Tüm dünyayı saran korona virüs salgını ile mücadele de en çok yükü sırtlanan ve halkın sağlığını yerine getirmek için başarıyla adından söz ettiren sağlıkçılar, korona virüs sürecinde geçirilen zorlukları ve bu süreçteki yaşanılanları anlattı.
Çin’de ortaya çıkıp Mart ayından bu yana Türkiye’de görülmesi ile beraber ülke bakımından resmen olağan üstü hal durumuna geçildi. Sağlık bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığının başarılı çalışmalarının yanında asıl görevi yüklenen ve bu görevden de başarıyla üstesinden gelen sağlık çalışanları yoğun mesai yaptığı gibi layığıyla vatandaşının sağlığını koruyor. Mil- Sağlık Sen Afyonkarahisar İl Başkanı Mehmet Aytekin zor ve yoğun bir süreçten geçtiklerini söyledi. Aytekin, “Bu hastalığın ortaya çıkmasıyla kendimizi Covid’le mücadelenin içinde bulduk. Zorlu bir süreçten geçtik, hala da içindeyiz. Bütün ekibimizle birlikte bu zorlu dönemin üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Vakti belirsiz saatlik nöbetlerimiz oluyor, bu nöbette Covid Polikliniği’nde ve yoğun bakımda acil serviste tulumların içinde çalışıyoruz. Bizim için gerçekten zorlu geçiyor, bazen saatlerce içeride kalmış oluyoruz. Yani şöyle bir durum var; normalde dışarıda, siz öksüren birini gördüğünüzde ‘Acaba mı’ deyip ihtimal vererek kaçabilirken, biz yüzde 100 Covid olduğunu bildiğimiz insanlarla yüz yüze geliyoruz. Bundan çekinmiyoruz. Bu bizim görevimiz. Ama bazıları buna ‘Zaten alıyorsunuz karşılığını’ dese de bizce bunun karşılığı bu şekilde alınamaz, bunun maneviyatı çok farklıdır” ifadelerini kullandı..
“GÖREVİ BAŞINDA YAŞAMINI YİTİREN SAĞLIK ÇALIŞANI ŞEHİT SAYILMALI”
Başkan ve sağlık çalışanı olan Aytekin korona virüs sürecinde risk bakımından en büyük tehdit altında kalan sağlık çalışanlarının bakanlık nezninde görevi başında yaşamını yitiren sağlık çalışanının şehit sayılması gerektiğini vurgulayarak, döner sermaye ile ödenen maaşların sabit olarak belirlenmesi gerektiğini söyledi. Aytekin “Sağlık Bakanlığımızdan talebimiz görev başında yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının “Şehit” olarak kabul edilmeleri, ayrıca sağlık çalışanlarına döner sermaye ek ödeme gibi geçici pansuman uygulamalar yerine maaşlarının seyyanen zamla artırılması çalışanlarımızı mutlu edecek sahada mücadeleyi daha da şevkle yapacaklardır” dedi.
“İLK BAŞLARDAKİ BİLİNÇ YENİDEN OLUŞMALI”
Korona virüsün ülkemizde görülüşünden bu yana sağlık bakanlığı tarafından uyulması gereken 14 kural yayınlandı. Bunlardan maske, sosyal mesafe ve hijyen zorunlu hale geitirildi. Gerekli tedbirler ve kısıtlamalar doğrultusunda şehir giriş çıkış, soskağa çıkma yasağı gibi tedbirler karşısında tüm ülke bakımından zorunlu olarak yapılmaya başladın. Korona virüs sürecinde normalleşmeye geçilmesiyle beraber belirli kısıtlamalar yavaş yavaş kalktı. Son günlerde artan vakalar sonucunda yeni tedbir ve kısıtlamalarda yeniden gelmesi konusunda tartışmalar sürüyor. Gelen kısıtlamalar ve yasaklarda ik baştaki dikkat ve özeveriyle dikkat edilmesi gerektiğini belirten Aytekin “İlk başta insanlar tabi vatandaşta korku ve endişe vardı, sonradan bana bir şey olmaz mantığıyla vatandaşımız maalesef devletin koymuş olduğu kurallara riayet etmeyerek maske, mesafe ve hijyen kurallarına tam tekmil uyulmamasıyla vakalar arttı. Bu da ayrıca ülke ekonomisine ve çalışma arkadaşlarımıza ekstra çaba ya sebep oldu. Maske, mesafe ve hijyene ilk baştaki gayretle dikkat etmeliyiz” şeklinde konuştu.
“SAĞLIK BAKIMINDAN TAM ORGANİZEYİZ”
Korona virüs belirtisi gösteren vatandaşların hastaneye gelmesi durumunda test aşamasına değinen Aytekin, sağlık yönünden de ülke bakımından tüm donanıma sahip olunduğunu söyledi “Kovid 19 ‘da bakanlığımızın uyguladığı belirli kurallar var. Covid-19 şikayetiyle gelen hasta öncelikle farklı odalarda tutulup tedavi edildiği yerler var. Burada suyundan ekmeğine kadar dikkat ediliyor. Burada tüm tedbir ve önlemler karşılanıyor, devletimizin kuralları bunlar. Bakanlığımız diğer bir deyişle tam olarak organize olmuş durumda. Biz de bu işin içerisindeyiz ve sağlık çalışanları ve doktorlarımızın üstün çalışmalarıyla üstesinden geliyoruz. Daha sonra Covid-19 şüphelisi hastaya belirtilerini öncelikle soruyoruz. Şikayetiniz nedir, herhangi bir başkasıyla temasınız oldu mu, yakınınızda şüpheli hasta oldu mu gibi sorular yöneltiliyor. Alınan cevaplar doğrultusunda Triyaj bölümü yani ayırma bölümü var, Covid-19 şüphelisi hastaları triyaj olduktan sonra diğer bölüme yönlendirilip hastaların içerisine girmeden gelen hasta ilk olarak orada gerekli tedavisini, laboratuar işlemlerini gerçekleştiriyor” dedi.
