Türkiye’de acil durumlarda ihbarda bulunmak için sağlık, emniyet, yangın, güvenlik gibi konularda ayrı ayrı numara kullanılmasına son verilmişti. Bu kapsamda tüm çağrılar artık 112 bünyesinde toplanıyor ve tüm acil ihbarlar 112 üzerinden alınıyor.
Yeni Nesil 112 Sistemi ile vatandaşların tek bir numarayı öğrenmeleri ve acil yardım çağrısı alındıktan sonra en kısa sürede olay yerine ya da acil durumdaki kişilere ulaşmak kolaylaşırken, arayan kişinin nokta olarak adresinin sistemde görünmesi ile de ekiplerin işlerini hızlandırıyor.
Gece Boyu Görevdeler
Yılbaşı’nda da gece boyunca 112 Acil Çağrı Merkezi’nin görevinin başında olacağını ifade eden Vali Yiğitbaşı, vatandaşlardan her türlü olumsuzluğu ekiplere bildirmesi konusunda hassasiyet beklediklerini dile getirdi. Vali Yiğitbaşı, 112’ye engelli bireylerin de mesaj yoluyla ihbarda bulunabileceğini hatırlattı.
2024’te 761 Bin Çağrı
112 Acil Çağrı Merkezi’ne 2024 yılı içerisinde 761 bin 785 çağrı geldiğini duyuran Vali Yiğitbaşı, 112’nin çalışma sistemini etkileyen en önemli husus asılsız ihbarlar konusunda da vatandaşlardan duyarlılık istedi. 112’ye günlük ortalama 2 bin 107 çağrı geldiğini söyleyen Vali Yiğitbaşı, bu çağrılardan yüzde 36’sının gereksiz çağrı olduğunu ifade etti.
112’yi Gereksiz Aramalarla meşgul Etmeyelim
112’nin gereksiz veya asılsız durumlarda aranmamasının gerektiğinin önemine dikkat çeken Vali Yiğitbaşı, “Çünkü acil bir durumda, asılsız bir çağrı gerçekleştirildiğinde vebale girmiş oluyoruz. Belki o sırada meşgul ettiğimiz hattımızın diğer ucunda acil bir vaka veya acil bir durum için bekleyen bir vatandaşımız olabilir. Bu konuda tüm vatandaşlarımızdan hassasiyet bekliyoruz. 112’yi sadece gerekli durumlarda arayalım” dedi.