Dazkırı 6. Geleneksel Rahvan At Yarışları Akarca Yolu’nda 29 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek.
Dazkırı Belediyesi 6. Geleneksel Rahvan At Yarışları’nın düzenleneceğini açıkladı. Açıklamada, “Dazkırı Belediyesi olarak 6.sını düzenleyeceğimiz Geleneksel Rahvan At Yarışımız 29 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecektir” ifadelerine yer verildi. Dazkırı Belediye Başkanı İsmail Taylan ise “Koronavirüs salgını sebebiyle 2 yıl yapamayıp çok özlediğimiz Rahvan At Yarışlarımıza herkesi bekliyoruz.” dedi.
YARIŞLAR AKARCA’DA YAPILACAK
Dazkırı 6. Geleneksel Rahvan At Yarışları’na Belediye tüm vatandaşları davet etti. Dazkırı Kaymakamlığı ve Dazkırı Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği yarışların 29 Mayıs Pazar Günü yapılacağı açıklandı. Akarca Yolu üzeri 1. Km’de saat 11.00’de başlayacak olan yarışlarda toplamda 8 kategori bulunuyor. Yarışların ise federasyon kuralları çerçevesinde yapılacağı açıklandı.
ÖDÜLLER DE BELLİ OLDU
Baş kategorisinde birinciye 7500, ikinciye 4500, üçüncüye ise 3000 lira verileceği açıklandı. Başaltı kategorisinde birinciye 6000, ikinciye 3600, üçüncüye 2400 lira verileceği açıklanırken, büyük orta kategorisinde birinciye 5000, ikinciye 3000, üçüncüye 2000 lira verilecek. Küçük orta kategorisinde ödül birinciye 4000, ikinciye 2400, üçüncüye 1600 lira açıklanırken, deste kategorisinde birinciye 3000, ikinciye 1800, üçüncüye 1200 lira olarak açıklandı. Tayların mücadele edeceği yarışlar ise 3 kategoriden oluşuyor. Bu kategorilerden 4’lü Tay kategorisinde ödül birinciye 2000, ikinciye 1200, üçüncüye 800 olarak açıklandı. 3’lü Tay kategorisinde ise ödül birinciye 1500, ikinciye 900, üçüncüye 600 lira açıklanırken, 2’li Tay kategorisinde ise birinciye 1000, ikinciye 600, 400 olarak açıklandı.
RAHVAN BİNİCİLİK NE DEMEK?
Geleneksel Spor Dalları Federasyonu (GSDF) resmi sitesinde Rahvan Binicilik hakkında verdiği bilgilerde, atların kendilerine özgü yürüyüş şekilleri olan hayvanlar olduğunu ve doğal yürüyüş şekline göre adi adım(adeta) , tırıs ve dörtnala olmak üzere üçe ayrıldığını belirtiyor. GSDF bu bilgilere ek olarak ise “Bir de bazı atlara özgü olan ya da kimi ata ancak sonradan öğretilebilen yürüyüş şekli de rahvan ( yorga) yürüyüş biçimidir. Ülkemizde rahvan yürüyüş şekilleri, rahvan, kırık rahvan (yorga) ve kısa rahvan (düz yorga) olarak sınıflandırılır. Bir atın rahvan yürüyebilmesi için en az yüzde elli rahvan kanına sahip olması gerekmektedir, aksi takdirde atın rahvan yürüyüşü öğrenme ihtimali çok düşüktür” ifadelerine de yer veriyor. Rahvan atının çok eski bir ırk olduğu bilgisinin yer aldığı GSDF’nin resmi sitesinde, “Dünya’nın en çevik atıdır; çünkü rahvan atlarda adımlar kısadır. Ancak, bu zafiyeti kapatmak için adımlara aynı zamanda çabuktur. O kadar çabuktur ki iyi bir rahvan at son süratle koştuğunda adımlarını göremezsiniz. Rahvan yürüyüşte at, aynı yandaki ayaklarını, aynı anda adımlayarak yürür ve bu yürüyüş esnasında at dörtnala yakın bir hız yapabilir. Rahvan yürüyüş ata sonradan eğitimle öğretilmesine rağmen, doğuştan Rahvan yürüyen atlar da vardır. Eğer bir atın kanında en az P rahvan genleri yoksa o at doğuştan rahvan yürüyemez; eğitim ile yürüse dahi seri ve yumuşak bir yürüme göstermez. Rahvan atlarda vücut iskeleti rahvan yürüyüşü yapabilecek şekilde gelişmiştir. Bilekler kısa ve esnek, bilek ve diz ekimleri büyük ve sağlam, göğüs derin ve omuzlar son derece esnek ve yatık solunum sistemleri ve kan dolaşım sistemleri son derece gelişmiştir. Tırnakları sert ve yüksek , beli kısadır. Ayrıca son derece üstün bir metabolizma sistemi de mevcuttur. Asil bir karaktere sahip rahvan atları, insana bağlıdır ve iyi huyludur.