AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, Parlamentolar Arası Birliğin (PAB) 150. Genel Kurulu için bulunduğu Özbekistan’da devlet televizyonu 24’e değerlendirmelerde bulundu. “İki kardeş milletin meclisleri, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Sayın Cumhurbaşkanımız Şevket Mirziyoyev çok yakın dostluk ve kardeşlik ilişkileri var” diyen Milletvekili Özkaya, iki ülke arasındaki üst düzey kardeşlik ilişkilerinin ekonomik ve ticari ilişkiler ile bölge ve ülkelerin barışına tesir ettiğini belirtti. Özkaya, “Türkiye Dostluk Grubu Başkanımız, Bursa Milletvekilimiz Osman Mesten bey de Özbekistan’a çok sık geliyor. Meclis Başkanımız Numan Kurtulmuş bey buradaydı. İki ülke arasında üst düzey kardeşlik ilişkileri var. Ekonomik ve ticari ilişkiler var. Bu hem bölgemizin hem ülkelerimizin barışına tesir ediyor” diye konuştu.
‘GAZZE’DEKİ İNSANLIK DRAMINI GÜNDEME GETİRDİK’
Özbekistan devlet televizyonu 24’e yaptığı değerlendirmenin devamında Milletvekili Özkaya, “Inter-Parliamentary Union’da (IPU) bütün dünya parlamentoları buradalar. Dünyanın barışına, sosyal adaletten sürdürülebilir kalkınmaya ve insan haklarına önem veriliyor. Bunun için gayret sarf ediliyor. Dünyada çok ayrı kutuplar. Dünyanın farklı gündemi var, Avrupa’nın farklı gündemi var. Bu gündemleri birleştirmek, dünyadaki çatışmaları sonlandırmak bilhassa bu dönemde Filistin’deki Gazze’deki insanlık dramının bir an önce sonuçlanması için ilgili komitelerde bunu gündeme getirdik. İnşallah dünyanın barışına, sosyal adalete, kalkınmaya, refaha katkı sunan bu yöndeki belirtilerimiz devam ediyor. Ümit ediyorum bu yönde katkılar ve kararlar alınır” ifadelerini kullandı.
‘BU SAATTEN SONRA ZAMANI BEKLEYELİM DEMEK DOĞRU DEĞİL’
Öte yandan Milletvekili Özkaya, PAB Barış ve Uluslararası Daimi Güvenlik Komitesinde iki devletli çözümün ilerletilmesi ve parlamentoların rolü hakkındaki raporla ilgili yapılan değişikliklere AB ülkelerinin itirazı üzerine değerlendirmelerde bulundu. Özkaya, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hem Birleşmiş Milletlerin hemde IPU’nun öncelikle kabul ettiği iki devletli çözüm, başkenti Doğu Kudüs olan Filisten’de iki devletli çözümü kabul ediyoruz. Dünde (önceki gün) uzun süre çalıştık, teker teker konuları görüştük ve burada müzakere ettik. Bu müzakereler çerçevesinde de kabul ettik. Şimdi bunların oylanıp genel kurula getirilmesi gerekiyor. Bu saatten sonra tekrar bir altı ay daha ekimi bekleyelim, zamanı bekleyelim demek doğru değil. Çünkü, Filistin’de her an çocuklar ölüyor, her an kadınlar ölüyor. Filistin’de çocuklar ve insanlar aç. Orada büyük bir soykırım yaşanıyor. Bu soykırımı bekletmek daha sonra yeni bir çözüm, yeni bir zaman demek değil. Bugün bize düşen dünkü (önceki gün) kabul ettiğimiz değişiklik çerçevesinde bu öneriyi oylamak ve genel kurulun takdirine sunmaktır.”