Su Elçileri Derneği Genel Başkanı Özgür Aydıncak, AKÜ’de düzenlenen ‘Su Elçileri Su Okuryazarlığı’ konferansında, resmi kayıtlara göre dünyada son bir yılda ölümler karşılaştırdığında, sudan sebeplerin Covid19 kaynaklı ölümlerden daha fazla olduğunu söyledi.
Su Elçileri Derneği Genel Başkanı Özgür Aydıncak, son bir yılda sudan sebeplerin Covid19 kaynaklı ölümlerden daha fazla olduğunu söyledi. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÜREM) ve Su Elçileri Derneği ve Doğanın Dili Derneği iş birliğinde düzenlenen ‘Su Elçileri Su Okuryazarlığı’ konferansında suyun önemini anlatan Aydıncak, su kirliliği konusunda uyarılarda bulundu. Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen konferansa AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Koçak, AKÜREM Müdürü Prof. Dr. Emine Hesna Kandır, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Ömer Gürcan ile birlikte personel ve öğrenciler katıldı. Konferansın açış konuşmasını yapan AKÜREM Müdürü Prof. Dr. Kandır, suyun hayat ve gelecek olduğunu belirtti. Kandır, suyun her damlasının çok kıymetli ve geleceğin teminatı olduğunu söyledi
BİRÇOK ÜLKEDEN DAHA ŞANSLIYIZ
Su Elçileri Derneği Genel Başkanı Özgür Aydıncak konuşmasında öncelikle su hakkında doğru bilinen yanlışları düzelterek, resmi kayıtlara göre dünyada son bir yılda Covid-19 kaynaklı ölümler ile suyun sebep olduğu ölümleri karşılaştırdı. Suyun neden olduğu ölümlerin koronadan daha fazla olduğunu belirten Aydıncak,canlının suya ihtiyaç duyduğunun altını çizen Aydıncak, su kirliliği konusunda uyarılarda bulunarak, her canlının suya ihtiyaç duyduğunun altını çizdi. Aydıncak, eski uygarlıklardan günümüze kadar su kaynaklarının sağlıklı ve adil kullanımı ile ilgili herhangi bir bilincin gelişmediğini ifade etti. Her canlının suya ihtiyaç duyduğunun altını çizen Aydıncak, eski uygarlıklardan günümüze kadar su kaynaklarının sağlıklı ve adil kullanımı ile ilgili herhangi bir bilincin gelişmediğini ifade etti. Aydıncak, sözlerini şöyle sürdürdü:
SUYUN ÇOĞUNU TARIM KULLANIYOR
“Bulunduğumuz coğrafya olarak birçok ülkeden daha şanslıyız. Ancak birçok Afrika ülkesinde suya ulaşma imkanları çok zor ve ulaştıkları su da bizim kullandığımız su kadar temiz değil” diyerek, suya ulaşma konusundaki zorlukları ifade etti. Aydıncak, “Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir devlettir, Devlet Su İşleri eliyle tüm Türkiye’de sağlıklı içme suyunu yüzde 95 oranında evlerimize ulaştırmaktadır.” Aydıncak, suyun yaklaşık yüzde 70’inin tarımda, yüzde 18’inin sanayide ve yüzde 12’sinin de şehirlerde kullanıldığını ifade etti.
‘SU KAYNAKLARIMIZI EFEKTİF KULLANMAK ZORUNDAYIZ’
Aydıncak, “Günlük hayatta kullandığımız her şeyin bir su ayak izi var. Bir hamburger 2 bin 400 litre su ile üretiliyor, bir tişört 2 bin 700 litre su, bir otomobil 400 bin litre su ile üretiliyor. Bunlar korkunç rakamlar. Bu yüzden su kaynaklarımızı efektif kullanmak zorundayız” diyerek su tüketimindeki israfa değindi. Aydıncak, büyük şirket ve devletlerin üretimlerini daha çok gelişmemiş ülkelerin hammadde ve öz kaynaklarını kullanarak sürdürdüklerini ve üretim sonrası kirliliği de bu ülkelerde bırakarak o ülkelerden ayrıldıklarını vurguladı. AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın’ın Su Elçileri Derneği Genel Başkanı Özgür Aydıncak’aplaket takdim etmesinin ardından konferans sona erdi.