Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Üretici yok sayılıyor”

CHP PM Üyesi, Örgütlenme Koordinatörü Yalçın Görgöz süt ve süt ürünleri zammı ile ilgili konuşarak acil önlem alınmalıdır vurgusu yaptı

CHP PM Üyesi, Örgütlenme

CHP PM Üyesi, Örgütlenme Koordinatörü Yalçın Görgöz: “Temel gıda maddelerinin başında süt ve süt ürünleri geliyor. Ulusal Süt Konseyi (USK) 8 aydan bu yana çiğ süt alım fiyatlarını artırmadı. O nedenle özellikle küçük üreticiler, aile işletmeleri mağdur oldular.
Ulusal Süt Konseyi uzun süren gecikmeden sonra, çiğ süt fiyatının 1 Ocak’tan itibaren yüzde 17 artırılmasını kararlaştırdı. Çiğ süt alım fiyatını 8 ay sonra 2,5 lira artırarak yılbaşından itibaren 17,15
TL’ye yükselttiğini açıkladı. USK’nın bu kararı sürekli artan maliyet ve yüksek enflasyon karşısında yüzbinlerce küçük besici ve aile işletmesini süt hayvanlarını kesime göndermeye mecbur edecektir.
Süt ve Et Üreticileri Birliği, geçtiğimiz yıl çiğ süt fiyatlarını ilan etmeyen, geciktiren USK’nın bu yaklaşımı nedeniyle 1,5 milyon süt hayvanının kesildiğini açıklamıştı. İnek ve koyun süt hayvanı varlığımız sürekli azalırken başta yem ve saman olmak üzere girdi maliyetlerindeki olağanüstü artışlar binlerce besiciyi süt hayvancılığından uzaklaştırdı.
Süt besiciliği, yem ve hijyen girdileri yanında sütün sağlıklı şekilde toplanmasını, korunmasını, işleme tesislerine ulaştırılmasını gerektiriyor. Haliyle soğutma, depolama, soğutmalı araçlarla nakliye-lojistik vb. girdilerden dolayı tüketiciye ulaşana kadar çok ciddi ve ağır maliyet unsurları içeriyor.
Çiğ süt fiyatının litre başına yüzde 17 artışla 2,5 TL yükseltilmesine karşılık TÜİK’in Tarım Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) Kasım ayında aylık yüzde 8,88 arttı. TÜİK’in rakamlarıyla bile yüzde 50’ye varan üretici enflasyonuna karşılık çiğ süt üreticisine bunun üçte biri artış yapılması, üreticinin mağdur edilmesine göz yummaktır.
Süt üreticisi vadeli satmak zorunda olduğu çiğ sütün bedelini sanayiciden, depocudan, süt toptancısından ancak 2,5-3 ay sonra alabilmektedir. Çiğ sütün en büyük toptan alıcısı süt sanayicileri ve sütlü gıda endüstrisi, zaten üreticinin sütünü USK’nın belirlediğinin çok altında fiyatla üreticiden alıyor. Üreticiyi koruyup destekleyecek sistem olmadığı için sağdığı sütü hemen elden çıkartmak zorunda olan aile işletmeleri düşük fiyata satmaya mecbur ediliyor. Halen 14,65 TL olan çiğ süt fiyatına karşılık küçük üreticinin elindeki süt 11-12 liradan alınıyor.
Süt üreticileri, süt alım fiyatının en az 20 TL olmasını beklediklerini gündeme getirerek fiyatın gözden
geçirilmesini istiyorlar.
Bir bardak çayın kahvehanelerde 10-20 TL, kafelerde 50 TL olduğu ortamda 1 litre çiğ sütün 17,15 TL olması gerçeklerden koparak besiciyi-üreticiyi yok saymaktır. Çiğ sütte üreticiyi mağdur eden fiyat artışı süt sanayicileri ve zincir marketler tarafından süt mamullerine, peynir, yoğurt vb. ürünlere fahiş zam gerekçesi yapılacaktır.
Üreticinin cebine gitmediği halde tüketicileri daha zora sokacak ve çocukların sağlıklı beslenmesini iyice güçleştirecek bu zam yağmuruna karşı bir an önce acil önlem alınmalıdır!”