Yaklaşık 200 organize sanayi bölgesi yöneticisinin katıldığı toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da konuşmacı olarak katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü yaptı. Başkan Kütükcü, Covid-19 salgının ülkede görülmesinin 126’ncı gününü yaşadıklarını söyledi. Kütükcü şöyle devam etti: “Yaklaşık 4 aydır hepimiz kendi çapımızda olağanüstü mücadele veriyoruz. OSB camiası olarak 4 aylık süreçte gerçekten büyük bir stres testinden geçtik, geçmeye de devam ediyoruz. Özellikle Nisan ayında sanayi üretimimiz neredeyse dip yaptı. Kapasite kullanım oranlarımız büyük oranlarda düştü. Üzerine bir de artan enerji maliyetleri binince ciddi olarak zor bir dönem geçirdik. Ancak hamdolsun bu dönemi artık geride bıraktık diye düşünebiliriz. Haziran ve Temmuz aylarında OSB’lerimizin elektrik tüketimlerinde dolayısıyla sanayi üretimlerde sevindirici toparlanmalar olduğunu görüyoruz. Elektrik tüketimi en fazla olan 78 organize sanayi bölgemizden günlük olarak rapor istiyoruz ve bunu bakanlığımızla paylaşıyoruz. Bütün bakanlıklarımız buradan veri çekiyorlar ve dolayısıyla elektrik tüketimleri üretimin seyiri hakkında bize doğrudan fikir veriyor ve OSBÜK olarak bu çalışmayı her gün daha etkin bir şekilde sürdürüyoruz. Biz camiamızın birlik ve beraberlik içinde duruşunun bereketini görüyoruz. Taleplerimizin çok büyük bir kısmı karşılık bularak yerine getirildi.”
ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ BUGÜN TÜRKİYE’NİN OLMAZSA OLMAZIDIR
Başkan Kütükçü’nün ardından bir konuşma da TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu yaptı. Hisarcıklıoğlu, organize sanayi bölgelerinin sorunlarını Ankara’da sürekli olarak dile getirerek çözüme kavuşturmak için çalıştıklarını söyledi. OSB Başkanlarının da sorunların sürekli dile getirmesini isteyen Hisarcıklıoğlu: “Organize sanayi bölgeleri bugün Türkiye’nin olmazsa olmazıdır. Eğer bugün OSB’ler olmasa Türkiye bu kadar hızlı sanayileşme hamlesini gerçekleştiremez. Eğer bugün İtalya ile Çin’in arasındaki bu coğrafya bir sanayi devi haline geldiyse bunun altında yatan en önemli neden organize sanayi bölgeleridir. OSB’lerin aldığı rol bütün dünyada da rol model olarak seçiliyor. Sanayileşmeyi hedefleyen tüm ülkeler ‘Organize sanayi bölge modelini bize anlatır mısınız?’ diyorlar. Haziran ayında sanayideki elektrik tüketimi Mayıs ayına göre yüzde 36 daha fazla gerçekleşti. Pandemi öncesi dönemi sadece organize sanayi bölgelerinde yüzde 8’in altındayız” dedi.
SİYASETÇİLERİMİZE BU KONULARI HASSATEN AKTARACAĞIZ
Konuşmaların ardından söz isteyen Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay, kıdem tazminatı konusuna değinerek şunları söyledi: “En önemli sorunlarımızdan bir tanesini siz bizlere aktardınız ve ilgilendiğinizi söylediniz. Tüm iş mahkemelerinde süren mahkemelerin yüzde 99.2’sini kaybettiğimiz söylendi. Bu konu çok doğru ve bu kıdem tazminatı sorununun çözümüyle ilgili çok güzel öneriler sundunuz bize. Biz buradaki siyasetçilerimize bu konuları hassaten aktaracağız.”
YEKDEM İLE İLGİLİ ÇOK CİDDİ SIKINTILAR YAŞIYORUZ
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) ile ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ve bu konuda destek beklediklerini ifade eden Yeşilay: “2016 yılındaki son toplantıda 2017 yatırımı olan 3. Bölge ilave organize sanayi bölgemizin kamulaştırılmasıyla ilgili yatırım programına girdi. Bu konuda hem siz Rıfat Başkanımızdan hem de Memiş başkanımızdan ödeneğin ayırılması konusunda destek istiyoruz” diye konuştu. Öte yandan Bekir Yeşilay Afyonkarahisar Ticaret Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser ile Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühserler’in selamını TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na iletti. Hisarcıklıoğlu da selamlarına karşılık vererek teşekkür etti. YURDANUR