Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliği bünyesinde başlatılan revizyon kapsamında tamamlanan ve hizmete giren Küçükbaş Araştırma ve Uygulama Ağılı, Çadır Yem Depoları ve Prefabrik Yem Deposu düzenlenen törenle açıldı.
Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliği düzenlenen törene; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, eski Orman ve Su İşleri Bakanı AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker ve Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler ile birlikte il protokolü ve personel katıldı.
‘AFYONKARAHİSAR’IN HAYVANCILIĞINA HİZMET ETMESİNİ AMAÇLIYORUZ’
Törenin açış konuşmasını yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar’ın ve bölgenin önemli hayvancılık tesislerinden olan Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinin, 2007’den itibaren Veteriner Fakültesine bağlı olarak yaklaşık bin 850 dekar alan üzerinde faaliyet gösterdiğini ifade etti. Karakaş, “28 personel ile hizmet verilen Uygulama ve Araştırma Çiftliğimizde, manda yetiştiriciliği başta olmak üzere koyun ve inek yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Ayrıca Türkiye’de kırmızı et üretiminde önemli bir yeri olan Afyonkarahisar’da sektörde hizmet veren işletmelere bilimsel destek verebilecek ve gelecekte ülke ekonomisine katkı sunacak önemli çalışmalar da yürütülmektedir” diye konuştu. Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yürütülen diğer projelere ilişkin de bilgiler veren Karakaş, şunları söyledi: “630 bin TL bütçeye sahip; Ramlıç, Pırlak ve Teksel Koyun Irklarında Markör Yardımlı Seleksiyonda Kullanılacak Belirteçlerin Genom Boyu İlişkilendirme Yöntemiyle Ortaya Konulması, 64 bin TL’lik bütçeye sahip; Ramlıç Koyunlarında Döl ve Süt Verimi Özelliklerinde Etkili Genomik Bölgelerin Belirlenmesi, 40 bin TL’lik bütçeye sahip; Kuzularda Büyüme ve Ultrasonik Karkas Özelliklerini Etkileyen Aday Bölgelerin Genom Boyu İlişkilendirme Analizi ile Belirlenmesi Projeleri yürütülmektedir. Ramlıç, Dağlıç ve Pırlak koyunlarıyla ilgili TAGEM destekli yürütülen halk elinde ıslah projelerinin elit sürüleri geçtiğimiz yıl tekrar çiftliğimize kazandırıldı. Bu proje ile koyunların etçilik kabiliyetleri artırılmaya ve çevreye dirençli yeni genotipler üretilmeye devam ediliyor. Önümüzdeki yıldan itibaren bunların, damızlık olarak Afyonkarahisar’ın hayvancılığına hizmet etmesini amaçlıyoruz.”
‘HER TÜRLÜ GAYRETİ VE HER TÜRLÜ ÇABAYI GÖSTERECEĞİZ’
Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ise hem tarımsal üretim hem de hayvansal üretim noktasında Afyonkarahisar’ın gün geçtikçe daha da artan bir ivme ile Türkiye’ye çok fazla ürün sağladığını ifade etti. Yiğitbaşı, “Bu anlamda şehrimizin daha da ileriye gitmesi için biz elimizden gelen her türlü gayreti ve her türlü çabayı göstereceğiz. Üniversitenin içinde bulunduğu şehrin önemli sektörlerine katkı sağlaması ve bir dinamizm yaratması çok önemli. Şehrin eğitim araştırma ve uygulama imkanlarını da Veterinerlik Fakültesi sağlıyor. Sadece teorik eğitimle halledilebilecek meseleler değil bunlar. Bu anlamda burada hayvanlar üzerinde uygulama yapabilmek, çeşitli araştırmaları daha ileriye doğru süt ve et noktasında verimliliği artıracak yenilikleri üretmek ve çalışmak çok kıymetli. Buradaki tesis bunu sağlayacak. Üniversitenin şehirle ilişkisini, ekonomik sektörlerle ilişkisini güçlendirecek bu tesisin hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu. Açış konuşmalarının ardından AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Prefabrik Koyun Ağılının inşasını gerçekleştiren yüklenici firma temsilcisi Sayın İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Suat Sayın’a plaket taktim etti. Tören; Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliği bünyesinde başlatılan revizyon kapsamında tamamlanan ve hizmete giren Küçükbaş Araştırma ve Uygulama Ağılı, Çadır Yem Depoları ve Prefabrik Yem Deposunun kurdelanın kesilmesi ve tesisin gezilmesinin ardından kokteyl ile sona erdi. Haber Merkezi