Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Taziye yemeği gelenek mi, dini uygulama mı?

Son yıllarda Türkiye ve Afyon genelinde hızla Taziye yemeği uygulaması doğru mu yanlış mı? Afyonşehir Web TV, İl Müftüsü İmamoğlu’na taziye yemeği uygulamasının dindeki yerini sordu, mikrofon uzatılan vatandaşlardan bazılar uygulamanın kaldırılmasını, bazıları ise sürmesi gerektiğini söyledi

Afyonşehir Web TV, cenaze sahiplerinin taziye yemeği vermesi uygulamasını İl Müftüsü Lütfü İmamoğlu ve vatandaşlara sordu. İmamoğlu, “Yemek, cenaze sahibinin değil komşularının ve diğer yakınlarının yemek vermesi gerektiğini peygamberimiz bize tavsiye ediyor. Günümüzde yapılan uygulama tamamen yanlış bir uygulama. Örf adetler adeta dinin önüne geçmiş” derken, vatandaşlar ise yeme verilmesini olumlu, bazıları da olumsuz bulduğunu açıkladı

Türkiye’de oldukça yaygın olan, Afyon il genelindeki bazı köylerde ise cenaze defnedildikten hemen sonra mezarlığın cenaze yakınlarının define katılanlara yemek vermesi uygulaması tüm uyarılara karşın sürüyor. Ölüm acısı çeken cenaze sahiplerini gereksiz telaşa sevk eden çok kötü bir adet olan yemek verilmesi uygulamasına Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, İbn Âbidîn ve Reddü’l-Muhtâr’dan aktardığı, “Bir yakınını kaybetmenin üzüntü ve sıkıntısı içinde olan cenaze sahiplerinin, taziye için gelen misafirlere yemek hazırlayıp sunması ilave bir telaş ve sıkıntıya sebep olacağından mekruh görülmüştür” diyerek karşı çıktı. Daha önce de Batman’ın Kozluk ve Sason ile Diyarbakır’ın Hani ilçesi ile Aksaray Valiliği taziye yemeği uygulamasını; ‘Örf ve âdetlerimizde cenaze evine konu komşu yemek getirir ama şimdi cenazesi olan, bazen borç harç, kredi ile gelenlere yemek ikram ediyor. Bu yanlış’ diyerek sonlandırdı.

CENAZE SAHİBİ ASLA YEMEK VERMEMELİ

Afyonkarahisar İl Müftüsü Lütfü İmamoğlu, Afyonşehir Web TV’ye yaptığı açıklamada, İslam dininde cenaze olduğu zaman yapılması gerekenlerin kaynaklarda anlatıldığını belirterek, taziye yemeği uygulamasının yanlış olduğunu söyledi. İmamoğlu, “Yemek, cenaze sahibinin değil komşularının ve diğer yakınlarının yemek vermesi gerektiğini peygamberimiz bize tavsiye ediyor. Günümüzde yapılan uygulama tamamen yanlış bir uygulama. Cenaze sahibi asla yemek vermemeli. Birinci dereceden yakınlar 20 30 kişiyi geçmemeli komşularının yemek götürmesi gerekiyor. Orada bulunan herkesin sofraya oturmaması gerekiyor” dedi

ÖRF ADETLER ADETA DİNİN ÖNÜNE GEÇMİŞ

Türkiye’nin 4 bir yanında görev aldığını belirterek sözlerine devam eden Afyonkarahisar İl Müftüsü Lütfü İmamoğlu, şu ifadelere yer verdi: “Örf adetler adeta dinin önüne geçmiş. Yani dinin emrettiği değil de örf neyi lanse etmişse ona göre davranıyoruz. Üçüncü gün, yedinci gün, onuncu gün, kırkıncı gün şeklinde belli günlerde de yemek veriyorlar. Yargılanma korkusu yaşıyorlar. Başkalarının kınamasından korkar hale geldik. Halbuki Allah’ın emrini Peygamber Efendimizin sünnetini uygularsak aslında cenaze sahibi de rahat edecek. Kredi çekip yemek veren insanlarla karşılaştım. Bu çok tehlikeli bir şey insanları cenazesinden dolayı külfete sokmak bu dini olmadığı gibi ahlakide değil.”

DİNİN EMRİ ÖRFÜN ÖNÜNE GEÇMESİN

Afyonkarahisarlı vatandaşlara da seslenen İmamoğlu, “Elbette cenaze olduğu zaman mutlaka katılalım. Cenaze sahibini yalnız bırakmamak ve acısını paylaşmak lazım. Onların yemek pişirmemesi yemek ısmarlamaması tamamen komşuların yakınların yemeği vermesi ve herkesin de o yemekten yememesi gerektiğini buradan söyleyelim. Buna bir yasak konulabilir mi? Bence bu yasakla çözülecek bir şey değil. Geçmiş dönemlerde yasak konulan illerimizi biliyoruz. Ama bunların hiç biri maalesef uygulanamadı. Asıl olan insanların bu işi artık dinin emrine uygun olarak insanların davranması dinin emrinin örfün önüne geçmesi. Adetin önüne geçmesini insanların anlaması lazım” ifadesini kullandı.

