Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zafer Müzesi tarihe tanıklığa devam ediyor

Kurtuluş Savaşı’nın en önemli mekanlarından birisi olan Zafer Müzesi, uzun süren restorasyon çalışmalarının ardından tarihe tanıklık etmeye kaldığı yerden devam etmek üzere dün resmi törenle yeniden açıldı

Kurtuluş Savaşı’nın en önemli

Kurtuluş Savaşı’nın tarihi mekânlarının başında gelen ‘Zafer Müzesi’, dün düzenlenen resmi törenle açıldı. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa, Garp Cephesi Komutanı İsmet İnönü’nün Afyon’un düşman işgalinden kurtulduğu 27 Ağustos 1922 tarihinde saat 17.30’dan itibaren karargâh binası olarak kullanmaya başladıkları ve Başkomutan Meydan Muharebesi Planının yapılmasına tanıklık eden Zafer Müzesinin açılışına Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, AK Parti Milletvekilleri Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, Hasan Arslan, MHP Milletvekili Mehmet Taytak, İYİ Parti Milletvekili Hakan Şeref Olgun, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Dağlı, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Belediye Başkanı Burcu Köksal ve protokol üyeleriyle vatandaşlar katıldı.

1913-14 yıllarında belediye binası olarak inşa edilen tarihi binanın bu topraklarda yazılan bu büyük zaferin en yakın şahitlerinden bir tanesi olduğunu hatırlatan Vali Yiğitbaşı, “Büyük Zafer’in ve Afyonkarahisar’ın kurtuluşunun 102. yıldönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatanımız uğruna canlarını ortaya koymuş tüm şehitlerimizi ve ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyorum, gazilerimizi şükranla yad ediyorum. 1913-14 yıllarında belediye binası olarak inşa edilen tarihi bina, bu topraklarda yazılan bu büyük zaferin en yakın şahitlerinden bir tanesidir. 27 Ağustos 1922’de Afyon’un düşman işgalinden kurtulmasından sonra Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Garb Cephesi Komutanı İsmet İnönü, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa ve Garb Cephesi Hareket Şube Müdürü Tevfik Bıyıklıoğlu tarafından Batı Cephesi karargah binası olarak kullanılmış, Başkomutanlık Meydan Muharebesi bu tarihi binamızda planlanmıştır” dedi.

‘MİLLİ MÜCADELEYE AİT ESERLER YERLEŞTİRİLMİŞTİR’

Restorasyon çalışmalarında binanın uzun ömürlü olabilmesi için çatısında aşırı yüke neden olan betonarme yapının kaldırıldığını söyleyen Yiğitbaşı, “Yakın tarihimizin en önemli noktalarına tanıklık eden bu binayı restorasyon ve iyileştirme çalışmaları ile yeniden vatandaşlarımızın ziyaretine açıyoruz. Restorasyon çalışmalarında binanın uzun ömürlü olması için öncelikle çatısında aşırı yüke neden olan betonarme yapılar kaldırılmış, çatı örtüsü yenilenmiştir. Yine duvarları güçlendirilmiş, doğrama ve saçaklar yenilenmiştir. İç mekanda da yenileme çalışmaları yapılmış ve müzede sergilenecek milli mücadeleye ait eserler yerleştirilmiştir” şeklinde konuştu.

’30 MİLYONU AŞKIN MALİYETE ULAŞAN FİNANSMAN SAYESİNDE ZAFER MÜZEMİZİ TAMAMLADIK’

