Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yaşayan Miras Festivali Afyonkarahisar’da Başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği Afyon Valiliği ve Mustafa Baştan Kültür ve Sanat Derneği iş birliğiyle düzenlenen Afyonkarahisar Yaşayan Miras Festivali’nin açılış töreni Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı’nın katılımıyla Zafer Meydanı’nda gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği Afyon Valiliği ve Mustafa Baştan

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Afyonkarahisar Valiliği ve Mustafa Baştan Kültür ve Sanat Derneği iş birliğiyle Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü tarafından sanatçıların desteklenmesi, el sanatlarının yaşatılması ve gelecek kuşaklara taşınması amacıyla Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen Yaşayan Miras Festivali’nin açılış töreni Zafer Meydanı’nda yapıldı. Festivalin açılış törenine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Dağlı, Belediye Başkan Vekili Mehmet Argadal, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AFSÜ Rektör Yardımcısı Ümit Dündar, il protokol üyeleri, siyasi parti il başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürlerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

‘AFYON, 16 UNSURUYLA SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS ULUSAL ENVANTERİMİZE KAYITLI ŞEHRİMİZ’

Yaşayan Miras Festivali’nin açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Afyonkarahisar’ın tarihi ve kültürel açıdan çok önemli bir şehir olduğunu belirterek, “Yaşayan Miras Festivali’ gerçekten Bakanlığımız için çok önemli bir festival. Afyonumuzun da bunu gerçekleştirmiş olması bizim için çok çok daha önemli. Afyonkarahisarımız geçmişiyle gurur duyan, geleneklerine sahip çıkan, sanatkarına değer veren ve tam 16 unsuruyla somut olmayan kültürel miras ulusal envanterimize kayıtlı şehrimiz. 54 sanatçımız bu mirası taşıyan, yaşatan gerçek hazinelerimiz. Bu festivalde onların eserlerini görecek ve hikayelerini dinleyeceğiz inşallah” ifadelerini kullandı.

‘AFYONUMUZA VE KÜLTÜR TURİZMİNE KATKI SAĞLAMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ’

Kültürün bir milletin hafızası olduğunu kaydeden Bakan Yardımcısı Yazgı, geleneği yaşatmanın yalnızca geçmişi korumak olmadığını, kimliği, ruhu ve geleceği inşa etmek olduğunu vurguladı. Yazgı, “Biz biliyoruz ki kültür bir milletin hafızasıdır ve biz bu hafızayı canlı tutmayı bir görev değil, bir vefa borcu sayıyoruz. Geleneğimizi yaşatmak, yalnızca geçmişimizi korumak değil, kimliğimizi, ruhumuzu, geleceğimizi inşa etmektir. Biz hem geleneksel sanatlarımızla, somut olmayan kültürel varlıklarımızla, somut kültürel varlıklarımızla Afyon bizim için çok çok önemli. Hem de bu güzel gastronomi şehrinin, antik şehrinin çok daha güzel yerlere gelmesi için büyük bir çaba harcıyoruz. Ayazini projemizin ilk 4 etabını tamamladık inşallah 5’inci ve 6’ncı etabını da tamamlayarak, Sayın Valimiz ve milletvekillerimizle birlikte Afyonumuza ve kültür turizmine katkı sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

’21 İLDEN GELEN 100’E YAKIN SANATÇIMIZ KENDİ STANTLARINDA HÜNERLERİNİ SERGİLEYECEK’

Festivale ilişkin bilgiler veren Yazgı, 21 ilden gelen 100’e yakın sanatçının Zafer Meydanı’nda açılan stantlarında hünerlerini sergileyerek, geçmişin zarafetini sunacaklarını ifade etti. Yazgı, “Bu festival 16-18 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Kök boyayla dokunan halılardan el yapımı kağıtlara, ahşap oyuncaklardan keçe işlemeciliğine kadar onlarca farklı el sanatı sizlerle birlikte olacak. 21 ilden gelen 100’e yakın sanatçımız kendi stantlarında hünerlerini sergileyecek, her biri kendi alanında birer kültür aşısı olarak bize geçmişin zarafetini sunacaklar. Bu yılki festivalde bir ilki gerçekleştiriyoruz. Anadolu’nun keçecileri Afyonkarahisar’da etkinliği kapsamında Afyonkarahisar’ın gururu, yaşayan insan hazinesi Ahmet Yaşar Kocataş’ın da aralarında bulunduğu ülkemizin dört bir yanından 30 keçe ustamız Zafer Meydanı’nda sizlerle birlikte olacak. Ayrıca Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanemiz hemen yanımızda yeni açıldı. Burada ebru, hat, cilt, kalem işi, Edirnekari ve hatta yumurta kabuğu oyma gibi çok özel el sanatlarının seçkin örneklerini sizlerle birlikte burada paylaşacağız” ifadelerine yer verdi.

