Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Minik Akif’e AFSÜ’de kök hücre nakli yapıldı

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Hastanesinde lösemi tedavisi gören 1,5 yaşındaki Mevlüt Akif ‘in yüzü, kök hücre nakliyle güldü. Tam uyumlu kök hücre bağışçısı Almanya’dan bulunan ve yaklaşık üç hafta önce kök hücre nakli yapılan Mevlüt Akif, başarılı bir sürecin ardından tam şifa ile AFSÜ’den taburcu edildi.

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi

İki aylıkken AFSÜ Hastanesine getirildiğinde yapılan tetkikler ile çok ağır bir bağışıklık yetmezliği türü olan Wiskott-Aldrich Sendromu tanısı konulan Mevlüt Akif’e, kök hücre nakli yapılması gerekti. Yakın akrabaların uyumlu olmaması sebebiyle Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi’ne (TÜRKÖK) yapılan başvurunun ardından Türkiye’deki kayıtlı verici adaylarından uygun verici saptanamayan Mevlüt Akif için, İstanbul Üniversitesi Kemik İliği Bankası aracılığıyla dünyadaki diğer kemik iliği bankalarında tarama yapıldı. AFSÜ Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İbrahim Eker, minik Akif için Almanya’dan tam uyumlu bir verici saptandığı belirterek hücre naklinin gerçekleştirildiğini aktardı.

‘TÜM EKİP ARKADAŞLARIMIZA ŞÜKRANLARIMIZI İLETİYORUZ’

Konuya ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunan Başhekim Yardımcısı Eker, “Bu operasyon, nakil merkezimizde yapılan 23., akraba dışı olarak yapılan 5. kök hücre naklidir. Tam şifa ile sorunsuz başarı oranımız yüzde 90’dır. Bu oran ülkemiz ve dünya literatürüne göre çok yüksek bir başarı oranıdır. Bu başarıda emeği geçen başta hastane yönetimimiz olmak üzere tüm ekip arkadaşlarımıza şükranlarımızı iletiyoruz. Türkiye’deki verici havuzunun artmasına çok ihtiyaç var. TÜRKÖK kaynaklı bir verici bulursak süreç çok daha hızlı ve daha düşük maliyetli ilerliyor. Bu konuda farkındalığın artmasını, halkımızın kan bağışı gibi kök hücre bağışıyla ilgili de gönüllü olmalarını ve bu sürece dâhil olmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.