Afyonkarahisar Pedagoji Merkezi’nden Psikolojik ve Aile Danışmanı Tuba Çavaş, son zamanlarda artan zorbalığa karşı önemli açıklamalarda bulundu. Zorbalığın uzun zamandır gündemlerinde olduğunu söyleyen Çavaş, son yıllarda zorbalığın yaş sınırının çok fazla düştüğünü dile getirerek okul öncesi kademeye kadar gerilediğini belirtti. Çavaş, “Araştırmalar; sözel diye nitelendirilen zorbalığın, argo kelimeler, küçümseme gibi daha yaygın olduğunu belirtmektedir. Bunlardan çıkarılacak sonucun da sözel zorbalığın daha kolay uygulanabilir olmasıdır. Zorbalık çok uzun zamandan bu yana sürekli olarak gündemimizde bulunmaktadır. Özellikle son yıllarda zorbalığın yaş sınırının çok fazla düşerek okul öncesi kademeye kadar geldiğini söyleyebiliriz. Durum böyle olunca da akıllara bu kadar küçük yaşta zorbalığı çocukların nereden ve ne şekilde öğrendiği sorusu gelmektedir. Küçük yaş grubunda özellikle rol model alarak ya da izlenilen, görülen şeyleri taklit yoluyla öğrenme gerçekleştiği için ailelere, ebeveynlere bu konuda ilk görev düşmektedir. Biz ebeveynler olarak diğerlerine olan davranışlarımızı doğru bir şekilde şekillendirip çocuklarımıza yansıtmalıyız. Aksi durumda bizden zorbalık ve olumsuz davranış gören çocuğumuzun zorbalık yapmaması elde değildir” diye konuştu.
‘BİLİNÇSİZ EKRAN KULLANIMI ZORBALIĞA SEBEP OLUYOR’
Bilinçsiz bir şeklide ekran kullanımının zorbalığa sebep olduğunu söyleyen Çavaş, “Çocukların izlediği içeriklerden gördüğü davranışları kopya ederek kendi arkadaşlarına, çevresine yansıtmaması da olası değildir. Akran zorbalığının bir diğer tarafı da mağdur kısmıdır. Biz kendi etki alanımız dahilinde hayatımıza yön verebiliyoruz ve bu etki alanına kendimiz, duygu, düşünce ve davranışlarımız giriyor. Biz bir başkasını doğrudan müdahale edemediğimiz gibi hayatımızın dönem dönem birçok kısmında da zorbalarla karşılaşacağız. Zorbalık konusunda temelden önlem almak için neler yapabilirizden önce mağdur olarak ne yapabilir buna bakalım. Biz bir zorbalığa maruz kalıyorsak öncelikli olarak bizim zorbaya net bir şekilde; ‘Hayır, ben bunu yapmanı istemiyorum’ dememiz gerekir. Bunu diyemiyorsak ya da dememize rağmen hala devam ediliyorsa okulda bir öğretmenimizden, diğer çevrede de ebeveynlerimizden ya da güvenilir bir yetişkinden destek almalıyız” ifadelerine yer verdi.
DURUMDAN MAĞDUR OLAN AİLELERİN YAPMASI GEREKENLER
Çavaş, bu durumdan mağdur olan aileler için yapılabilecekleri şu şekilde sıraladı: “Çocuğunuzun neler yaşadığıyla ilgili onunla konuşun ve onu destekleyin. Zorbalıkla baş edebilmesi için onunla kararlı duruş sergilemesini konuşun küçük küçük müdahale planları oluşturun. Çocuğunuzu sosyal duygu ve becerileri konusunda destekleyin. Onunla yeterli ve kaliteli zaman geçirin. Özellikle duygu paylaşım etkinlikleri yapın. Sağlıklı iletişim kurun ve doğru rol model olun. Bu durum okulda veya oyun evinde gerçekleşiyor ise mutlaka kurum ile temasa geçin ve bilgilendirin.”