30 milyon maliyete ulaşan finansman sayesinde Zafer Müzesi’ni tamamladıklarını aktaran Yiğitbaşı, şu ifadelere yer verdi: “Kasım 2023’te tek aşamalı ihale olarak gerçekleştirilmiş güçlendirme, restorasyon ve tefrişat sürecinin ardından hızlıca hayata geçirilmiştir. Tarihi Milli Park Müdürlüğümüz, İl Özel İdaremiz ve Zafer Kalkınma Ajansımız aracılığıyla sağlanan 30 milyonu aşkın maliyete ulaşan finansman sayesinde Zafer Müzemizi tamamlamış olduk. Toplam 17 adet odaya sahip müzemizin 11 odasında sergileme yapılmakta ve savaşlarda elde edilen tarihi kalıntıların yanında; topografik haritalar, görsel panolar, interaktif ekranlar gibi yenilikçi imkanlarla o dönemde Afyonkarahisar’da ve bölgede yaşanan destansı mücadele ziyaretçilerimize aktarılmaktadır. Ayrıca Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve kurmayları tarafından Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin planlandığı Zafer Odası tamamen aslına uygun olarak korunarak bu müzenin en önemli kısmını oluşturmuş oda tarihi dokusunu koruyarak sergilenmiştir.”

‘MİLLETİMİZİN HER BİR FERDİNE MİNNET VE ŞÜKRAN BORÇLUYUZ’

Vali Kübra Güran Yiğitbaşı’nın ardından düzenlenen törende açıklamalarda bulunan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Numan Kurtulmuş da şunları söyledi: “Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere kurtuluşun bu büyük kahramanlarını, nicelerinin isimlerini bile bilmediğimiz isimsiz kahramanları ve onlara bütün gücüyle destek olan cephedeki askerimize her türlü imkanıyla yardımcı olan milletimizin bütün fertlerini bir kere daha rahmetle, minnetle, saygıyla yad ediyoruz. Aslıda böylesine önemli tarihi olaylar sadece geçmişi anlatmak için değil buradan aldığımız derslerle geleceği daha güçlü bir şekilde inşa edebilmek için ve bizim için büyük bir fırsattır. Milletimizin her bir ferdine gerçekten minnet ve şükran borçluyuz.

‘BU ÜLKE HER ZAMAN DAHA İLERİYE GİDECEKTİR’

Onların açmış oldukları bu yolda Allah’ın izniyle bu ülke kıyamete kadar özgür insanların, büyük milletimizin yurdu olarak devam edecek ve inşallah bu ülke her zaman daha ileriye gidecektir. Ağustos ayı bizim için Türk milleti için kahramanlık destanlarının yazılı olduğu bir aydır. Şuanda Cumhurbaşkanımız ve devlet erkanı Malazgirt’te. Malazgirt Meydan Muharebesi’nin yıl dönümünde Sultan Alp Arslan Han’ın, Anadolu topraklarını bizlere yurt olarak açtığı o büyük zaferi kutluyor. Bizlerde ondan asırlar sonra bizim yurdumuz olan ve kıyamete kadar bizim olacak bu toprakları korumak için verdiğimiz o şanlı destanı, o direnişi Afyonkarahisar’da bu güzel memlekette şehitlerimizi, gazilerimizi, kahramanlarımızı yad ederek anıyoruz.

‘TARİHİMİZİN HER SAYFASINI İFTİHAR İLE TAŞIYORUZ’

Büyük milletlerin tarihleri süreklilik arz eder. Biz gerçekten tarihte altın sayfalara imza atmış bir millet olarak, tarihimizi bir bütün olarak kabul ediyor ve tarihimizin her sayfasını iftihar ile taşıyoruz. Tarihimizin her döneminden de bir takım ilhamlar alarak esas işimiz olan bu ülkeyi geleceğe doğru daha güçlü bir şekilde taşımak için mücadele ediyoruz. Selçuklu’nun, Osmanlı’nın, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin tarihi bir birinin devamı olan, bir bütünün parçaları olan tarih sayfalarıdır. Selçuklu başka bir şey, Osmanlı başka bir devlet, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ise başka bir devlet değildir. Kurulmuş son Türk Devleti olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti de, kıyamete kadar bu topraklarda payidar kalacak bağımsız bir ülke olarak ileriye gidecektir.”