Tarhana, yaz-kış en çok tüketilen çorbalar arasında yer alır. Her yörede küçük farklılıklarla üretilen tarhana çorbası, lezzetli ve besin değeri oldukça yüksek, tam bir şifa deposudur. Lezzeti ve faydaları saymakla bitmeyen tarhana çorbasının pişirilmesi oldukça pratiktir.
Tarhana çorbasının iki farklı çeşidi bulunuyor. Salçalı toz tarhana ile yapılan tarhana çorbasının yanı sıra yoğurtlu tarhana ile yapılan tarhana çorbası çeşidi de bulunmaktadır. İki türlü de şifa deposu olan bu tarhana çorbaları özellikle kışın tüketildiği takdirde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Tarhana çorbası her yemekten önce rahat bir şekilde tüketilebilir. Pratik ve lezzetli olan tarhana çorbası hastalıkları önlemek için de özellikle kışın tüketilmelidir.
Malzemeler:
5 yemek kaşığı toz tarhana, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı kırmızı tatlı toz biber, 5 su bardağı oda sıcaklığında su.
Hazırlanışı:
Tarhanayı bir kasenin içine alıp üzerini geçecek kadar su ekleyin ve karıştırın, bu sırada tereyağını bir tencerede eritin. İçine toz biberi ekleyip karıştırın. Önce suyu, ardından da tarhanayı ekleyin. Sürekli karıştırarak kıvamını bulana kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca altını iyice kısıp karıştırarak 1-2 dk. daha pişirin. Tuzunu ekleyip karıştırın ve ateşten alın.
TARHANA ÇORBASI PÜF NOKTALARI
Doğal bir antibiyotik olan tarhana çorbası bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile bilinir. Enerji verici de olan tarhana çorbası yapılırken baharatların doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. Yeteri miktarda baharatlar tarhana çorbasına eklenebilir. Ayrıca tarhana çorbasının ağır ve acı olmaması için tarhana çorbası yapılırken domates salçası kullanılmalıdır. Tarhana çorbasının en önemli püf noktası tarhana çorbası yapılırken sürekli karıştırılmasıdır. Tarhana çorbası yapılırken topaklanmaması için tenceredeki çorbanın sürekli karıştırılması gerekmektedir. Bu sayede tarhana çorbası rahat bir şekilde kıvam alabilir. Un tarhanası sürekli karıştırılarak pişirilmelidir. Yoğurtlu tarhana çorbası yapılmadan önce bir gün önceden yoğurtlu tarhanalar ıslatılmalıdır. Islatılıp bekletilen yoğurt tarhanaları daha sonra yavaş yavaş pişirilebilir.Kübra Ergün