLTÜR VE MEDENİYET
Saat 16.30’da Çiğiltepe Salonunda yapılacak 2. ‘Oturumda ‘Ziya Gökalp’te Kültür ve Medeniyet I’ başlıklı oturuma Prof. Dr. Mustafa Kemal Şan başkanlık edecek. Konuşmacılar ve konuları ise şöyle: Prof. Dr. İhsan Çapçıoğlu-Ziya Gökalp’e Göre Kültür ve Medeniyet İlişkisi. Arş. Gör. Dr. Şeyda Sevde Tunçbilek–Ziya Gökalp’in Türk Harsı Arayışı: Aksâ-yı Şark. Medeniyetinde Ongun, Kut ve Yağma Toyu. Dr. Abdurrahman Arvas-Seyyid Ahmet Arvasi’ye Göre Ziya Gökalp’te Kültür (Hars) ve Medeniyet Meselesi. Büşra Adanaş-Ziya Gökalp’te Kültür ve Medeniyet Meselesi.
ÜÇÜNCÜ OTURUMDA ZİYA GÖKALP’İN DÜŞÜNCESİ VE SOSYOLOJİSİ ELE ALINACAK
Saat 16.30’da Tınaztepe Salonu’nda Prof. Dr. Vehbi Bayhan’un başkanlık edeceği üçüncü oturumun konusu ‘Ziya Gökalp’in Düşüncesi ve Sosyolojisi I’ olacak. Konuşmacılar şunlar: Prof. Dr. Ayşe Canatan-Ziya Gökalp ve Sosyolojide Yöntem. Doç. Dr. İlteriş Yıldırım/Prof. Dr. Huriye Tekin Önür-Ziya Gökalp Sosyolojisinde Merkez-Çevre Gerilimi. Doç. Dr. Mustafa Günerigök-Ziya Gökalp Düşüncesinde Parçalanan ve Yenilenen Sistemin Örme Biçimleri: Türkleşmek, İslâmlaşmak ve Muâsırlaşmak. Dr. Öğr. Üyesi Zübeyde Demircioğlu-Ziya Gökalp’in Sosyolojik Düşüncesinin Seyri.
- OTURUMUN KONUSU ‘ZİYA GÖKALP’İN DÜŞÜNCESİ VE SOSYOLOJİSİ II’
İlk günkü 4. Oturum ‘Ziya Gökalp’in Düşüncesi ve Sosyolojisi II’ başlığıyla Tınaztepe Salonunda saat 17.45’te başlayacak ve oturum başkanlığını Prof. Dr. Yılmaz Yıldırım yapacak. Konuşmacılar: Prof. Dr. Mustafa Orçan-Türkiye’de İki Bilimin Kurucusu Olarak Ziya Gökalp. Dr. Öğr. Üyesi Şerafettin Sevgili-Çöküşten Kurtuluşa: Ziya Gökalp’in Sosyolojik, Perspektifi ve Toplumsal Yapının Yeniden İnşası. Dr. Öğr. Üyesi Şenol Gündoğdu-Hem Evrensel Hem Milli: Ziya Gökalp’in Düşüncesinde Taklit Kavramı.
- OTURUMDA ZİYA GÖKALP: DİL, SANAT VE EDEBİYAT KONUSU ELE ALINACAK
‘Ziya Gökalp: Dil, Sanat ve Edebiyat konusunun işleneceği 5. Oturum Çiğiltepe salonunda saat 17.45’te başlayacak. Prof. Dr. Ali Utku’nun başkanlığındaki oturumun konuşmacıları şöyle: Dr. Öğr. Üyesi Yüksel Kamacı Erkan-Küreselleşme Bağlamında Ziya Gökalp Şiirlerindeki Kimlik Etkisi. Dr. Mustafa Okan Kızılay-Cumhuriyet Dönemi Müzik Reformları ve Ziya Gökalp’in Rolü. Pınar Koçak-Ziya Gökalp’in Milli Musiki Formülünün Uygulanabilirliğinin İncelenmesi. Mustafa Eren Afacaner-Ziya Gökalp’in Türkçe ve Sadeleşmecilik Anlayışı.