Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türk milliyetçiliği ve Afyon tarihi anlatıldı

Afyonşehir’de yayınlanan ‘Havva Satılmış ile Karma Dosya’ programının 3 Mayıs özel bölümüne araştırmacı-yazar ve alan kılavuzu Hasan Özpınar konuk oldu.

Afyonşehir’de yayınlanan 'Havva Satılmış ile Karma Dosya' programının 3 Mayıs

Programda Özpınar, Türk Milliyetçiliği’nin tarihsel gelişimi, 1944 Türkçülük Davası’nın önemi ve Afyonkarahisar’ın köklü tarihi üzerine kapsamlı değerlendirmelerde bulunuldu. Özpınar’ın anlatımıyla hem milliyetçi fikir akımlarının serüveni hem de yerel tarihin günümüzde yeterince tanıtılamayan yönleri ele alındı. Türk milliyetçiliği fikrinin Ziya Gökalp, Ömer Seyfettin, Yusuf Akçura ve İsmail Gaspıralı gibi düşünürlerce şekillendirildiğini belirten Özpınar, bu düşüncenin Osmanlı’nın çok uluslu yapısında son uyanan halk olan Türkler için bir kimlik ve mücadele zemini oluşturduğunu söyledi. Milli Mücadele’nin bu fikirle beslendiğini vurgulayan Özpınar, “Eğer Kurtuluş Savaşı verilmeseydi, Türk Milleti bugün Anadolu’da bile kalamayacaktı” şeklinde konuştu. 1944 yılında Hüseyin Nihal Atsız’ın, Hasan Âli Yücel’e yazdığı açık mektupla başlayan süreçte, sol görüşlere karşı milliyetçi bir karşı duruş sergilendiği anlatıldı. Dava sürecinde Atsız, Alparslan Türkeş ve diğer Türkçü önderlerin tutuklandığı, işkencelere maruz kaldığı ve nihayetinde beraat ettikleri ifade edildi. Bu tarihin, o günden bu yana ‘Türkçülük Günü’ olarak anıldığı kaydedildi.

‘HER YIL ‘İŞGALDEN KURTULUŞA AFYONKARAHİSAR’ TEMALI FOTOĞRAF SERGİSİ AÇILIYOR’

Programda Afyonkarahisar’ın 8 bin 500 yıllık tarihi geçmişine e dikkat çekildi. Frig Vadisi’nden Roma ve Bizans yapılarına, Selçuklu ve Osmanlı eserlerinden günümüze kadar gelen mirasın büyüklüğü vurgulandı. Ancak bu mirasın yeterince korunamadığı, yeni neslin ise tarihî bilinçten uzaklaştığı dile getirildi. 17 yıldır alan kılavuzluğu yapan Hasan Özpınar, her yıl 25-30 Ağustos tarihleri arasında ‘İşgalden Kurtuluşa Afyonkarahisar’ temalı bir fotoğraf sergisi açtığını ve binlerce kişinin bu sergileri ziyaret ettiğini belirtti. Ziyaretçilerden bazılarının dedelerinin şehitlik kayıtlarını görerek gözyaşlarına boğulduklarına da tanık olduğunu ifade etti.

’30 YAŞINA GELİP DE KOCATEPE NEREDE BİLMEYENLER VAR’

Toplumda sıkça dile getirilen bazı tarihsel yanlışlara da açıklık getirildi. Örneğin; Ali İhsan Sabis Paşa’nın kömürcü kılığında Afyon’a sızdığı yönündeki anlatının tarihi bir dayanağı olmadığı belirtildi. Ayrıca 1914 nüfus sayımına göre Afyon’daki Ermeni nüfusunun şehir toplamının üçte biri kadar olduğu, daha yüksek oranların gerçeği yansıtmadığı vurgulandı. Sosyal medyada farklı illere yapılan okul gezilerine dikkat çeken Özpınar, Afyon’daki tarihi yerlerin yeterince gezilmediğini belirterek, “30 yaşına gelip de Kocatepe nerede bilmeyenler var. Önce kendi şehrimizi tanıyalım” ifadelerine yer verdi. Günümüz gençlerinin tarihi değerlere olan ilgisinin zayıfladığına da değinen Özpınar, sosyal medya alışkanlıklarının dikkati ve merakı azalttığını ancak hâlâ kültürel mirasa sahip çıkan bireylerin de var olduğunu sözlerine ekledi.