Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesinde (GSF) “Dizi Üretiminde Yaşanan Değişimler” temalı seminer düzenlendi.İbrahim Küçükkurt Konferans Salonunda düzenlenen ve moderatörlüğünü GSF Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Sena Coşkun’un yaptığı seminerde, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Saadet Zeynep Varlı Gürer ve Doç. Dr. Mert Gürer konuşmacı olarak yer aldı.
DİZİ ENDÜSTRİSİNDE GERÇEKLEŞEN ÜRETİMİN KÜLTÜREL VE EKONOMİK ÖNEMİ ANLATILDI
Seminerin açış konuşmasını yapan Dr. Öğretim Üyesi Sena Coşkun, seminerde dizi endüstrisinde gerçekleşen üretimin kültürel ve ekonomik öneminden, dizi izlenme sebeplerine, geleneksel televizyon yayıncılığından dijital platformlara geçişten dizi formatlarında yaşanan çeşitlenmeye, senaryo yazımı ve hikâye anlatımındaki değişikliklerden, teknolojinin dizi üretimindeki etkisine kadar geniş bir yelpazede değerlendirmeler yapılacağını belirtti.
TÜRKİYE DİZİ İHRACATINDA DÜNYADA ÜÇÜNCÜ SIRADA
Türkiye’nin dizi ihracatında ABD ve İngiltere’nin ardından 3. sırada yer almasının önemli bir veri olduğuna işaret eden Coşkun, şunları ifade etti: “The Economist’e göre ülkemiz, 2024 yılı itibariyle Amerika ve İngiltere’nin ardından dünyanın en büyük üçüncü dizi ihracatçısı konumunda. Parrot Analytics’in yaptığı araştırma sonuçlarına göre de 2020 ile 2023 yılları arasında Türk dizilerine yönelik küresel talep yüzde 184 artarken, bu oran, özellikle genç izler kitlenin çok dikkatini çeken Kore dizileri için yüzde 73 olarak gerçekleşti.”
DÜNYADA EN FAZLA TELEVİZYON İZLEYEN TOPLUMUZ
Doç. Dr. Mert Gürer, dizi sektörünün çok büyük bir ekonomi olduğunu belirterek, “Türkiye dizi sektöründe bu yıl için hedeflenen ihracat rakamı 850 milyon dolar ile 1 milyar dolar arası hesaplanıyor” dedi. Dizi sektörünün ‘bacasız ekonomi’ olarak tanımlanan turizm sektörü gibi olduğuna dikkat çeken Gürer, “Turizm için bacasız sermaye deriz. Bunun iki yönü var; birisi kamu diplomasisi ya da kültürel aktarım, diğeri de bir şekilde destinasyon pazarlama ya da turizm aracı. Dizi ihraç etmek, buğday ihraç etmek gibi bir şey ve çok ciddi bir getiri söz konusu” diye konuştu. Türkiye’de ulusal kanalların ortalama dizi yayınlama süresinin 2 saate yakın olduğunu ifade eden Gürer, şöyle devam etti: “Estonya’dan sonra dünyada en fazla televizyon izleyen toplumuz. 4 saate yakın televizyon izliyoruz. Türkiye’nin nüfusu 85 milyon; potansiyel televizyon izleyici sayısı ise 55-60 milyon civarı. Televizyon evin merkezidir. Evde salonda televizyonun etrafında toplanmaya devam ediyoruz. Günlük ortalama 4 saat izliyoruz.”
‘EN ÇOK TÜKETTİĞİMİZ ŞEYLER DİZİLER’
Doç. Dr. Saadet Zeynep Varlı Gürer isedijital platformlara bakıldığında içeriklerde büyük değişiklikler olmadığını belirterek, “Prime timeda en çok tüketilen içerik dizilerdir. Dijital platformlarda da benzer içerikleri tüketiyoruz. İçeriklerinde, kataloglarında belgeseller veya başka programların eklendiği durumlar da söz konusu olabilir ama en nihayetinde en çok tükettiğimiz içerik diziler” dedi.Seminer, soru-cevap bölümünün ardından, Doç. Dr. S. Zeynep Varlı Gürer ile Doç. Dr. Mert Gürer’e GSF Sinema ve Televizyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Azime Cantaş’ın günün anısına belge takdim etmesiyle sona erdi.