‘KAPSAMLI BİR UYGULAMA İLE ZORBALIĞIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİNİR’
Zorbalık ile ilgili TBMM ve MEB’in yapabileceği desteklemelerden de bahseden Çavaş,”İlk olarak bu zorbalık eğitimlerinin, zorbalıkla müdahale bilgilendirmelerinin günümüz şartlarına ve zorbalığın yaygınlık durumuna bakarak bunun ders olarak çocuklara kazandırılması gerekmektedir. Toplum olarak destekleyici ve herkes katılımlı olan projelerin yapılması ve örnek teşkil eden davranışların artmasını sağlamak için de küçük küçük ödüllendirmelerin yapılması bu alana büyük katkı sağlayabilir. Özellikle çocuklar dışında ve zorbalığın okul öncesi kademeye kadar düştüğüne bakılırsa da düzenli olarak her yıl ebeveynlerin ve yetişkinlerin uzman kişiler tarafından bilgilendirmeleri ve takip edilmeleri gerekmektedir. Kapsamlı bir uygulama ile zorbalığın önüne geçilebileceğini ve daha refah bir topluma ulaşabileceğimizi düşünüyorum” dedi.
‘Ailelere büyük işler düşmektedir’
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Taytak, ilk ve ortaöğretim kurumlarında ‘Akran Zorbalığının Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerinin Belirlenmesi Alt Komisyonu’na başkanlık yaptı. Taytak, “Ailelere büyük işler düşmektedir. Bundan dolayı çözüm önce ev, sonra okuldadır” dedi.
Dilekçe Komisyonları çalışmaları kapsamında geçtiğimiz hafta akran zorbalığı konusunu gündeme taşıyan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, ilk ve ortaöğretim kurumlarında akran zorbalığının araştırılması ve alınabilecek önlemlerinin belirlenmesi alt komisyonu kurulmasına katkı sağladı. Akran zorbalığının sadece okullarda değil mahallelerde de yaşandığını dikkat çeken Milletvekili Taytak, “Bunun sesi olacak olmak bizler için mutluluk verici. Geleceğimizin mimarlarını koruyabilmek için bu konuyu gündeme taşımak bizim boynumuzun borcudur. Bunun içinde Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, anne babalar inşallah devreye sokulacaktır. Ailelere büyük işler düşmektedir. Bundan dolayı çözüm önce ev, sonra okuldadır. Özellikle çocuklarının yanındayken kullandığı kelimelere ve diğer insanlara karşı davranışlarına dikkat etmelidir” diye konuştu.
‘ÇOCUKLARA ERKEN YAŞLARDA BAZI KONULARDA KISITLAMA ZORBALIĞI ENGELLEYECEK EN ÖNEMLİ ETKEN’
Milletvekili Taytak, yaptığı açıklamanın devamında ise “Çocuğun yaşamında örnek aldığı ve güven duyduğu yetişkinlerin, başkalarının hakkını yememesi ve hakkı yenen kişilerin de korunup yanında olunduğunu görmesi, herhangi bir sözden daha etkili olacaktır. Çocuklarına erken yaşlardan itibaren bazı konularda gerekli kısıtlamalar koymaları, zorbalığı engelleyecek en önemli etkenlerden biridir. İtmek, vurmak gibi eylemlerin yanlış olduğunu, aynı zamanda sıra beklemek, insanlara karşı empati kurmak ve merhamet duymak gibi olumlu davranışları çocuğunuza aşılamak, birine zarar verme potansiyelini azaltacaktır. Öğretmenlere de belirli sorumluluklar düşmektedir. Öğretmenlerimiz; milli ve manevi değerlerini bilen, merhametli, yardımsever, sevgili, saygılı, paylaşımcı, ahlaklı nesiller yetiştirmek için eğitimi ön planda tutarak yavrularımıza destek olmalılardır. Çalışmalarımız boyunca bu komisyonda adı konmuş bu zorbalığa çözümler bulacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.