‘ANADOLU’NUN HER KÖŞESİNDE YAŞAYAN DEĞERLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARTIYORUZ’

Yazgı, konuşmasının sonunda ise şunları söyledi: “Kıymetli misafirler, sanatçılarımızın emeğiyle şekillen bu miras geçmişten bugüne, bugünden yarına uzanan köklü bir emanettir. Kültür yaşarsa millet yaşar. ‘Yaşayan Miras Festivali’ bu şuurla attığımız adımlardan yalnızca biridir. Bakanlık olarak bizler kültürümüzü korumayı, yaşatmayı ve gelecek kuşaklara taşımayı bir sorumluluk değil bir onur olarak görüyoruz. Bu gidişle Anadolu’nun her köşesinde yaşayan değerleri gün yüzüne çıkartıyor, sanatkarlarımızın yanında oluyoruz. Bu festivalin hazırlanmasında emeği geçen Genel Müdürümüz Selim Terzi Bey’e, Sayın vekillerimiz ve başta Sayın Valimiz olmak üzere tüm Bakanlık çalışanlarımıza ve değerli Afyon halkına teşekkürlerimi sunuyorum.”

‘AFYONKARAHİSAR YAŞAYAN KÜLTÜRÜ, GELENEKLERİ VE SANATKAR İNSANLARIYLA DA ÇOK ÖZEL BİR ŞEHİR’

Afyonkarahisar Yaşayan Miras Festivali’nin açılış töreninde konuşan Vali Kübra Güran Yiğitbaşı ise şunları kaydetti: “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkılarıyla Valiliğimizin himayelerinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün koordinasyonunda, Mustafa Baştan Kültür, Sanat, Eğitim, Gençlik ve Spor Derneği tarafından yürütülen bu festival Anadolu’nun köklü mirasını yaşatma, gelecek nesillere aktarma ve kültürel farkındalığımızı da artırma hedefini taşıyor. Afyonkarahisar sadece tarihi ve doğal zenginlikleriyle değil, hepimizin bildiği gibi aynı zamanda yaşayan kültürü, gelenekleri ve sanatkar insanlarıyla da çok özel bir şehir. Keçecilikten taş işlemeciliğine, halı dokumacılığından baston yapımına, burudan filografiye kadar pek çok geleneksel sanat dalında usta sanatçılarımızı hem kendi ilimizden hem Türkiye genelinden ve eserlerini görmek bu zenginliğin gerçekten en somut göstergesidir. ‘Yaşayan Miras’ festivalimiz bu değerli sanatların yeniden görünür kılınmasına, sanatkarlarımızın desteklenmesine, gençlerimizin bu alanlara yönelmesine ve böylece kendi mirasımıza sahip çıkmamıza da vesile olacaktır diye düşünüyoruz.

‘KÜLTÜR BİR MİLLETİN HAZIFASIDIR’

Unutmamalıyız ki kültür bir milletin hafızasıdır ve bu hafızayı diri tutmak, geçmişin bilgeliğini bugüne taşımak ve geleceğe aktarmak her birimizin ayrı ayrı ortak sorumluluğudur. Afyonkarahisar olarak bu sorumluluğu gururla üstleniyor ve her fırsatta da kültürümüze sahip çıkacak çeşitli çalışmaları hep birlikte Bakanlıklarımızın desteğiyle uygulamaya çalışıyoruz. Sayın Bakan Yardımcımızın konuşmasında Afyonkarahisarlılar için çok önemli bir alan, Ayazini köyümüzdeki restorasyon süreçlerinin devamıyla ilgili güzel bir müjde aldık. Sayın Bakanımızın geçtiğimiz aylarda, kütüphane açılışında buraya teşriflerinde kendisini Frigya bölgemizin en kıymetli bölgelerinden biri olan Ayazini’ni gezdirme fırsatı bulmuştuk ve Sayın Bakanımız gerçekten çok etkilendiğini söylemişti. Orada doğrudan hem Bakan Yardımcılarımıza hem ilgili birimlere oradan talimatlarını vermişti.”

YAŞAYAN MİRAS FESTİVALİ AÇILIŞINDA GÖRÜNMEZ KAZA

Öte yandan açılışta bir gösteri sergileyen Sandıklı Yarenleri ekibi, gösterinin bir bölümünde kılıç ve kalkanlarını çarpıştırmaya başladı. O esnada kılıçlardan birisinden kopan metal parça bir anda protokole doğru yöneldi. Vali Kübra Güran Yiğitbaşı’yı teğet geçen parça, protokolün arka sırasında oturan Sandıklı Belediye Başkanı Adnan Öztaş’ın boğazına isabet etti. Öztaş, herhangi bir yaralanma yaşamadı.