AFYONŞEHİR WEB TV TAZİYE YEMEĞİ UYGULAMASINI VATANDAŞA SORDU

Cenaze evlerinde taziye yemeği verilmesi konusu tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bir yanda bu geleneği devam ettirmek isteyenler, diğer yanda maddi yük organizasyon zorluğundan şikayet edenler var. Vatandaşlar bu konuda farklı görüşlere sahip. Birçok kişi taziye evlerinde yemek verilmesinin uzun yıllardır süregelen bir gelenek olduğunu belirtiyor. Bir grup vatandaş ise cenaze sahiplerine destek olmak acılarını hafifletmek için orada bulunduğunu söylüyor. Taziye yemeği hem paylaşım hem de birliktelik adına önemli bir ritüel olduğunu dile getirerek geleneği devam etmesi gerektiğini savunuyor.

YAS EVİ Mİ YEMEK EVİ Mİ?

Taziye evi maddi yükün değil manevi desteğin ön planda olduğu bir yer olmalı diyenler yemeğin gereksiz olduğunu düşünüyor. Ancak karşıt görüşte olanlarda var Bazı vatandaşlar bu yemeğin cenaze sahipleri için maddi ve manevi bir yük haline geldiğini söylüyor; “Hiç katılmadığım için bilmiyorum. Verilip verilmediğinden haberim yok. Dinimize göre taziye yemeği diye bir yemek yok. İslama göre onun için ben onaylamıyorum. İslam’da taziye yemeği yok. Cenazesi olan eve yemek götürülür.

KOMŞULARIN YEMEK GETİRMESİ DAHA MANTIKLIDIR

Bir diğer vatandaş ise “Eskisi daha iyiydi, cenaze kalktığı gün komşular eş dost yemek getirir, yenilirdi. Ondan sonra da cenaze sahibi Mevlüt okutur. Eşe dosta fakire fukaraya yemek verirdi. Böyle otelde restoranda değil. Köylerde de cenaze sahibi evinde, köy odasında evinin önünde yemek verirdi. Diğer bir vatandaş ise “Eski örf ve adetlerimiz daha iyiydi. Ama şimdikiler bazı şeyler çok abartılıyor. Eskiden komşular getirirdi. Cenaze evlerine o daha iyi olurdu. Ama şimdi biraz daha lüksleştiriyorlar. Böyle otellerde şuralarda buralarda yemek vereceğiz diye şey yapıyorlar bir yerde de kötü örnek oluyorlar” görüşünü dillendirdi.

TAZİYE EVİ YEMEĞİ SONA ERMELİ Mİ?

Bir diğer vatandaş ise şunları söyledi: “Günümüzde köyde yemek verirler. Fakirlere yemek getirirlerdi. Böyle cenaze olduğu zaman komşularımız desteklerini esirgemezlerdi. Burada ben görmedim. Burada yemiyorlar. Köyümüzde un ve yağ verirler. Komşularımız köy yerinde cenaze evine yardım ederler. Afyonkarahisar Belediyemiz bu konuda oldukça duyarlı davranıyor. Cenazemiz olduğu zaman Hoca, araç ve yemek gönderiyor. Halka bir hizmet olmuş oluyor. Senin cenazen bitinceye kadar yardım ediyor. Bundan daha iyi bir yardım olmaz ki. Önceden Cenaze defnedildikten sonra yemek verilirdi. Bu durum cenaze evleri için kolaylık olurdu.  Şimdi iş lüks oldu. Ben şahsi olarak bu durumu makul karşılamıyorum. Millet yemek yemeye geliyor cenaze evine. Cenaze yas demek ben böyle bir durumu hoş karşılamıyorum.”

KALDIRILSA DAHA İYİ OLUR

“Taziye yemekleri Afyonda geleneksel olarak cenaze yakınlarına yakın akrabaları dostları tarafından cenazenin akabinde verilen yemek olduğunu belirten vatandaş da şu görüşleri paylaştı: “Geleneksel olarak bildiğimiz yöntem budur. Ama bunun dışında tabi cenaze sahipleri kırkıncı günde ya da ‘perşembesi’ diye tabir edilen günlerde toplu yemek olarak vermektedirler. Bunu tabi dini olarak büyüklerimiz daha iyi bilir değerlendirirler. Ama yakınını kaybetmiş bir cenaze sahibinin kendi acısıyla uğraşırken acısıyla mücadele etme çabasındayken haricen o işlere girmesi de külfet oluyor. Afyonkarahisar’da komşular ve akrabalarımız getiriyor yemekleri ama maliyet açısından bu durum önemli bir konu. İnsanlar bir yandan sevdiğini kaybetmenin acısını yaşarken diğer yandan misafirlerin yemekleriyle uğraşıyor. Onun için uygun bulmuyorum. Kaldırılsa daha iyi olur. Cenaze evlerinde yemek yenilmesi bence uygun değil.”

DİĞER VİDEOLAR