Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığında düzenlenen devir teslim töreninde; Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) dönem başkanlığını Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren’den devralarak 43. Dönem Başkanı oldu. 2547 Sayılı Kanun’un 11. Maddesi ‘Rektörler, Üniversitelerarası Kurula bir yıl süre ile üniversitelerin Cumhuriyet Dönemindeki kuruluş tarihlerine göre sıra ile Başkanlık yapar’ hükmü gereğince 1 Ağustos 2024-31 Temmuz 2025 tarihleri arasında Prof. Dr. Mehmet Karakaş, ÜAK Başkanı olarak görev yapacak.
CUMHURİYET DÖNEMİNDEKİ KURULUŞ TARİHLERİNE GÖRE BAŞKANLIK GÖREVİ AKÜ’DE
Cumhuriyet dönemindeki kuruluş tarihlerine göre Başkanlık görevinin AKÜ’ye geldiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Karakaş, “Akademik bir organ olan ve Türkiye ile KKTC’de faaliyet gösteren tüm üniversitelerin bağlı olduğu Üniversitelerarası Kurulun görevleri arasında; üniversitelerin eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayım faaliyetlerini koordine etmek, uygulamaları değerlendirmek, Yükseköğretim Kuruluna ve üniversitelere önerilerde bulunmak, üniversitelerin öğretim üyesi ihtiyacını karşılayacak önlemleri teklif etmek yer alır” diye konuştu. Karakaş, ÜAK’ın doktora ile ilgili esasları tespit ederek yurt dışında yapılan doktoraları, doçentlik ve profesörlük ünvanlarını değerlendirmek, doçentlik jürilerini belirlemek ve doçentlik ünvanı vermek gibi görevlerinin olduğunu da sözlerine ekledi.
ÜNİVERSİTELERARASI KURUL NEDİR?
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 11. maddesi uyarınca üniversiteler üstü bir akademik organ olarak kuruldu. ÜAK, üniversite rektörleri ile her üniversite senatosunun o üniversiteden dört yıl için seçeceği birer profesörden oluşuyor. Rektörler, ÜAK’a, bir yıl süre ile üniversitelerin Cumhuriyet dönemindeki kuruluş tarihlerine göre, sıra ile başkanlık yapıyorlar. Kurul bünyesinde Yönetim Kurulu kurulur. Yönetim Kurulu, ÜAK Başkanı ile fen-mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanlarından üçer üye ve güzel sanatlar alanından bir üye olmak üzere toplam on bir üyeden oluşuyor. Üyeler, farklı yükseköğretim kurumlarında görev yapan profesör öğretim üyeleri arasından ÜAK tarafından bir yıl için seçilir. Süresi dolan üye yeniden seçilebilir. ÜAK, Yükseköğretim Kuruluna üye seçmek dışındaki görevlerini Yönetim Kurulu’na devredebilir. Yönetim Kurulu ayda en az bir defa toplanır. Yönetim Kurulu üyelerine, Yükseköğretim Genel Kurulu üyelerine ödenen tutarda huzur hakkı aynı usul ve esaslar çerçevesinde ödenir. Kurul, çalışmalarını kolaylaştırmak ve üniversitelerarasında ve uluslararası yükseköğretim kurumları ile işbirliğini düzenlemek amacı ile sürekli ve geçici birimler ve komisyonlar kurabilir. Bu birim ve komisyonların teşkil ve çalışma esasları ÜAK tarafından belirlenir. Kurul, en az yılda iki defa, aksi kararlaştırılmadıkça başkanın bağlı olduğu üniversitenin bulunduğu şehirde toplanır ve kurul gündemi önceden Milli Eğitim Bakanlığına, Yükseköğretim Kuruluna ve kurul üyelerine gönderilir. Milli Eğitim Bakanı ve Yükseköğretim Kurul Başkanı gerekli gördüğü hallerde Kurulun toplantılarına katılabilir.
ÜNİVERSİTELERARASI KURUL’UN GÖREVLERİ
Üniversitelerarası Kurul, akademik bir organ olup görevleri şöyle: “Üniversitelerin öğretim üyesi ihtiyacını karşılayacak önlemleri teklif etmek, üniversitelerin tümünü ilgilendiren eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayım faaliyetleri ile ilgili yönetmelikleri hazırlamak veya görüş bildirmek, aynı veya benzer nitelikteki fakültelerin ya da üniversitelere veya fakültelere bağlı diğer yükseköğretim kurumlarının eğitim – öğretimine ilişkin ilkeler ve süreler arasında uyum sağlamak, doktora ile ilgili esasları tespit etmek ve yurt dışında yapılan doktoraları, doçentlik ve profesörlük ünvanlarını değerlendirmek, doçentlik başvurularında ilgili bilim veya sanat alanında jüriler oluşturarak adayların yayın ve çalışmalarını Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esas ve usuller kapsamında değerlendirip, yeterli yayın ve çalışmaya sahip olan adaylara doçentlik ünvanı vermek gibi görevleri yer alıyor.”