Sağlık Bakanlığınca sağlık hizmetlerinin daha yaygın ve erişilebilir olmasına, daha etkin ve verimli sunulabilmesine katkı sağlamak amacıyla hazırlanan ve 29 Mart 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik’ sağlık meslek mensubu olan dil ve konuşma terapisti, diyetisyen, ebe, ergoterapist, fizyoterapist, hemşire ve eş değer sağlık memuru, klinik psikolog, odyolog ve podologlara mesleklerini serbest olarak icra imkânı getirirken, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Dr. Hasan Arslan, söz konusu yönetmeliğin devremi niteliğinde olduğunu söyledi.
ERKMEN’DEN ‘YÖNETMELİK HUKUKİ, TIBBİ VE DENETİMSEL SORUNLAR DOĞURABİLİR’ İDDİASI
Milletvekili Arslan, Yeni Yol Grup Başkanvekili Mehmet Emin Ekmen’in, ‘İlgili düzenlemenin hukuki, tıbbi ve denetimsel sorunlar doğuracağını’ iddia ederek TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesine genel kurulda söz alarak yanıt verdi. Arslan, konuşmasında Ekmen’in iddialarının aksine söz konusu yönetmeliğin ‘halk sağlığını riske atacak değil, nitelikli sağlık personelinin erişilebilir olmasını sağlayarak kamu yararına hizmet etmeyi amaçladığını’ kaydetti. Milletvekili Arslan, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, şunları söyledi:
FAALİYET İZNİ KAMU TARAFINDAN YETKİLENDİRİLMİŞ SAĞLIK MESLEK MENSUPLARINA VERİLDİ
“Söz konusu sağlık meslek mensupları şunlardır, klinik psikolog, hemşire, sağlık memuru, ebe, fizyoterapist, odyolog, diyetisyen, dil ve konuşma terapisti, podolog ve iş ve uğraşı terapisti. Yönetmelikte yalnızca kendi meslek alanlarında faaliyet gösterebilecek, kamu tarafından yetkilendirilmiş sağlık meslek mensuplarına izin verilmiştir. Acil durumlar ve hekim müdahalesi gereken haller açıkça hariç tutulmuştur. Yönetmelik, halk sağlığını riske atacak değil, nitelikli sağlık personelinin daha erişilebilir olmasını sağlayarak kamu yararına hizmet etmeyi amaçlamaktadır.”
HEKİM DIŞI MESLEKLERİN KENDİ UZMANLIK ALANLARINDA HİZMET VERMESİ SAĞLANACAK
Arslan, “Halk sağlığı üzerindeki etkiler kapsamlı şekilde analiz edilmiş ve risk oluşturacak durumlar yönetmelikte açık hükümlerle sınırlandırılmıştır” diyerek, sözlerine şöyle devam etti: “Sağlık hizmeti sunumuna dair tüm faaliyetler bakanlıkça yetkilendirme ve denetime tabi tutulmaktadır. Yönetmelik, sahte denetimsiz uygulamaları engellemek amacıyla standart tanım ve yetki çerçevesi getirmiştir. İstihdam artışı, sağlık hizmetinin niteliği ile birlikte düşünülmüştür. Yeni alanlar sadece bakanlık onayıyla ve sıkı denetim altında açılabilecektir. Hekim dışı mesleklerin kendi uzmanlık alanlarında hizmet vermesi sağlanabilecektir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hemşire, ebeve fizyoterapist, klinik psikolog gibi sağlık meslek mensuplarının belli yetkilerle hizmet sunması ulusal mevzuatla tanınmıştır.”
YÖNETMELİK, SAĞLIK SİSTEMİNE KATKI SAĞLAYAN BİR REFORMDUR
AK Parti Afyon Milletvekili Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yönetmelik, bu yetkilerin bağımsız birimler içinde planlı ve ruhsatlı biçimde sunulmasını sağlayarak sağlık sisteminin yükünü azaltmayı amaçlamaktadır. Yönetmelik, acil müdahale gerektiren durumların hekim yetkisine tabi olduğunu açıkça ifade etmektedir. İlk yardım, ambulans çağırma, acil durumda sağlık kuruluşuna yönlendirme gibi işlemler zaten tüm sağlık personelinin temel eğitiminde yer almaktadır. Bu durum, halk sağlığını tehlikeye atmamakta bilakis planlı yönlendirme ile sürecin güvenli işlemesini sağlamaktadır. Yönlendirme yasağı, sağlık meslek mensuplarının doğrudan tedavi süreci başlatmalarının önüne geçmek amacıyla getirilmiştir. Yönetmelik, sağlık sistemine katkı sağlayan, istihdam ve sağlığa erişilebilirliği artıran bir reformdur.”
YÖNETMELİK YAYIMLANMADAN ÖNCE DETAYLI RİSK ANALİZLERİ YAPILDI
‘Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik’ çıkarılmadan detaylı risk analizlerinin yapıldığını belirten Milletvekili Arslan, sağlık meslek örgütlerinin görüşlerinin alındığı ve nihai hale getirildiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: “Halk sağlığına zarar vermek bir yana, koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaşmasına katkı sağlamaktadır. Yönetmenlik dayanağına 1219 sayılı kanunun ek 13. Maddesinden almakta ve Anayasa’nın 56. Maddesinde belirtilen sağlık hakkını desteklemektedir. Hukuki çerçeve kapsamında yapılan bu düzenleme halkın güvenli ve denetimli sağlık hizmeti. Bu nedenlerle yayınlandıktan sonra bir mesai günü geçmiş olan yönetmelik hakkında meclis araştırma önergesinin uygun olmadığını düşünüyorum.”