“TÜM TEDBİRLERE RİAYET ETMELİYİZ”
Belirlenen kurallar dahilinde Cumhurbaşkanlığı, sağlık bakanlığından maske mesafe ve hijyen kurallarına her mecradan vatandaşlara duyurulmakta. Sağlık çalışanı ve aynı zamanda sendika başkanı Aytekin’de bu kurallara daha dikkatli e özverili şekilde uygulanması gerektiğini tekrar vurguladı. Genç kesiminde bana bir şey olmaz modundan çıkıp büyüklerini düşünmesi gerektiğini söyledi. Aytekin “Şuanda yeni bir düşmana karşı cephe savaşı veriyoruz. Bunu mesafe koyarak, maske takarak, hijyene dikkat ederek yapıyoruz. Gençlerde bazı basit septomlar vererek geçirebiliyor. Lakin bir büyüğün veya aile içine bulaştırdığı zaman bu da tabi ki vicdanen rahatsız eder diye düşünüyorum. Eve gittiğim zaman kendi çocuğuma sarılamıyorum ben. Gençlerimizin biraz daha dikkatli olmalarını istiyoruz, en azından maskeleri kola değil de ağız kısmına takmalarını istiyoruz. Hastaları görseler, maskeleri 10 kat takmak isteyecekler. Aslında çok basit bir şey isteniyor, maske mesafe ve hijyen kurallar uyulduğu takdirde bulaşma oranı büyük ölçüde düşecektir” dedi.
“AFYON’DA VAKALAR DEĞİL YOĞUN BAKIMDA Kİ HASTA FAZLA”
Son günlerde Afyonkarahisarlı vatandaşların ‘vakalar çok fazla, hastanelerde yatacak yer yok’ söylemlerinin asılsız olduğunu öyleyen Aytekin “Afyonkarahisar’da vaka artış sayısı olarak üst sıralarda değil de yoğun bakımlı hasta olarak üst sıralardayız. Halkımız bu haberler çıktığında direk Afyonkarahisar’ı vaka bakımından en üst sıralarda olarak algıladılar. Böyle bir şey yok, sadece yoğun bakımlı hasta olarak üst sıralardayız. Son günlerdeki tedbir ve tedavilerle de yoğun bakımdaki hasta sayımız da düşüyor. Bakanlık sürekli açıklama yapıyor ilerleyen zamanlarda da Afyon’daki vaka sayısının düşük olduğunu göreceğiz. İdari olarak da yeni yoğun bakım servisleri açıyoruz, ilk başta yatak sayısı yüzde otuzsa biz onu yüzde 80lere çıkardık. Afyonkarahisar’da ki hastalarımız tedavilere cevap vermeye cevap vermeye başladı diyebilirim” şeklinde konuştu.
“ACİL DURUM HARİCİ HASTANELERE GİTMEYELİM”
Vatandaşlarda soğuk havaların etkisiyle de gribal enfeksiyonlarda koronayla karıştırılır duruma geldi. Grip olan veya baş ağrısından şikayetçi olan vatandaşların hastanelere test yapmaya gelmesiyle beraber yoğunluk 2 katına çıkıyor. Bu durumun psikolojik olması da muhtemel bir durumdur. Acil durumlar haricinde hastanelere başvuru yapılmaması gerektiğini söyleyen Aytekin “Herhangi bir ağrıda veya psikolojik olarak rahatsızlıktan dolayı tedirgin olmayalım, hastanelerde zaten bir yoğunluk var bu yoğunluğu daha da artırmayalım. En azından hastanelerime bu süreçte acil durumlar harici başvurmamalarını rica ediyoruz” dedi.
“MASKE YÜZDE 80 ETKİLİ”
Sağlık bakanlığı tarafından belirlenen 3 temel unsurun önemine değinen Aytekin “Sosyal mesafe gerçekten önemli, maske yüzde 80 koruyor sosyal mesafeye uyulursa yüzde 99 koruyor. İnsanlar bunu bildikten ve uyduktan sonra kesinlikle bunun sonuçlarını göreceğiz. Halkımızla beraber el ele verdiğimiz zaman bunu yeneceğiz” ifadelerini kullandı.
“SEDYELERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARI KENDİLERİNİ SAVUNMAK İÇİN KULLANMASIN”
Son günlerde ortaya çıkan sağlık çalışanlarına karşı olan şiddeti eleştiren Aytekin bu tarz olayların yaşanmasını artık istemiyoruz diye sitem etti. Aytekin “Bu başlı başına sağlık çalışanlarının kanayan yarası, burada o kadar çalışıp, çocuklarımızı görmeye dahi gidemeyip, o kadar özverili çalışırken buraya gelip farklı nedenlere çalışma arkadaşlara hakaret, küfür gibi olayların son bulması gerekli. Zaten hastane çalışanlarının üzerinde o kadar baskı var ki, vatandaşın da bu konu da biraz daha saygılı ve empati kurması lazım. Çok yoğun mesai içerisinde çalışıyoruz, geçtiğimiz günlerde Ankara’daki olayda, biz o sedyeleri hastaları taşımak için kullanıyoruz kendimizi savunmak için kullanmayalım. Vatandaşın bu konuda biraz daha saygılı ve empatili davranıp bu şiddetin son bulması lazım” dedi.