Türkiye Milli Katılım organizasyonu, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) liderliğinde gerçekleştirilirken, Türkiye’den 15 firma fuara katılım sağladı. Bu firmaların 13’ü gıda sektöründe faaliyet gösterirken, diğer iki firma farklı sektörlerde Türkiye’yi temsil etti.
Fuarın açılışının Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Li Qiang’ın katılımı ile gerçekleştirildiğini, 129 ülkeden 3 bin 496 katılımcının fuarda yer aldığını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Çin Uluslararası İthalat Fuarı, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından bizzat planlanan, önerilen ve teşvik edilen önemli bir etkinlik. Fuarın açılışı Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Li Qiang’ın katılımı ile gerçekleştirildi. 129 ülkeden 3 bin 496 katılımcı fuarda yer aldı. Türkiye’den Çin’e yapılan ihracat 2024 yılının ocak-ekim döneminde yüzde 4,8 artışla 2 milyar 598 milyon dolara yükseldi. Çin’e ihracatımızı uzun vadede 12 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Yüksek Katma Değerli Tarım Ürünleri Ticaretinin Kolaylaştırılması konulu bir toplantıya da katıldık. Bu toplantı, Çin ile tarım ürünleri ticaretinde yeni fırsatların kapısını aralamak adına büyük önem taşıyor. Önümüzdeki yıl milli katılım ile fuara katılan firmalarımızın sayısının artması için devlet desteğinin artırılması, sektör özelinde tanıtımlar yapılması planlarımız var. Kozmetik sektörü bunlardan biri” şeklinde konuştu.
‘BAHREYN’E OLAN İHRACATIN ARTIRILMASINI HEDEFLİYORUZ’
Fuar sırasında bir çok kurumla görüşmeler gerçekleştirildiğini, Export Bahrain kurumu ile ‘Mutabakat Zaptı’ imzalandığını açıklayan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Yalçın Ertan, “Bahreyn Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı olarak 2018 yılında kurulmuş, Bahreynli işletmelerin ticaretini geliştirmeyi amaçlayan Export Bahrain kurumunun üyeleri ile EİB üyeleri arasında ticaret hacminin geliştirmesinin hedeflendiği ‘Mutabakat Zaptı’ ile firmalarımızın Bahreyn’e olan ihracatının artırılmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
‘CANLI YAYINLAR 1 MİLYON KİŞİ TARAFINDAN TAKİP EDİLDİ’
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, ise şunları söyledi: “Fortune 500 listesinde yer alan 297 firmanın fuarda stantı vardı. CIIE 2024 katılımcıları tarafından, bir önceki yıla göre yüzde 2 artışla, toplamda 80,1 milyar dolar değerinde iş bağlantısı gerçekleştirildi. Fuar süresince wechat hesabımızdan katılımcı firmalarımız ve fuar sırasında gerçekleştirdiğimiz etkinliklerimiz ile ilgili paylaşımlar yaptık. 7 Kasım ve 8 Kasım’da yaptığımız canlı yayınlar 1 milyon kişi tarafından takip edildi. Yil boyunca EIB sosyal medya hesaplarımız üzerinden firmalarımızın Çin pazarında tanıtımlarını yapmaya devam edeceğiz. WeChat , LittleRedBook , TikTok hesaplarımız üzerinden, ekibimiz ve anlaşmalı influencerlarımız ile hazırlayacağımız içerikler ile Türk markalarının değerini Çinli alıcılar ile buluşturmayı hedefliyoruz.”
‘TÜRKİYE’NİN GASTRONOMİ ZENGİNLİĞİ ÖN PLANA ÇIKTI’
Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Çin’in gıda ihracatçıları için büyük fırsatlar sunduğunu ifade ederek fuar boyunca, kuru meyve, zeytin, zeytinyağı, fındık ve antep fıstığı gibi Türk lezzetleri ziyaretçilerin tadım etkinlikleri yapıldığını söyledi.
TÜRK YEMEKLERİ TADIM ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ
Ege Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Ticaret Müşavirliği’nin ev sahipliğinde, Çin’li influencerlar, gazeteciler, ithalatçıların katılımıyla özel bir tadım etkinliği gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Fuar öncesinde ‘Turkish Tastes’ Turquality projemiz kapsamında daha önce ABD’de organize ettiğimiz Türk yemekleri tadım etkinliğinin bir benzerini Çin’de Başkonsolosumuz ve Ticaret Müşavirlerimizin desteği ile gerçekleştirdik” diye konuştu.
‘FUARIN DESTEK TUTARI ARTIRILMALI’
Fuarda 77 ülkeden milli katılım organizasyonunun yer aldığını ifade eden Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Başkanı İbrahim Alimoğlu ise “Ülkemizden katılan firma sayısını artırıp, ülke pavyonumuzu daha görkemli bir hale getirmemiz gerekiyor. Diğer 76 ülke karşısında öne çıkmak istiyorsak mutlaka katılımı azami seviyeye çıkarmalıyız. Bunun yolu da firmalarımıza Ticaret Bakanlığınca sağlanan desteği artırmaktan geçiyor” ifadelerine yer verdi.