TBMM Milli Savunma Komisyonunda, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya’nın ilk imza sahiplerinden olduğu Siber Güvenlik Kanunu görüşmeleri başladı. Komisyon toplantısında konuşan Milletvekili Özkaya, siber güvenlik alanında dünya devletlerinin önemli adımlar attığını belirterek Türkiye’nin de bu alanda gerekli adımları atmasının elzem olduğuna dikkat çekti. Özkaya, “Bu Kanun teklifi aslında AK Parti’nin ülkemizin gelişimine sağladığı atılımların ve vizyonunun somut bir göstergesidir. Çünkü Ak Parti hükümetleri olarak Savunma Sanayiinde yapılan çok büyük ve stratejik yatırımlar akabinde Karabağda, Suriye’de ve gönül coğrafyamız olan diğer yerlerde çok ciddi somut kazanımlar elde edilmiştir. Kara Vatan, Mavi Vatan ve Gök Vatan da elde edilen bu somut kazanımların ve başta savunma sanayi olmak üzere diğer alanlarda da geliştirilen teknolojik sistemlerin korunması ve sürdürülebilir halde kalabilmesi için yeni bir tabirle Siber Vatan için kod kanun düzenlemesi yapılarak bu alanda da ülkemizin güvenliği açısından önemli bir adım atılmaktadır. Cümlemizin başından neden tarihi bir Kanun teklifi dediğimizi izah etmek gerekirse bilmeyenler için kısaca Kod Kanun demek, maddi dünyada yeni ortaya çıkan veya mevcut bir alanda yeni baştan, ilk defa düzenleme yapan kanun demektir. Daha sonra mevcut kanunlar üzerinden değişiklik yapan Kanunlarada Çerçeve Kanun denir. Son 20 yılda ülkemizde yapılan savunma sanayi ve diğer teknoloji yatırımları ile gelişmiş ülkeler düzeyine çıkan ülkemizde, mezkur Kanun Teklifi bu gelişmişliğin bir tezahürü olarak TBMM de konuşulur, tartışılır hale gelmiştir” dedi.
‘SİBER GÜVENLİK EN TEMEL GEREKLİLİKLERİNDEN BİRİ HALİNE GELMİŞTİR’
“Günümüzde siber güvenlik, dijitalleşmenin hız kazandığı bir dünyada kritik önceliklerden biri haline gelmiştir” diyen Milletvekili Özkaya, “Hem bireylerin hem de kurumların dijital varlıklarını koruma ihtiyacı, gelişmiş ülkelerde stratejik öneme sahip olan siber güvenlik politikalarını ve teknolojik yatırımları beraberinde getirmiştir.Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında ülkemizin yaşadığı teknolojik dönüşüm ve gelişim sürecinde siber güvenlik en temel gerekliliklerinden biri haline gelmiştir.Ülkemizin özellikle son 20 yılda teknolojide yaptığı atılım internet kullanıcı sayısını da artırmış Mobil abone sayısı 93,3 milyona, mobil genişbant abone sayısı 72,7 milyona ve sabit genişbant kullanıcıları yaklaşık 19,9 milyona ulaşmıştır” şeklinde konuştu.
