Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Yerel radyolar sahipsiz bırakıldı’

Afyonkarahisar İnternet Medyası Radyo ve Televizyonlar Derneği (AFİMED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Elçi, 13 Şubat Dünya Radyo Günü nedeniyle bir mesaj yayımlayarak, “Radyolar, kamu ve toplum yararına yayınlar yapmalarına rağmen hiçbir şekilde devletimiz tarafından destek görmemektedir” dedi.

Afyonkarahisar İnternet Medyası Radyo ve Televizyonlar Derneği (AFİMED) Yönetim Kurulu

UNESCO tarafından 13 Şubat’ın ‘Dünya Radyo Günü’ olarak ilan edilerek kutlandığı belirten Elçi, küresel düzeyde en yaygın kullanılan mecra olan radyonun, dünyada en çok güvenilen medya araçlarından biri olmaya devam ettiğini aktardı. Telefon ve telgrafın icadından sonra 19. yüzyılın sonlarına doğru icat edilen radyonun, milyonlarca kişiye haber alma, eğlenme, müzik dinleme imkanı sağladığını belirten AFİMED Başkanı Elçi, radyonun, geçmiş zamanlarda insanların bir arada dinlediği bir medya aracıyken, bugün teknolojik gelişmelerle herkes tarafından her yerde erişilebilir çok platformlu bir hale geldiğini belirtti.

‘YEREL RADYOCULAR OLARAK BU ŞARTLARA DAYANMAMIZ İMKANSIZ HALE GELMİŞTİR’

Radyoların, kamu ve toplum yararına yayınlar yapmasına rağmen devlet tarafından hiçbir şekilde destek görmediğini dile getiren Elçi, “Yerel radyoların sorunlarını, sıkıntılarını söylemekten bıktık. Devletimiz, çeşitli vasıtalarla yazılı ve web ortamında yayın yapan yerel medyaya, ulusal medyaya destek verirken, kaynak aktarırken radyolar sahipsiz bırakılmaktadır. Radyolar, kamu ve toplum yararına yayınlar yapmalarına rağmen hiçbir şekilde devletimiz tarafından destek görmemektedir. Son 10 yılda bir çok yerel radyo, aşırı olarak artan giderlerden dolayı kapanmak zorunda kalmıştır. Artan elektrik faturaları, teknolojiye uyum zorunluluğundan dolayı yeni teçhizat masrafları, RTÜK payları, telif ve meslek birliği giderleri, vergi ve sigorta giderleri, personel giderleri ve diğer giderler artık radyo firmalarının belini bükmektedir. Artan gider kalemleri karşısında, devletimiz olabilecek kalemlerde radyolara muafiyet ya da indirim yapmalıdır, RTÜK vasıtasıyla yerel radyolara resmi yayın desteği, elektrik faturalarında indirim, SSK primlerinde muafiyet gibi destekler mutlaka gündeme getirilmelidir. Yerel radyocular olarak artık bu şartlara dayanmamız imkansız hale gelmiştir” şeklinde konuştu.

‘DÜNYA RADYO GÜNÜNÜ KUTLUYORUM’

AFİMED Başkanı Ömer Elçi, yaptığı açıklamayı şu şekilde noktaladı: “Bu vesileyle eğitimin, toplumsal tartışmanın, düşünce özgürlüğünün taşıyıcısı ve dünyanın en yaygın kullanılan kitle iletişim aracı radyolarımızın ve değerli radyo yayıncısı dostlarımızın bu gününü kutlar, başarılarının devamını dilerim. Devlet desteği olmadan 1993 yılından beri hayatlarını sürdürebilmesi için bütün radyocuların tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de devletten yeterli desteği görmesini dilerim.” Haber Merkezi