Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Öngörülemezlik Türk çiftçisini zora sokuyor’

Tarımsal girdi maliyetlerindeki artışın hızlandığını, öngörülemezliğin üreticiyi zorladığını belirten TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Tarımsal girdi fiyatlarının sürekli olarak artması üreticilerimizin maliyetini artırırken, bu durum doğrudan gıda fiyatlarına da yansıyor. Tarımsal işletmelerin en önemli girdi kalemlerinin fiyatlarında meydana gelen bu değişkenlik ve öngörülemezlik Türk çiftçisini zora sokuyor”

Tarımsal girdi maliyetlerindeki artışın hızlandığını, öngörülemezliğin üreticiyi zorladığını belirten TZOB

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek, değişkenlik ve öngörülemezliğin çiftçiyi zora soktuğunu açıkladı. Yaptığı yazılı açıklamada, tarımsal üretimde maliyet artışlarının hızlandığını belirten Bayraktar, TZOB verilerine göre, çiftçilerin üst gübre olarak kullandığı gübrelerdeki fiyat artışının bir ayda yüzde 10 oranında arttığını kaydetti. Bayraktar, “Son bir yılda elektrikte yüzde 30,4, tarım ilacında yüzde 34,3, tohumda yüzde 40’lara, sulama ücretlerinde ise yüzde 100’lere varan oranda artış yaşandı” ifadesini kullandı.

GİRDİLERDEKİ ARTIŞ DOĞRUDAN GIDA FİYATLARINA YANSIYOR

Tarımsal girdi fiyatlarında yaşanan artışın üreticilere etkisini değerlendiren TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, şöyle devam etti: “Sofralarımızdan 3 öğün gıda eksik olmasın diye, kar kış, sıcak soğuk demeden çalışan ve üreten çiftçilerimizin girdi maliyetleri sürekli artıyor. Tarımsal girdi fiyatlarının sürekli olarak artması üreticilerimizin maliyetini artırırken, bu durum doğrudan gıda fiyatlarına da yansıyor. Üreticilerimiz buğday ve arpa gibi kışlık hububatlarda üst gübreleme hazırlığındadırlar. Çiftçilerimizin üst gübre olarak en çok kullandığı gübreler olan ÜRE ve amonyum nitrat gübresi yalnızca son bir ayda yüzde 10 oranında arttı.”

SÜT YEMİ FİYATI YÜZDE 3,2 YÜKSELDİ

Bayraktar, hayvancılıkta kullanılan besi yemi fiyatı son bir ayda yüzde 3,5 oranında artarken süt yemi fiyatı ise yüzde 3,2 yükseldiğini belirtti, taban gübrelemesinde en çok tercih edilen gübrelerden DAP gübresinin fiyatı bir önceki aya göre yüzde 3,8, 20.20.0 kompoze gübresinin fiyatı ise yüzde 5,2 oranında artış gösterdiğine dikkat çekti. Son bir yılda diğer tarımsal girdilerde yaşanan fiyat artışlarına da dikkat çeken Bayraktar, son bir yılda elektrikte yüzde 30,4, tarım ilacında yüzde 34,3, tohumda yüzde 40’lara, sulama ücretlerinde ise yüzde 100’lere varan oranda zamlandığını ifade etti.

HER ZAM DOĞRUDAN GIDA FİYATLARINI ETKİLİYOR

Bayraktar, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Tarımsal işletmelerin en önemli girdi kalemlerinin fiyatlarında meydana gelen bu değişkenlik ve öngörülemezlik Türk çiftçisini zora sokuyor. Girdi fiyatlarına gelen her zam doğrudan gıda fiyatlarını, yani tüketicilerimizi de etkiliyor. Tarımsal girdiler ülkemizin gıda güvencesi ile doğrudan ilgilidir. Bu sebeple, girdi piyasalarında yaşanan fiyat hareketleri, ilgili kurumlarca sıkı denetlenmelidir. Alım fiyatları belirlenirken artan maliyetler dikkate alınmalı ve üreticilerimizin mağduriyeti önlenmelidir.”