Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynaklarının verdiği bilgiye, Suriye’deki iş savaştan tahrip olmaması için Türkiye sınırına taşınan Süleyman Şah Türbesi’nin sahada uygun koşulların oluşmasının ardından eski yerine taşınması konusunun değerlendirileceğini açıklamasının ardından eski Orman ve Su İşleri Bakanı ve önceki dönem AK Parti Afyon Milletvekili Veysel Eroğlu da bir açıklama yayımladı. Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu ve ilk padişahı Osman Gazi’nin dedesi ve Ertuğrul Gazi’nin babası Süleyman Şah’ın ve iki askerinin naaşlarının bulunduğu yer olarak tarihe geçen Sülyeman Şah Türbesi’nin taşınmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eroğlu, “İnşallah çok yakın zamanda Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu, PKK, YPG terör unsurlarından alınarak tekrar ülkemizin toprağı olmaya devam edecek ve şanlı bayrağımız burada dalgalanmaya devam edecektir” dedi.
SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ, TÜRKİYE TOPRAĞI OLARAK KABUL EDİLMİŞTİR
Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun açıklaması şöyle: “Süleyman Şah, Osmanlı Cihan Devletinin kurucusu Osman Gazi’nin dedesi olup Fırat Nehrini geçerken yanındaki iki cengâver ile nehir sularında boğulmuştur. 1086 yılında hayatını kaybeden Süleyman Şah’ın naaşı ve iki askeri bölgede bulunan Caber Kalesine defnedilmiştir. Yıllar sonra Yavuz Sultan Selim zamanında fethedilen bölgede mezarın bulunduğu yere bir türbe yapılarak buraya Türk Mezarı adı verilmiştir.
1921 yılında Türkiye ile Fransa hükûmetleri arasında imzalanan Ankara Antlaşması ve 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması gereğince Süleyman Şah Türbesi, Türkiye toprağı olarak kabul edilmiştir. Türkiye burada muhafız bulundurma ve bayrak çekme hakkına sahip olmuştur. Süleyman Şah’ın naaşı, 1973 yılına kadar 887 yıl burada kalmıştır.
TÜRBE, 1999 YILINDA TEŞRİN BARAJI SULARININ ETKİSİNDE KALMIŞTIR
1973 yılında Türk Mezarı olarak bilinen bu bölgeye Tabka Barajı yapılınca türbe Fırat Nehrinin doğusunda bulunan ve sınırımıza 37 km mesafedeki Karakozak köyünde yeni yerine taşınmıştır. Daha sonra Suriye Hükümeti, Teşrin Barajı yapılırken Türk Mezarı diye bilinen Süleyman Şah Türbesinin, Türkiye’ye taşınmasını istemiş ise de burasının resmen Türk toprağı olması sebebiyle hükümetimiz bu teklifi kabul etmemişti. Türbe, 1999 yılında Teşrin Barajı sularının etkisinde kalmıştır.
TÜRBENİN RESTORASYONU VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ İLE BİZZAT İLGİLENDİM
Türbenin Teşrin Barajı sularından etkilenmesi sebebiyle Çevre ve Orman Bakanı olduğum dönemde Süleyman Şah Türbesinin restorasyon vazifesi bakanlığımıza tevdi edilmiştir. Biz de DSİ vasıtasıyla bu türbeyi restore ettik, karakol binası, çevre tanzimi gibi işleri yaptık. Türbenin barajdan zarar görememesi için kazıklar çakarak tahkimat yaptık ve üzerine duvar inşa ettik. Bu önemli türbeyi bir manga askerimiz bekliyor ve şanlı bayrağımız burada dalgalanıyordu.
7 Nisan 2011 tarihinde helikopterle Süleyman Şah Türbesine gittim. Süleyman Şah’ın ruhuna Fatiha okuduk, oradaki askerlerimizle hasbihal ettik ve türbenin restore edilmiş halini inceledik. Daha sonra Suriye’de iç savaş çıkınca o bölgeye de terör örgütü İŞİD yerleştiği için Türbe, 2015 yılında ülkemize yakın bir alan olan Eşme Köyüne taşınmıştır.
SURİYE MİLLİ ORDUSU SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ VE SAYGI KARAKOLUNU ALIYOR
Suriye Milli Ordusunun Esed Rejimini devirmesi ve Başkent Şam’ı almasının ardından PKK, YPG kontrolünde olan Fırat’ın doğusundaki Münbiç ve Deyrizor şehirlerini de terör unsurlarından temizlemiştir. Bölgede bulunan çok stratejik bir nokta olan ve Münbiç’tenAyn el-Arab’a geçen Karakozak Köprüsünün kontrolünü de Suriye Milli Ordusu almıştır. İnşallah çok yakın zamanda Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu, PKK, YPG terör unsurlarından alınarak tekrar ülkemizin toprağı olmaya devam edecek ve şanlı bayrağımız burada dalgalanmaya devam edecektir.”
MSB: ‘UYGUN KOŞULLAR OLUŞTUĞUNDA DEĞERLENDİRİLECEK’
Milli Savunma Bakanlığında son bir haftada yapılan faaliyetlere ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenleyen Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk’ün sunumu sonrası, bakanlık kaynakları gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demirören Haber Ajansı’nın haberine göre, Bakanlık kaynakları, Suriye’nin kuzeyindeki Karakozak köyünün terörden temizlenmesinin ardından Süleyman Şah Türbesi’nin eski yerine taşınıp taşınmayacağının sorulması üzerine, “Suriye Milli Ordusu’nun bölgedeki ilerleyişi ve terörden arındırma operasyonları henüz devam etmektedir. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Sahada uygun koşulların oluşması durumunda bu konu değerlendirilecektir” ifadesine yer verdi.
Bilindiği gibi, IŞİD’in işgal ettiği saha içerisinde kalan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu yerinden alınarak 22 Şubat 2015’te Türkiye sınırına yakın bir yere taşınmıştı