Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Özliman: Mor patatesin antioksidan değeri yüksek, glisemik indeksi düşük

AFSÜ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programından Dr. Öğr. Üyesi Özliman, Sağlık Olsun programında konuştu: “Mor patates üretimi Rektör Hocamızın bizzat girişimi ve desteği ile gerçekleşen bir proje. Çok kıymetli bir ürün. Antioksidan değeri yüksek, glisemik indeksi düşük, boyama özelliği var. Mor patatesin üretiminde başarılı olundu. Yüksek verim elde edildi.”

AFSÜ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programından Dr. Öğr. Üyesi Özliman,

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) ve Gün FM işbirliğinde süren Sağlık Olsun programına AFSÜ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programından Dr. Öğr. Üyesi Sedef Özliman konuk oldu. Özliman tıbbi ve aromatik bitkilerin sağlıkta kullanımı konusunda bilgiler verdi. Mor patatesin çok kıymetli bir ürün olduğunu söyleyen Özliman, antioksidan değerinin yüksek, glisemik indeksinin düşük ve boyama özelliği olduğunu söyleyerek, “Mor patates üretimi Rektör Hocamızın bizzat girişimi ve desteği ile gerçekleşen bir proje. Çok kıymetli bir ürün. Antioksidan değeri yüksek, glisemik indeksi düşük, boyama özelliği var. Mor patatesin üretiminde başarılı olundu. Yüksek verim elde edildi. Şu anda beslenme diyetetik bölümündeki hocalarımız gerekli analizleri gerçekleştiriyorlar. Kalitesine dair de raporlar çıkacak. Afyon patatesi ünlüdür, belki Afyon’da mor patatesin üretimini de okul olarak biz teşvik etmiş ve ilimize kazandırmış oluruz. Safran da keza aynı şekilde çok kıymetli bir bitki. Katma değeri yüksek. Bunun da ilimizde adaptasyon çalışmasını gerçekleştirdik ve başarılı sonuçlar aldık. Kendi arazimizdeki başarının akabinde Orman Fidanlık Müdürlüğü arazisinde de ekimini gerçekleştirildi. Bu kadar gelir getirici bir ürünü de Afyon çiftçisinin üretim yelpazesine eklemeyi amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

‘YETİŞTİRİCİLİK AŞAMASINDAN İTİBAREN AZAMİ ÖZEN GÖSTERİLMESİ GEREKİR’

“Tarımın bir kolu olan bölümünüzde çiftçiye yönelik destekler sağlanıyor mu?” sorusunu yanıtlayan Özliman, “Tarımın çok nahif bir koludur tıbbi bitkiler ve bitki özelinde farklı uygulamalar talep eder. Dolaylı şekilde değil, insan sağlığına direkt etkileri vardır. Bu nedenle yetiştiricilik aşamasından itibaren azami özen gösterilmesi gerekir. Bu noktada da yetiştiricilerin bilgili olması şarttır. Bölüm olarak, bizimle iletişime geçen herkese elimizden geldiğince bilgilendirme yapmaya, destek olmaya çalışıyoruz. Sosyal sorumluluk üstlenen bir üniversiteyiz. Yine Rektör Hocamızın önderliğinde AFSÜ-Valilik-Başsavcılık iş birliğinde  Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu ile üzümlü meyveler bahçesi kurma projesi gerçekleştirildi. Bölüm hocalarımız yine aynı yerde uzmanlık alanlarına göre toplumsal katkı seminerleri vermekte” ifadelerine yer verdi.

‘HER ÇALIŞTAYIMIZ FARKLI TEMALARDA VE BAŞLIKLARDA GERÇEKLEŞTİ’

AFSÜ’de gerçekleştirilecek 8. Çalıştay’ın bu yılki temasının ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sağlıkta Kullanımı’ olduğunu söyleyen Özliman, yaptığı değerlendirmenin devamında şunları söyledi: “Bu yıl Çalıştaylarımızın 8’incisini yapacağız. Artık Afyon’da bir gelenek halini aldı ve AFSÜ bu konuda otorite haline geldi. Her çalıştayımız farklı temalarda ve başlıklarda gerçekleşti. Bu yılki temamız direkt insan kullanımlarıyla ilgili. Son yıllarda hem dünyada hem ülkemizde doğal sağlık çözümlerine ilgi arttı. Özellikle bu ilgi pandemiden sonra ivmeli şekilde yükseldi. Başlıklarımızdan biri Bitkisel Çaylar. Bu ürünler herhangi basit hastalık durumlarında ilk akla gelen ürünler. Evde kolayca yapılabiliyorlar, tüketimleri keyifli ve ulaşılabilirliği kolay. Bir diğer başlığımız Fitoterapi-Aromaterapi. Fitoterapinin basitçe bitkilerle tedavi olduğunu biliyoruz. Aromaterapinin ise bitkilerden elde edilen ürünlerle hem mental hem fiziksel sağlığımıza yararlı olduğunu biliyoruz. Fitoterapi ve aromaterapi birbirlerini destekleyen uygulamalar.

‘AMACIMIZ İNSAN SAĞLIĞINA OLUMSUZ ETKİ EDEBİLECEĞİ NOKTALARI ORTADAN KALDIRMAK’

Son başlığımız ise Takviye Edici Gıdalar. Bunlar normal beslenmeyle alınması güç veya yetersiz kalan vitamin, mineral ve diğer besin öğelerini tamamlamak amacıyla kullanılan ürünlerdir. Tarım ve Orman Bakanlığınca ruhsatlandırılırlar. Tüm başlıklara baktığımızda iyi hali sürdürmek ya da hastalığı tedavi etmede destekleyici olarak direkt insan sağlığına etkileri olan yöntem ve ürünler. Çalıştayda hem yetiştiricilik hem ürüne dönüştürme hem de mevzuatsal durumumuzun ne olduğu, hangi noktalarda eksiklik ya da aksaklık olduğu, bunların nasıl giderilebileceği multidisipliner şekilde ele alınacak. Böylelikle günlük hayatımızda yer alan bu ürünlerin insan sağlığına olumsuz etki edebileceği noktaları ortadan kaldırmak nihai amacımız.”