Sağlık Bakanlığının Özel Hastaneler Yönetmeliği Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Tebliğ ile sağlık hizmeti sunum standartları yükseltilirken, özel hastanelerin işletilmesinden denetlenmesinde üst düzey tıbbi denetim dönemi başlatıldı. Tüm kurallar yeniden düzenlendiği tebliğe göre, özel hastaneler ruhsatlandırıldıkları tarihten itibaren en geç 3 yıl içinde Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsünden (TÜSKA) akreditasyon belgesi alacak.Sağlıkta Akreditasyon Standartlarında 7 boyut, 32 bölüm, 58 standart ve 244 değerlendirme ölçütü yer alıyor. Bu akreditasyon belgesi üç yıllığına verilecek ve her yıl kontrol edilecek. Tarihte ilk kez rutin denetimlere ek olarak kalite akreditasyonu zorunlu hale getirildi. Akreditasyon belgesi alamayan hastanelerde, hastaların görebileceği şekilde ‘Bu hastanenin TÜSKA akreditasyon belgesi yoktur’ ibareli bilgilendirme tabelası asılacak.
HERKES HASTANE AÇAMAYACAK
Sağlık Bakanlığının Özel Hastaneler Yönetmeliğine göre, 1219 sayılı Kanun’un 28. maddesinde sayılan suçlar ile cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan hüküm giymiş gerçek kişiler, kamu görevinden yasaklı gerçek kişiler ile ortaklık yapısında bu kişilerin bulunduğu tüzel kişiler adına özel hastane açılmasına izin verilmeyecek. Bu kişiler, ruhsatlı özel hastanelerin ruhsatlarını devralamayacak, adına özel hastane ruhsatı bulunan tüzel kişilerin ortaklık yapısında yer alamayacak.Sağlık hizmet sunumu için özel hastanelere tahsis edilen yatak ve kadrolar, devir konusu olmaktan çıkartılacak. Yeni yönetmelikle, özel hastanelerde yataklı servislerin, yoğun bakımların ve kliniklerde sunulan hizmetlerin üçüncü kişiler eliyle yürütülmesinin tespiti halinde özel hastanelerin ruhsatları iptal edilecek.
GEREKLİ GÖRÜLDÜĞÜNDE FAALİYET DURDURULACAK
Yönetmeliğe göre, ‘kötü muamele’ gibi hasta hakkı ihlalinin yapıldığı tespit edilen özel hastanelerde, ihlalin gerçekleştiği ilgili birimin faaliyeti uygun şartlar sağlanana kadar Sağlık Bakanlığının kararı üzerine valilikçe durdurulacak. Ayrıca ilgililer hakkında ilgili mevzuat uyarınca idari ve adli işlemler yapılacak. Hasta odaları, poliklinikler ve bekleme salonlarında, hastaların geri bildirimde bulunabileceği Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi ile entegre karekod bulundurulacak. Vatandaşların özel hastanelerden aldığı sağlık hizmetinden memnuniyetini bildirebilmesi için ‘Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’ ile entegre karekodlu etiketlerin özel sağlık tesislerine konulması zorunlu hale getirildi. Vatandaşlar doğrudan Bakanlığa bildirimde bulunabilecek.
YALNIZCA KALİTE AÇISINDAN DEĞİL, TIBBİ İŞLEMLERİN İÇERİKLERİ DE DENETİME TABİ TUTULACAK
İhlas Haber Ajansı’nın haberine göre, özel hastanelere sıkı takip öngören yeni yönetmelik, özel hastanelerde yapılan işlemlerin tıbbi gereksinimlere uygunluğunu kontrol eden bir denetim sistemini hayata geçirecek. Yılda 3 kez yapılan rutin denetimlerde kalite standartlarına uygunluk kontrolünün yanında artık yalnızca kalite açısından değil, tıbbi işlemlerin içerikleri de denetime tabi tutulacak. Bakanlık tarafından kurulan 20 bilimsel komisyon, işlemlerin tıbbi gereksinimlere uygunluğunu değerlendirecek. Bilimsel komisyonlarda her branştan Türkiye’nin önde gelen uzmanları yer alacak. Kurulacak olan bilimsel komisyonlar ise,‘yenidoğan yoğun bakım, erişkin yoğun bakım, aile hekimliği, ortopedi ve travmatoloji, acil sağlık hizmetleri, cinsiyet değişikliği, tıbbi genetik organ nakli, radyoloji hizmetleri, beyin ve sinir cerrahisi, tıbbi onkoloji, çocuk ve erişkin hematoloji, kulak burun boğaz, gastroenteroloji ve obezite cerrahisi, kardiyoloji ve erişkin kalp ve damar cerrahi, göz hastalıkları, kadın hastalıkları ve doğum, göğüs hastalıkları, tıbbi laboratuvar hizmetleri, ağız ve diş sağlığı hizmetleri’şeklinde sıralandı.
FAHİŞ FİYATLAR YASAKLANDI
Özel hastanelerde SGK tarafından belirlenen fark ücretleri dışında vatandaştan herhangi bir ücret talep edilmesi yasaklanacak. Yeni yönetmelikle, fahiş fiyat politikasının önüne geçilerek standart bir fiyat politikası hayata geçirilecek. Fiyatlar belirlenirken SGK tarafından belirlenen SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) fiyatları baz alınacak.
Sağlıkta Akreditasyon Standartlarında yer alan 7 boyut ise, ‘Sağlık Hizmetleri, Hasta Deneyimi, Acil Durum Yönetimi, Sağlıklı Çalışma Yaşamı, Yönetim ve Organizasyon, Performans Ölçümü ve Kalite Geliştirme, Destek Hizmetleri’ olarak belirtildi.
UZMAN HEKİMLERE YENİ ÇALIŞMA DÜZENİ
Uzman hekimlere, muayenehanelerini kapatmaları kaydıyla özel hastanelerde kadro şartı aranmaksızın çalışma imkanı getirilecek. Hastanelerin ruhsatlı çalışan hekim sayısına ek olarak, muayenehanesini kapatan hekimlere kadro şartı aranmaksızın çalışma olanağı sunulacak.
İSTİHDAM VE AMBULANS ZORUNLULUĞU
Özel hastanelerde eczane teknikeri, radyoterapi teknikeri ve elektronörofizyoloji teknikeri çalıştırılması zorunlu hale geliyor. Tarihte ilk kez bu kadrolar için zorunluluk uygulanacak. Özel hastaneler, 24 saat hizmet verecek ambulans servisine kayıtlı, denetlenebilir nakil ambulansı bulundurmak zorunda olacak. Yeni uygulama ile kayıt dışılığın engellenmesi ve vatandaşa erişilebilir sağlık hizmeti sunulması amaçlanıyor.
DEPREM RİSKİNE KARŞI ÖNLEM
Başta deprem riski olmak üzere zaruret teşkil eden hallerde özel hastanelerin güvenli binalara taşınmasında kolaylık sağlanacak. Depreme dayanıklı, gelişmiş fiziki imkanlara sahip hastanelerde hizmet sunulması hedefleniyor.