Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sandıklı’nın 4 ürününe Coğrafi İşaret verildi

  Sandıklı saç eti,

 

Sandıklı saç eti, kürek helvası, kapama yemeği, haşhaş ezmesi ve Sandıklı Belediye Logosu’nun coğrafi işaretleri Türkiye Patent Kurumu tarafından Sandıklı adına tescil edilmiş oldu. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Başkan Mustafa Çöl, şunları söyledi: “Belediyemize ait proje ve etüt çalışmaları kapsamında çalışma arkadaşlarımız hem güzel Sandıklımıza için projeler üretiyorlar, hem de Sandıklımıza katma değer sağlayacak kültürel mirasımızı ayakta tutacak coğrafi işaretleri tek tek almaya başladılar. Bu güzel lezzetler proje ekibimizin yaptığı çalışmalar ile Sandıklımızla özdeşleşerek ilçemizin en önemli katma değeri haline geldi. İlçemizin bunun gibi birçok değerinin patentini almak için girişimleri başlatmış bulunuyoruz.”

SANDIKLI’NIN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİ

Başkan Çöl, coğrafi işaret alan ilçeye özgü ürünlerle ilgili şu bilgilere yer verdi:

“Sandıklı Saç Eti: Kuzu eti, patates, soğan, biber, domates, iç yağı ve margarinin belirli bir düzen içerisinde dizilmesi ve meşe odunu ateşi ile ısıtılan taş fırınlarda pişirilmesi ile yapılır. Sandıklı Saç Eti 20.01.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Sandıklı Kürek Helvası: Su, şeker, limon tuzu ve çöven suyunun karışımından elde edilerek hazırlanan helva, ağda kıvamına gelene kadar makinede karıştırılır. Daha sonra da tahin ilave edilerek bakır kazanlarda önce tahta kürekle karıştırılır sonra elle yoğrulur.

Sandıklı Kapama Yemeği: Dana eti veya kuzu eti ile yapılarak hazırlanan kapama yemeği bulgur pilavı karışık hazırlanarak servis edilir. Sarımsak, soğan ile baharatlarla süslenen et karıştırılarak hazırlanır. Karışım çinko bir kap içerisine yerleştirilir. Daha sonra domates ve biber salçası, sıvı yağ bir kapta sulandırılır. Etin olduğu çinko kabın üstüne tencere kapatılır. Daha sonra çinko kapla beraber tencere ters çevrilir. Çinko kap alınmadan üzerine salça karışımı dökülerek pişirilir. Yarım saatte bir ters çinko kap içine su alması için yerinden oynatılır. Daha sonra yanına salçalı su kısmına bulgur ilave edilir ve pişirilmeye devam edilir. Pilav kıvamını aldıktan sonra ocaktan alınır ve servis edilir.

Sandıklı Haşhaş Ezmesi: Sarı siyah ve beyaz haşhaşın sürtülerek üretilmesinden elde edilen haşhaş ezmesi hamur işlerinde daha çok tercih edilir. Katmer ve haşhaşlı ekmek olarak Sandıklı’da çok yapılır. Haşhaşı yurt dışından gelen gurbetçiler ve Afyonkarahisar halkı severek tüketir.

Sandıklı Belediye Logosu: 2016 yılında seçilen haşhaşı ve termali vurgulayan Sandıklı Belediye Logosu anket sonuçlarına göre seçildi.  Logomuz, şehrimizin marka değerine katkıda bulunacak, benzer özellikleri barındıran diğer şehirler arasında ayırt edici işleviyle, markayı oluşturan simge, özgün yazı ve işaretlerin her geçen gün daha da önem kazandığı bir dünya da şehrimizin her platformda en iyi şekilde tanıtılmasına katkı sağlayacak.”

COĞRAFİ İŞARET NEDİR?

Coğrafi işaret, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Türkiye’deki yöresel ürünlerin geleneksellik ve kalite bakımından değerlendirilmesi sonucu bu ürünlere verilen tescil işaretidir. Gerek ülkemizde gerekse dünyanın farklı alanlarına çok önemli bir hale gelen ‘Coğrafi İşaretler’ bir yörede üretilen halı, kilim, kumaş, çini, yiyecek, içecek vb. herhangi bir nedenle ün kazanmış olabilir. Dolayısıyla bu ürünlerin üzerinde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün benzerlerinden farklı özelliklere sahip olduğu şeklinde algılanabilir. Yurdanur Mergen