OSB’deki firmaların yangın önlemleri almaları konusunda denetlemesi gereken kurumun Afyon Belediyesi mi, yoksa OSB yönetiminin mi sorumlu olduğunu gündeme taşıyan vatandaşlar, soruların cevapsız kaldığı sürece bu tür felaketlerin kaçınılmaz olacağına vurgu yaptılar
Afyon’da 3, İzmir’de 1 işletme ile faaliyetlerini sürdüren Alaaddin Çağlayan’a ait Çağlayan Orman Ürünleri adlı işletmenin Afyon Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikası, önceki gün akşam saatlerinde çıkan yangında tamamen kül olurken, geride çok sayıda cevapsız soru bıraktı. Plastik ve ahşap ürünlerin bir anda alev almasıyla çıkan yangına, başta Afyonkarahisar Belediyesi olmak üzere ilçe ve belde belediyeleri ile Eskişehir’den çok sayıda ekip müdahale etti. İl Emniyet Müdürlüğü’ne ait 4 TOMA da yangın söndürme faaliyetlerine katıldı. Aydın İl Jandarma Komutanlığından gelen 2 helikopter de yangına dün gün boyu havadan müdahale etti. Bitişikteki pet fabrikasına sıçrayan ancak kısa sürede söndürülen Çağlayan Orman Ürünleri deposundaki yangın 13 saatin sonunda kontrol altına alınabildi.
‘FİRMANIN SİGORTASI VARMIŞ’
Yangının çıktığı dakikalarda olay yerinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi alan Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, herhangi bir can kaybı yaşanmadığını bildirdi. Yiğitbaşı, dün gündüz saatlerinde yaptığı açıklamada ise şu ifadeleri kullandı: “Yangına 108 araç ve 232 personel ile müdahale edildi. Yangının çıkış sebebiyle ilgili netleşen bir şey yok. Ciddi bir maddi hasar var. Firmanın sigortası varmış. Bu tür olaylarının bir daha yaşanmaması için en üst düzeyde tedbirlerimizle bir daha böyle olayların yaşanmaması için OSB yönetimimizle bizler konuyu değerlendireceğiz.” Belediye Başkanı Burcu Köksal da kısa sürede gittiği olay yerinde yaptığı açıklamada, “İtfaiye ekiplerimiz kısa sürede olay yerine intikal ettiler. Tek tesellimiz can kaybının olmaması” açıklamasında bulundu.
YANGIN ARDINDA CEVAPLANDIRILMASI GEREKEN SORULAR BIRAKTI
Önceki gün akşam saat 19.40 civarında çıkan yangını söndürmek için ekipler dün gün boyu yoğun çaba harcarken, geride cevabını arayan çok sayıda soru kaldı. Vatandaşlar, Afyon Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yangın söndürme birimlerinin kurulması gerektiğini belirterek, şu soruları gündeme taşıdılar:
Afyon Organize Sanayi Bölgesindeki işyerlerinin yangınla ilgili denetim sorumluluğu hangi kurumda?
Yangınla ilgili işyerlerinin alması gereken önlemler içim Belediye mi, OSB Yönetimi mi sorumlu?
Denetimleri kimler yapıyor, yapılan denetimlerin raporları organize firmalara bildiriliyor mu?
Yangın yönetmeliği ne kadar uygulanıyor?
Gayri Sıhhi Müessese (GSM) ruhsatı verilirken mesleklere göre mi veriliyor?
Depo olarak kiraya verilen yerlere iş yeri ruhsatı mı veriliyor?
YÖNETMELİK NE DİYOR?
Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nin 42. Maddesi ‘Yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve işyeri açma ve çalıştırma ruhsatına ilişkin düzenleme içeriyor. Söz konusu madde şöyle: “Madde 42: İşyeri açma ve çalışma ruhsatı ilgili mevzuat kapsamında OSB tarafından verilir ve denetlenir.”
Aynı yönetmeliğin ‘Yangın Savunma Sistemi’ni düzenleyen 69. Maddesi ise şöyle: “OSB’ler sektörel yapıya, coğrafi konuma ve benzeri şartlara uygun olarak güvenlik, yangın ve afetlerden korunma gibi acil müdahale gerektiren durumlarda yapılacak iş ve işlemleri belirten yönergeleri hazırlar ve uygular. Ayrıca, 9/6/1958 tarihli ve 7126 sayılı Sivil Savunma Kanununun Ek-9 uncu maddesi ve diğer ilgili mevzuata uygun olarak İtfaiye Teşkilatı kurabilir.”