Prof. Dr. Aykut Herekman, Eskişehir İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi’ne bağlı olarak kurulan Afyon Maliye Muhasebe Yüksekokulu kurucu müdürü olarak atanmasını ve ardından yaşadığı ilginç bir anısını paylaştı. 1974 yılında kurulan yüksekokula kurucu müdür olarak atanan Prof. Dr. Aykut Herekman, Afyon’a gelirken, il protokolünün kendisini Köroğlu Beli’nde karşıladığını söyledi. Herekman, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) kuruluşunun 50. yılı etkinlikleri kapsamında ‘Yüksekokuldan Üniversiteye Fakültemizin Tarihine Bakış’ başlıklı sunumunda İİBF tarihini anlattı.Panele AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, İİBF Dekanı Prof. Dr. Gökhan Demirtaş, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Cemil Demir, önceki dönem AKÜ Rektörlerinden Prof. Dr. Halim Sözbilir, emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemalettin Çonkar, İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belkıs Özkara, Afyonkarahisar Maliye Muhasebe Yüksekokulu Kurucu Müdürü Prof. Dr. Aykut Herekman’ın eşi Berra Herekman ve kızı Tuba Demir ile birlikte öğretim elamanları ve öğrenciler katıldı.
TUNCER VE KÜÇÜKKURT’UN ECEVİT’E YAZDIĞI MEKTUP
Sabri Bektöre Konferans Salonunda gerçekleştirilen panelin açış konuşmasını yapan moderatör İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belkıs Özkara, geçmişle geleceğin buluştuğu bir gün olduğunu söyledi. Geçmişle şimdiyi bir araya getirmeyi hedeflediklerini ifade eden Özkara, ‘kurum tarihi’ çalışması önerisinde bulunduğunu belirterek, “Bir evrakilham kaynağım oldu. 1996-1997 yılında koridora yığılmış kitaplar gördük. Orada bir yarım pembe dosya gözüme çarptı. Orada ıslak imza da vardı. Dosyayı aldım ve baktım. Bülent Ecevit Hükümetine diye bir dilekçe ve Afyonkarahisar’da bir üniversite kurulması talep ediliyor. Altında Ahmet Tuncer ile gazeteci İbrahim Küçükkurt’un ıslak imzası var. Bu evrakı yıllarca sakladım. En son İbrahim Küçükkurt vefat ettiğinde bir yakınına verdim. Esasen bu çalışmanın ilham kaynağı buydu” diye konuştu.
EGE BÖLGESİNDEKİ EN ESKİLERDEN BİRİSİYİZ
İİBF Dekanı Prof. Dr. Gökhan Demirtaş ise 50. yılın sonunda hem İİBF’de hem de AKÜ’de huzurlu bir ortamda çalışma ve eğitim alma imkanına sahip olduklarını belirtti. AKÜ’nün yükseköğrenim içerisinde önemli bir payının olduğunu söyleyen Demirtaş, “Ege Bölgesindeki en eskilerden birisiyiz. TR33 bölgesinde en eski yükseköğretim kurumuyuz. Oradan çıkan yükseköğrenim tarihi içerisinde içinden üniversiteler çıkaran bir üniversiteyiz” dedi.AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir konuşmasında 2000 yılında AKÜ’de çalışmaya başladığını ve AKÜ’nün 25 yılına şahitlik ettiğini belirtti. İİBF’nin bir avantajı olduğunu ve bu yüzden güzel ortamın olduğunu ifade eden Özdemir, “Şimdiye kadar üniversitemizin rektörlüğünü yapan 3 rektörümüz bu fakülteden çıktı. Biz yeni hedefler koyuyoruz. Akademik dünyada daha iyi yayınlarla var olmaya çalışıyoruz. Akreditasyon da var olmaya çalışıyoruz. Ben başladığımda fakültemizde 3 bölüm vardı. Kocaman bir binamız var, 6 tanede bölümümüz var” diye konuştu.
