Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hafta sonundan itibaren yeni bir sıcak hav dalgası geliyor

Afyon’da mevsim normallerinin yaklaşık 10 derece üzerinde seyreden hava sıcaklığının önümüzdeki günlerde daha da artarak, il merkezinde 36, batı bölgelerindeki ilçelerde ise 39 derece civarında olması bekleniyor. Uzmanlar aşırı sıcaklara karşı vatandaşları dikkatli olunmalı uyarısında bulundu

Afyon’da mevsim normallerinin yaklaşık

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden edinilen bilgilere göre, Afyon’da hava sıcaklığı bugün 33 derece olurken, cumartesi günü 34, pazar günü ise 35 derece civarında olacak. Hafta başında ise il merkezinde sıcaklığın 36 derece ve üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Raporda Afyon’un en sıcak ilçeleri 39 derece ile Dinar, Başmakçı, Evciler ve Dazkırı olurken diğer ilçelerde hava sıcaklığının en yüksek 36 derece olacağı tahmin ediliyor. Öte yandan, hava sıcaklılarına karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiği belirtildi.

AŞIRI SICAKTAN EN ÇOK ETKİLENENLER HASTALAR İLE YAŞLILAR 

Uzmanlar, vatandaşların yüksek sıcaklıkla ilgili oluşması muhtemel risklere karşı dikkatli ve tedbirli olması gerektiği yönünde uyarıda bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesinde sıcak havaya karşı bir dizi uyarılar yer alırken, aşırı sıcaktan daha çok, hastalar ile yaşlıların etkilendiği belirtildi. Meteorolojini uyarıları şöyle: “Son yıllarda çok sık olarak yaşanan aşırı sıcak ve bunların neden olduğu olumsuzluklar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için su kaynaklarının yönetimi açısından büyük sorunlara neden olmaktadır. Aşırı sıcaklar kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet, dolaşım-solunum problemi, alkolizm gibi kronik hastalığı olan kişilerin yaşamını tehdit eder.”

 AŞIRI SICAKLARDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ

  • Kanser hastaları, kemoterapi hastaları veya değişik deri hastalığı olanlar güneş ışınlarından korunmaya özellikle dikkat etmelidir.
  • Güneş ışınlarının etkisinin güçlü olduğu saat 10:00-16:00 arasında güneş ışınlarından kaçınmalıdır.
  • Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol giysiler tercih edilmeli; şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
  • Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler.
  • Yoğun fizik aktivite Spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır.
  • Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir.
  • Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır.
  • Yoğun fizik aktivite spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır.
  • Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır ve güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir.
  • Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.
  • Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.
  • Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır.
  • Her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmeli, soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir.