Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sandıklı jeotermal seracılığın merkezi

Modern ve sürdürülebilir tarım anlayışıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının sektörde kullanımının yaygınlaşmasının ardından Türkiye’nin termal seracılık merkezi olan Sandıklı’da topraksız seracılıkla üretilen kalıntısız domatesler Avrupa’da büyük talep görüyor.

Modern ve sürdürülebilir tarım

Jeotermal termal suların sağlık turizmi için büyük önem taşıdığı Sandıklı, son yıllarda adını bir başka sektörde, termal seracılık sektöründe dünyaya duyuruyor. İlçede kurulan seralar binlerce kadının istihdamını sağlıyor. Her yıl artan seracılık projeleriyle ilçe ekonomisine ciddi katkılar yaparken, jeotermal kaynaklar kış aylarında temiz ve sıcak bir atmosfer sağlıyor. İlçede binlerce konutu ısıtan termal sular ikinci kez domates ve çeşitli meyve ve sebzelerin yetiştirilmesinde önemli bir rol oynuyor.  Tamamı ihraç edilen domatesin yanı sıra süs balığı yetiştiriciliği gibi sektörler de Sandıklı’nın şifalı termal sularında sektör oluşturmuş durumda.

SANJET SUYU KULLANILIYOR

Bilindiği gibi, Türkiye’de 5 milyon metrekare civarında jeotermal sera var ve bunun 1 milyon 500 bin metrekaresi Sandıklı’daki Hüdai Kaplıcasında bulunuyor. Tamamı teknolojik olan modern seracılıkta Türkiye’nin merkezi konumunda olan Sandıklı’da Belediyenin katkıları ile büyük bir havuz yapıldı. Buradaki bütün seralar suyu bu havuzdan alıyor. Her seranın kalorimetre saati var. Seranın ısısı 40 dereceye çıkınca suyu kesiyor. Seradan havuza geriye dönüyor ve yer altına enjeksiyon yapılıyor. Çünkü dışarıya verildiğinde çevreye zarar veriyor. Antalya’da dekara 35-40 ton domates alınırken burada topraksız üretimle 50-55 ton alınıyor.

KALINTISIZ ÜRÜN ÜRETİLİYOR

Sandıklı’daki modern seralarda üretim topraktan bağımsız olduğu için, biyolojik, kültürel, mekanik ve fiziksel mücadele unsurlarını bir araya getirerek pestisit kullanmadan sağlıklı gıda üretebiliyor. Temiz yetiştirme ortamı ve temiz su kullanıyor, zararlı popülasyonunu sıfırlayacak kimyasal ilaç kullanımı yerine bu popülasyonlarla doğal yollardan mücadele yürütülüyor. Bitkileri korumak için sera etrafına zararlı haşereleri kovucu niteliklere sahip faydalı canlılara konak sağlamak için lavanta, kekik ve farklı bitkilerden yeşil duvar oluşturuluyor.

Yapışkan tuzaklar ve zararlıları üremesini azaltan feromonlar sayesinde ilaç kullanılmadan sıfır kalıntıyla üretilen domatesler İngiltere, Hollanda, Almanya, Belçika gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere toplam 18 ülkeye ihraç ediliyor. Beytullah Dalgıç