AK Parti Afyon Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, TBMM Genel Kurulu’nda Afyonkarahisar’ın tarihi, kültürü ve gastronomisi ile ilgili bilgiler vererek turizm sezonunun açılmasıyla birlikte vatandaşları kente davet etti. Milletvekili Yurdunuseven, “Afyonkarahisar; tarihi, doğası, lezzeti, katma değerli madenleri, doğal zenginlikleri, turizmi, milli ve manevi yapısıyla Anadolu’nun en kadim şehirlerinden birisidir. İlimizin gastronomi ve sporun merkezi olması yolunda büyük emekleri bulunan başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlarımız, milletvekillerimiz, geçmiş dönem belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Buradan yaz mevsiminin gelmesiyle açılan turizm sezonunda termalin, lezzetin, kültür ve sporun başkenti Afyonkarahisar’a tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz” diye konuştu.
‘AFYON’DAN YILDA 12 MİLYON ARAÇ GEÇİYOR’
Afyonkarahisar ile ilgili şehrin tarih, kültür, ticaret ve gastronomisiyle ilgili bilgiler aktaran Yurdunuseven, kentten yılda 12 milyon aracın geçtiğini belirterek, “Anadolu’nun önemli kavşak noktalarından biri olan ilimiz; tarihin, kültürün, termal turizmin, mermerin ve lezzetin başkenti konumundadır. Ankara, İstanbul, İzmir ve Konya gibi önemli kentlerimizi birbirine bağlayan Afyonkarahisar’dan yılda yaklaşık 12 milyon araç geçmektedir” ifadelerine yer verdi.
‘AFYON, JEOTERMAL KAYNAĞIN BÜTÜNSEL OLARAK KULLANILDIĞI TEK İLDİR’
Yurdunuseven, Türkiye’de ‘termal’ denilince akla ilk gelen merkezlerden olan Afyonkarahisar’ın 25 bin yatak kapasiteli beş yıldızlı otelleri, yenilenen tesisleri, çamur banyoları, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleriyle şifa arayanların vazgeçilmez adresi haline geldiğini kaydetti. Yurdunuseven, “Afyonkarahisar jeotermal kaynağın bütünsel olarak kullanıldığı tek ilimizdir. Şu anda şehrimizde jeotermal kaynaklar, yaklaşık 45 bin konutun ısıtılması, seracılık, termal, sağlık turizmi ve enerji üretimi başta olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Afyonkarahisar bu kaynağı birçok farklı alanda bütünsel olarak kullandığı için jeotermal kaynağın katma değeri ve sürdürülebilir kullanımı artmaktadır. Bunun yanında, jeotermal kaynakların turizm amaçlı kullanımının gelişmesinde ve yaygınlaşmasındaki en önemli faktör bu suların şifalı sular olarak kabul edilip sağlık amacıyla kullanılmasıdır” dedi.
‘DOĞALTAŞ İHRACATININ YÜZDE 10.9’U AFYON’DAN’
Türkiye’nin doğaltaş ihracatının yüzde 10.9’unun Afyonkarahisar’dan yapıldığını kaydeden Yurdunuseven, “3 bin yıldan fazla süredir mermercilik yapılmakta olan Afyonkarahisar’da bölgenin zengin ocaklarından çıkartılarak binlerce yıldır işlenen mermer blokları, gerek ülkemizin gerekse dünyanın birçok ünlü eserine estetik değer katmış ve katmaktadır. Afyonkarahisar Türkiye’nin doğal taş toplam ihracatında yüzde 11,20’lik paya sahip durumdadır. 2023 yılında doğal taş ihracatının 211 milyon doları Afyonkarahisar’dan yapılmıştır. Bu rakam Türkiye doğaltaş ihracatının yüzde 10.9’u dur” şeklinde konuştu.
‘GASTRONOMİ FESTİVALİNDE 300 BİN KİŞİYİ AĞIRLADIK’
Yurdunuseven yaptığı açıklamaların devamında ise şunları söyledi: “Ege ve İç Anadolu Mutfağına hamur işinden etli yemeklere uzanan 600 çeşitlik yöresel yemek kültürüne sahip olan şehrimiz ülkemizin ve dünyanın çeşitli ülkelerinden ziyaretçilerini ağırlamaktadır. 2018 yılında ulusal düzeyde gerçekleştirilmeye başlayan Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali, yıllar içerisinde kapsamı genişletilerek, 2021 yılından itibaren uluslararası boyuta ulaştı. Geçtiğimiz yıl beşincisi düzenlenen festivalde ziyaretçi sayısı 300 bini aştı. Bunun yanı sıra, Afyon mutfağında geleneksel lezzetlerin devamlılığını sağlamak, mutfak kültürünü tanıtan bir alan oluşturmak amacıyla tarihi konaklarımızdan birinde kalıcı bir Gastronomi Müzesi oluşturuldu. Geleneksel yemek sunumu, geleneksel aletler ile geleneksel ve modern pişirme teknikleri yer alan müzede, kentin gastronomi değerleri korunarak gelecek nesillere aktarılmakta ve öğretilmektedir.”
‘SUCUK ÜRETİMİNDE BİRİNCİ SIRADAYIZ’
Türkiye’deki bin 114 et ve et ürünleri işletmesinin 70’i Afyonkarahisar’da bulunuyor. Şehrimizdeki işletme sayısı itibariyle de İstanbul, Bursa ve Ankara’dan sonra dördüncü sırada yer almaktadır. Modern tesislerimizde sucuk üretimi yapan firma sayımız da çok yüksek. Türkiye’deki toplam sucuk üretiminde birinci sıradayız. Afyon denilince akla gelen ürünlerden biri de lokum. İlimiz sucukta olduğu gibi Türkiye’deki lokum üretiminde önemli bir yer tutuyor. Afyonkarahisar’da 125 bin tonun üzerinde lokum üretimimiz bulunuyor. Bu lokumun büyük bir kısmı da yurt dışına ihraç ediliyor. Şu anda Amerika Birleşik Devletleri’nden Yunanistan’a, İngiltere’den Singapur’a ve Orta Doğu ülkelerine kadar toplam 24 ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor.” Haber Merkezi