Geçmişte Afyonluların şifa bulmak için uzun kuyruklar oluşturduğu İl Özel İdaresi bünyesinde olan, Ömer Hamamı’na, imkanı olanlar at arabalarıyla gider, ailecek günlerce konaklanırdı. Bugün 50 yaş ve üzeri birçok Afyonlu’nun çocukluk anılarında önemli bir yer tutan bu mekan, artık eski ihtişamından eser taşımıyor.
Vatandaşlar, bu tür tarihi ve şifalı alanların düşük bedellerle kiraya verilerek bazı şirketlerin kontrolüne geçtiğini, bu şirketlerin ise bölgenin adını kullanarak kurdukları işletmeler üzerinden kar elde ettiğini savunuyor. Öte yandan, geçmişin tarihi dokusu ve sağlık mirası olan bu alanların otel konseptiyle ticari alana dönüştürülerek yok edildiği ifade ediliyor.
“Mezbelelik Hâle Geldi”
Termal turizmiyle Türkiye genelinde öne çıkan Afyonkarahisar’ın, geçmişte önemli rol oynayan Ömer Hamamı gibi yerlerini kaybetmesi, kent halkı ve tarihçiler tarafından endişeyle karşılanıyor. “Eskiden umut ve şifa yeri olan bu alan, bugün mezbelelik haline geldi,” diyen vatandaşlar, yetkililere çağrıda bulunarak tarihi hamamın korunmasını talep ediyor.
“Ömer Türbesi” Olarak da Biliniyordu
Bölge halkı arasında “Ömer Türbesi” olarak da anılan bu şifalı merkez, yalnızca hamam değil, aynı zamanda manevi bir durak olarak da görülüyordu. Vatandaşlar, bu gibi tarihi ve kültürel yapıların ihmal edilmesiyle kentin geçmişine olan bağın da zayıfladığını belirtiyor.
Ömer Hamamı’nın adı, bölge halkı arasında “Ömer Dede” olarak bilinen bir çobandan gelmektedir. Ömer Dede, bu bölgede hayvanlarını otlatırken asasıyla toprağı eşelemiş ve yer altından sıcak su fışkırmıştır. Bu olayın ardından bölgede şifalı termal kaynaklar oluşmuş, kaplıca da onun adıyla anılmaya başlanmıştır. Ömer Dede’nin türbesi bugün kaplıcanın içinde yer almakta olup, ziyaretçiler tarafından manevi bir durak olarak görülmektedir. Ancak türbe de tıpkı hamam gibi ilgisizlikten nasibini almış durumda.