Maliyeti düşüren, verimi artışı sağlayan jeotermal seralar dünyada hızla yayılırken, Türkiye 5 bin 400 dekarlık sera ile dünyada birinci. Bu seraların bin 300 dekarlık kısmı ise Sandıklı’da yer alıyor.
Türkiye’deki mevcut jeotermal seracılığın üçte birinden fazlasını tek başına ilçe sınırları içerisinde barındıran Sandıklı, sahip olduğu jeotermal kaynağını en iyi değerlendiren merkezlerden birisi durumunda. Yaklaşık 25 teknolojik sera ile Türkiye’nin modern seracılık merkezi durumunda olan ilçede üretilen salkım domatesler hem iç piyasaya sunuluyor hem de ihraç ediliyor.Jeotermal enerjiyle seraları ısıtmak beşte bir oranında ucuz ve bu da maliyetlerden üretime kadar pek çok şeyi olumlu etkiliyor. Bölgede seracılığın yeni gelişmesi, toprağın dinç ve işletmecilerin gayretli olmaları ve elbette seralarda jeotermal ışıtıma sayesinde maliyetler düşüyor, verim artıyor. İlçede dekardan 50-55 tona hatta 60 tona kadar ürün alınabiliyor. Bu rakamların seracılığın merkezi Antalya’da dekar başına 35-40 ton olduğunu göz önüne alırsak, oldukça önemli bir verim artışı olduğunu belirtebiliriz.
TOPRAKSIZ TARIM MALİYETLERİ DÜŞÜRÜYOR
Öte yandan, Sandıklı Belediyesi yazılı bir açıklama yaparak, gıda krizine karşı jeotermal seralarda üretilen ürünlerin çare olabileceğini sürdü. Dün, Sandıklı Belediyesi’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklama şöyle: “Dünyada hızla artan gıda krizine ve Covid-19 salgını süresince yaşanan üretim ile tedarik sorunlarına inat, jeotermal seralarda üretilen ürünler bir anda dünya gündemine oturmuş durumda. Özellikle topraksız yapılan tarımın bundan sonraki süreçte pazar payı ve maliyetlerinde düşmesinde çok önemli olduğunun altını çizen yetkililer, ilerleyen zaman dilimlerinde Jeotermal seraların altın değerinde önem kazanacağını vurguluyorlar.
SANDIKLI JEOTERMAL SERACILIKTA MERKEZ KONUMUNDA
Uzmanlardan alına bilgiye göre jeotermal seralarda Türkiye; 5 bin 400 dekar ile dünyada 1. sırada yer almakta. Dünyada küresel ısınma ve benzeri doğa olayları göz önüne alındığında, iklim ve mevsim olaylarına bağlı kalmadan üretim yapılabildiğini belirten uzmanlar, Sandıklı ilçemizin jeotermal seracılık alanında merkez konumunda olduğunun altını çiziyor. Sandıklı, jeotermal tarım alanında Türkiye’nin en gelişmiş ilçesi konumunda bulunuyor. Toplam 5 bin 400 dekarlık jeotermal seranın 1.300 dekarlık kısmı ilçemizde yer alıyor. Otuza yakın teknolojik seranın bulunduğu Sandıklımızda, jeotermal enerji ile yetiştirilen domatesler, Türkiye’nin büyük illerinin yanı sıra Almanya, Hollanda, İngiltere gibi ülkelere ihraç ediliyor.”Buğra Avşar
Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl, ilçede seracılığın gelişmesi için büyük destek verirken, SANJET A.Ş tarafından işletilen serayı zaman zaman ziyaret üretimle ilgili yetkililerden bilgiler alıyor.