‘ÇATI MEVZUATIN OLUŞTURULMASI ÜLKEMİZİN KÜRESEL ENDEKSLERDE ÜST SIRALARA YÜKSELMESİNE KATKI SAĞLAYACAKTIR’
Milletvekili Özkaya, yaptığı değerlendirmenin devamında ise şu ifadelere yer verdi: “Konvansiyonel savaşlar yerini hibrit ve asimetrik savaşlara bırakmış, devlet destekli siber saldırılar başta olmak üzere terör örgütleri, organize suç örgütleri ve bireysel motivasyonla hareket eden siber tehdit aktörleri tarafından devlet kurumları, enerji, finans, sağlık ve haberleşme sistemleri gibi kritik altyapılar ile her türlü teknolojik cihaz hedef alınmaya başlanmıştır. Siber saldırıların devlet politikalarının bir aracı olarak kullanılmasındaki artış, savaş ve barış halleri arasındaki sınırı belirsizleştirmiş, ülkeler direkt askeri misillemeden kaçınmak için siber saldırıları; siyasi, ekonomik ve askeri hedeflere yönelik düşük maliyetli yüksek etkili bir strateji haline getirmiştir. Ayrıca tedarik zincirlerine yönelik saldırılar sonucunda, birçok sektörde kritik sistemler çökmüş ve kesintiler yaşanmıştır.Bir ülkenin siber güvenlik alanında ön plana çıkarak rol model olabilmesi, kapsamlı bir siber güvenlik çatı mevzuatının varlığı ve merkezi bir otoritenin etkin işleyişiyle doğrudan ilişkilidir. Çatı bir mevzuat, ulusal düzeyde siber güvenlik politikalarının tutarlılığını sağlamanın yanı sıra kamu kurumları, özel sektör ve bireyler için bağlayıcı standartlar sunmaktadır. Ayrıca, uluslararası iş birliği ve karşılıklı tanınabilirlik açısından temel bir çerçeve sağlayarak, bir ülkenin küresel siber güvenlik ekosistemindeki konumunu güçlendirmektedir. Ülkemizdeki siber güvenlik yapılanmasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi başta olmak üzere birçok kamu kurumunun sorumlulukları bulunmakta ve bu organizasyonel ayrışma bazı sorunları da beraberinde getirmektedir. Ayrıca çatı mevzuat eksikliği; veri güvenliği, ekosistem iş birlikleri, mevzuat düzenlemeleri, teşvik ve destekleri yönlendirme, uluslararası iş birlikleri, makro politika oluşturma ve benzeri birçok açıdan koordinasyon problemleri oluşturmaktadır. Çatı mevzuatın oluşturulması ülkemizin küresel endekslerde üst sıralara yükselmesine katkı sağlayacaktır.”
ÖZKAYA, TEKLİF KAPSAMINDA İLİŞKİN DETAYLARI PAYLAŞTI
Teklifin kapsamına ilişkin de bilgiler veren Milletvekili Özkaya, şunları söyledi: “Ülkemizin siber güvenlikle ilgili politika ve stratejisini belirlemek üzere Siber Güvenlik Kurulunun kurulması, siber güvenlik alanında geliştirilen politikaların ulusal satıhta etkin bir şekilde uygulanması, kamu kurumları ile kritik altyapı kuruluşlarının siber mukavemetinin ve siber olgunluk seviyesinin artırılması, güncel teknolojik gelişmelerin takip edilmesi ve siber güvenlik süreçlerine entegre edilmesi, kamu kurumları ve kritik altyapı kuruluşlarının bilişim sistemlerinde oluşabilecek siber güvenlik olaylarının merkezi bir bakış açısıyla izlenmesi, tespiti ve bertaraf edilmesi, eylem planlarının ve ikincil mevzuatların hayata geçirilmesi, denetim ve özellikle caydırıcı yaptırım süreçlerinin işletilmesi, siber güvenlik ekosisteminin güçlendirilmesi, standardizasyon, sertifikasyon ve yetkilendirme süreçlerinin düzenlenmesi, siber suçlara yönelik cezaların artırılması suretiyle caydırıcılığın sağlanması amaçlanmaktadır.”
SİBER GÜVENLİK MİLLİ GÜVENLİĞİN AYRILMAZ BİR PARÇASI OLACAK
Amacı, Türkiye’de siber alanda faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları, kritik altyapılar ile gerçek ve tüzel kişilerin siber güvenliğinin sağlanması noktasında gerekli tedbirleri almak, stratejileri, politikaları geliştirmek ve düzenlemeleri hayata geçirmek olan kanun teklifi, Komisyondaki görüşmelerinin tamamlanmasının ardından Genel Kurul’da oylanacak. Kanun kabul edildiği takdirde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında siber güvenlik alanında, MGK’ye benzer yapıda ‘Siber Güvenlik Kurulu’ oluşturulacak. Siber vatanın korunmasına yönelik strateji, ‘Milli Güvenlik Kurulu’na (MGK) benzer yapıda kurulacak Siber Güvenlik Kurulu tarafından belirlenecek. Siber Güvenlik Kanunu Teklifi’ne göre, siber güvenlik milli güvenliğin ayrılmaz bir parçası olacak. Kritik altyapı ve bilişim sistemlerinin korunması ile güvenli bir siber uzay oluşturulması temel hedef olacak