Ünlü lokantalarda birbirinden leziz yemekleri müşterilerine sunan ve bu alanda haklı bir üne kavuşan İsmail Çıray, Afyonkarahisar’ın coğrafi işaret tescilli lezzetlerinden patlıcan kebabının yapılışını ve püf noktalarını Hisar okurları için anlattı
Kırk yıllık aşçı İsmail Çıray, Afyonkarahisar’ın coğrafi işaret tescilli lezzetlerinden ‘patlıcan kebabının yapılışının’ tarifini Hisar okurları ile paylaştı. Afyonkarahisar’da patlıcan kebabının tarifini sizler için araştırdık. Yapılışını 40 yıllık aşçı İsmail Çıray’a sorduk. Başta İkbal olmak üzere Afyonkarahisar’daki ünlü lokantalara birbirinden leziz yemekleri müşterilerine sunan İsmail Çıray, patlıcan kebabının yapılışını ve püf noktalarını anlattı. UNESCO tarafından ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na dâhil edilen Afyonkarahisar’ın 30’a yakın ürünü coğrafi işaret tescil belgesi aldı. Bu ürünler arasında Göce köftesi ya da ‘göce köttüsü’ de var. Afyonkarahisar; Gaziantep ve Hatay’dan sonra Türkiye’de 3. dünyada 36 gastronomi şehirlerinden birisi oldu.
‘AFYONKARAHİSAR’IN YEMEKLERİ MEŞHURDUR’
Kırk yıldır aşçılık sektöründe olduğunu söyleyen İsmail Çıray 12 yaşından beri İkbal Hotel’de aşçı olarak çalıştığını ifade etti. Yurt dışında da aşçılık deneyimi olan ve 6 yıl Türk mutfağının tanıtılmaıs için çaba gösteren Çıray Usta, Afyonkarahisar’ın lezzetli birçok yemekleri olduğunu belirtiyor. İsmail Çıray, “Afyonkarahisar’ın yemekleri meşhurdur. Afyon Kebabı, Döneri çok güzeldir. Kaymaklı ekmek kadayıfı vazgeçilmez lezzetlerdendir. Yaprak sarmaları ve dolmaları, çoban kavurma ve tas kebabı gibi lezzetli çok yemekleri vardır. Afyonkarahisar’a özgü yemeklerden biri olan patlıcan kebabı yapımını da püf noktalarını da Hisar okurları için paylaşan Çıray, şunları söyledi:
İŞTE PATLICAN KEBABININ YAPILIŞI
“Öncelikle patlıcanların üzerini ince bir şekilde kesip yuvarlak ve orta boyutta keseceğiz. Patlıcanlarımızı bir kapta tuzlu su ile ıslatacağız ve demlenmesi için yarım saat kadar yumuşamasını bekleyeceğiz. Beklettiğimiz patlıcanları süzdüreceğiz daha sonra yağda süzülen patlıcanları kızartacağız. Kızarttığımız patlıcanları tepsiye dizeceğiz. Kuşbaşı etini, kuyruk yağı ve karabiberle harmanlayacağız. Daha sonra etimizi kavrulması için ocağa bırakacağız. Kızarmış olan patlıcanlarımızı da tepsimize dizeceğiz. Üzerine kavrulmuş olan etimizi kapatacak şekilde koyuyoruz. (Dilerseniz yuvarlak kestiğiniz patlıcanların arasına köfte şekline getirip arasına koyabilirsiniz. Sırasıyla dizerek fırın kabına yerleştirin ve boş kalan yerleri kiraz domatesle doldurun.) Üzerini domates ve biberlerle süslüyoruz. Domatesleri dörde bölüyoruz sırasıyla yerleştiriyoruz biberleri de domateslerin arasına koyuyoruz. Daha sonra sosu için, ayrı bir kapta 1 yemek kaşığı domates salçasıyla 1 su bardağı sıcak suyu karıştıralım bu karışımı üzerine ilave edin. Sosu ve 1 çay bardağı suyu patlıcan ve köftelerin üzerine gelecek şekilde gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirin. Fırında patlıcan kebabı hazır, afiyet olsun. Patlıcan kebabını sumaklı soğanla ve lavaşla servis edebilirsiniz.”
YEMEĞİN PÜF NOKTASI SOSUNDA
İçine katılacaklar esas püf noktamız oluyor. Sosumuzun içine nane, karabiber, kırmızı toz biber, kimyon ekleyerek karıştırıyoruz. Diğer püf noktasından biriside Kuzu eti, kuyruk yağı ve çok az karabiber birlikte harmanlanması gerekir. Patlıcan kebabını pişirmek için tepsiye dizilişi de önemlidir. Arada boşluk olmamalı ve tabana değmemelidir. Aksi takdirde yanar.”Kübra Ergün (Özel)