Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeni destek modelinin üreticiye doğru anlatılması için toplantı

Yeni destekleme modeli olarak yürürlüğe giren Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modelinin üreticiye anlatılması amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün il ve ilçe teşkilatlarındaki personelin katılımıyla yüz yüze ve çevrimiçi toplantılar düzenlendi

Yeni destekleme modeli olarak

Hayvancılık ve su ürünlerinde olduğu gibi bitkisel üretimde de üretim planlamasını önceleyen Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modelinin üreticilere doğru biçimde aktarılabilmesi amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Afyon teşkilatında görevli personele yönelik toplantılar düzenlendi. Tarım ve Orman Müdürü Özkan Parlak başkanlığında yüz yüze ve çevrimiçi olarak düzenlenen bilgilendirme toplantılarına il ve ilçe personelleri katıldı.

YENİ MODEL HAKKINDA PERSONELE BİLGİ VERİLDİ

Resmi Gazete’de yayımlanan ‘2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı’nın görüşüldüğü toplantıda, yürürlüğe giren ve 2025-2027 yıllarını kapsayan karara ilişkin personele bilgi verildi. İKonuya ilişkin yapılan açıklamada, toplantının ‘Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli’nin hızlı, doğru ve koordineli bir şekilde üreticilere aktarılmasının amaçlandığı belirtildi.

BAKANLIĞIN SEÇTİĞİ 13+1 ÜRÜNÜ EKENLER TEMEL DESTEĞE İLAVETEN PLANLI ÜRETİM DESTEKLEMESİNDEN FAYDALANACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tarımsal Üretim Planlaması kapsamında Türkiye için stratejik öneme sahip 13+1 ürün belirlendi. Yeni Destekleme Modelinde, desteklemeler 3 kaleme indirilirken bunlar temel destek, planlı üretim desteği, üretimi geliştirme desteği olarak seçildi. Afyonkarahisar’da Bakanlığın seçtiği 13+1 ürünü planlama kapsamında eken çiftçiler temel desteğe ilaveten planlı üretim desteklemesinden faydalanabilecek. Yeni hayvancılık Destekleme Modeli Temel Hayvancılık Desteği ve Ürün Geliştirme Desteği olmak üzere 2 başlıkta toplanırken bu kapsamda desteklemeler temel, yönlendirici ve verimlilik kriterlerine göre verilecek.

YENİ BİTKİSEL ÜRETİM DESTEKLEME MODELİ

İlk defa destek ödemeleri üretim döneminden önce açıklanan 3 yıllık Yeni Bitkisel Üretim Destekleme Modeli destek kalemlerinde sadeleştirme yapıldı. Bitkisel üretim yapan Çiftçi kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı tüm üreticiler destek alacak. Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verilecek. Su kısıtı olan havzalarda dönüşüme uygun üretime ek destek sağlanacak. Kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacak. Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek. Kararla birlikte, hayvancılık ve su ürünleri üretiminde olduğu gibi, bitkisel üretimde de artık üretim planlaması yapılacak. Öte yandan, 1 Eylül’de başlayan ÇKS kayıtlarının 31 Aralık 2024 tarihinde sona ereceği belirtildi.