KURUCU MÜDÜR HEREKMAN’DAN DÖNEM ANILARI
Afyonkarahisar Maliye Muhasebe Yüksekokulu Kurucu Müdürü Prof. Dr. Aykut Herekman, ‘Yüksekokuldan Üniversiteye Fakültemizin Tarihine Bakış’ başlıklı konuşmasında Afyonkarahisar Maliye Muhasebe Yüksekokulunun kuruluş aşamalarını ve anılarını anlattı. Afyonkarahisarlı Ahmet Tuncer ve İbrahim Küçükkurt’un Bülent Ecevit Hükümetine dilekçe yazarak Afyonkarahisar’a mektep kurulması yönünde talepte bulunduklarını söyleyen Herekman, Maliye Muhasebe Yüksekokulunun karar sürecini şu sözlerle anlattı:“Bülent Ecevit o tarihte Başbakandı. Ecevit o dilekçeyi hasıraltı etmiyor. Eskişehir İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisine gönderiyor. Biz bu dilekçeyle orada Profesörler Kurulu olarak toplandık. Başkanımız Prof. Dr. Halil Dirimtekin, “Afyonkarahisar mektep istiyor dedi. Bunun üzerine profesörler kurulundan karar çıktı. Afyonkarahisar’a bir mektep açalım kararı çıktı. Adı ne olsun konusunda biraz tartıştık. Adı Maliye Muhasebe Yüksekokulu olsun denildi. O arada ben Maliye Kürsüsünün başkanıyım. Dolayısıyla da buranın müdürlüğü bana düştü.”
KÖROĞLU BELİ’NDE TRAFİK POLİSİ ÇEVİRMESİ SANDIK AMA…
Profesörler Kurulunda müdür olarak atanması kararının çıkması ve Afyonkarahisar’a ulaşım sürecini anlatan Herekman, şunları kaydetti:“2-3 gün sonra bana resmi bir araba verdiler. Bir de şoför verdiler. O zamanlar buraya tek bir yol var. Köroğlu belinden geliyor. Kütahya-Afyonkarahisar arasındaki yol yeni yapılıyordu. O zamanlar yoktu. Seyitgazi yolu hiç yok. Yaşım 35 resmi arabaya bindim geliyorum. Köroğlu beline geldik. Köroğlu Belinde polis çevirmesi var. Eskiden polis resmi arabaları çeviriyordu. Şoförüm Cevat’a acelem var. Akşama kadar birtakım işler yapılacak dedim. O zaman trafik polisi bagajı açtırır. Bagaja bakardı. Vakit kaybedeceğiz. Bu yeni müdür diye söyle geçeriz dedim. Bu trafik çevirmesine benzemiyor. Kocaman kocaman arabalar var. Baktım valinin arabası kırmızı plakalı, 3 yıldızlı paşanın arabası var. Polis bizi de durdurdu. Polisin biri arka kapıyı açtı beni çıkardı. ‘Efendim siz Eskişehir’den müdür olarak mı geliyorsunuz’ diye sordu. Sizi karşılamaya geldik dedi. 35 yaşındayım vali, korgeneral, emniyet müdürleri bütün Afyonkarahisar’ın ricali Köroğlu Belinde beni karşılıyormuş. Arabamıza bindik geldik. Böylece mektebimiz açıldı.”
BENİM 50 YIL ÖNCE ÇAKTIĞIM ÇİVİYİ DEMEK Kİ İYİ BİR DUVARA ÇAKMIŞIZ
Afyonkarahisar Maliye Muhasebe Yüksekokulu için arazi çalışmaları yaptıklarını ve arazi bulma sürecini anlatan Herekman, şunları söyledi:“Bir gün yine paşa geldi. Biz üniversitenin kurulacağı bir bina arıyoruz. Afyonlular bir ara şimdiki araziyi gösterdiler. O tarihte bu arazi, bataklıktı. 1974 tarihinde burada olmaz dedim. Paşa ‘bizim Şuhut yolunda 72 dönüm arazimiz var’ dedi. Paşanın arabasına bindik, Şuhut yolundaki araziyi gördük. Müthiş ve şahane bir arazi. Bundan sonra tamam dedim. İçimde olacağına dair ümit ışığı yok. Biz bu araziyi 8 ayda aldık. İlk binamız yapıldı. Bursa’da yaptığımız hatadan ders aldık ve Afyon’a uzun süre hizmet verecek kişileri, çiviyle çaktık. Buraya geldiniz ve 50 yıl geçti. Benim 50 yıl önce çaktığım çiviyi demek ki iyi bir duvara çakmışız.”Herekman’ın konuşmasının ardından öğretim elemanları kuruluş süreci, İİBF’ye dair anıları ve Herekman ile ilgili düşüncelerini paylaştı. Panel öncesi ayrıca AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Maliye Muhasebe Yüksekokulu Kurucu Müdürü Prof. Dr. Aykut Herekman ve öğretim elemanlarıyla öğle yemeğinde bir araya geldi.