Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Somer: Bu zamana kadar birçok öğrenci yetiştirdik

Koro şefi, bestekar, Afyonkarahisar Belediyesi Musiki Eğitim Merkezi Başkanı Raif Somer, ömrünü verdiği müzikte yeni öğrenciler yetiştirmeye devam ediyor. Yaklaşık 36 yıldır amatör müzisyenlere eğitimler veren Somer, “Alaylı olarak da bir şeyler vermeye çalışıyoruz. Bunun sonucu olarak da Halk Eğitim Merkezi’nde konser vererek taçlandırıyoruz” diyor.

Afyonkarahisar Belediyesi Musiki Eğitim Merkezi’nde yeni sezon hazırlıkları devam ediyor. Koro şefi, bestekar ve Afyonkarahisar Belediyesi Musiki Eğitim Merkezi Başkanı Raif Somer, Afyonşehir’e çalışmaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Şimdiye kadar TRT repertuarına girmiş çok sayıda bestesi olan Somer, alaylı bir müzik insanı olarak bildiklerini yeni nesil amatör müzik meraklılarına aktarmaya devam ediyor. Uzun yıllar müziğin içinde olan Somer, beste çalışmalarını da sürdürüyor, Musiki Eğitim Merkezi’nde verdiği kurslara katılanlarla birlikte çeşitli konserlere imza atıyor.

‘ÖĞRENCİLERİ ARAMIZA ALIYORUZ’

1949 Afyonkarahisarlı doğumlu Raif Somer, cemiyetin kuruluşunu, amaçlarını, gerçekleştirdiği faaliyetleri Afyonşehir’e anlattı. Somer, şu ifadelere yer verdi: “1987 yılında ilk defa bazı arkadaşlarımızın teşvikiyle bir grup kurma amacı oluştu. 1986’da ben Afyon Musiki Cemiyeti’nin başkanlığını devir aldım. Yer sıkıntısı nedeniyle dönemin Belediye Başkanı rahmetli Erdal Akar’a müracaatla belediye adına bir kuruluş yapmamız gerektiğini, ancak bu konuda maddi olarak yardımcı olamayacaklarını söyledi. Ben, ‘Belediye ismi geçsin, geçerse olur mu’ dedim, olur dedi ve Afyonkarahisar Belediyesi Musiki Eğitim Merkezi bu şekilde doğmuş oldu. O günden bugüne kadar belediyenin verdiği yer, elektrik, su ve doğalgazdan faydalanıyoruz, sağolsunlar. Onun haricinde kendi aramızda topladığımız 3,5 kuruşla öğrencilere katkı olması için öğrencileri aramıza alıyoruz. Onların da giderlerini biz karşılıyoruz.

‘BURANIN AMACI; BİRBİRİMİZİ TANIMAK, DUYGULARIMIZI PAYLAŞMAK’

Bu zamana kadar çok öğrenci yetiştirdik. Bugün Afyon’da bile müzik öğretmeni olarak çalışanlar var. Konservatuarda görev almış öğrencilerimiz var. Ama sayısını inan bilmiyorum. Enstrüman kursu vermiyoruz, burada sadece koro çalışmaları yapıyoruz. Ufak tefek nazari bilgiler konusunda bildiklerimizi aktarmaya çalışıyoruz. Buranın amacı şu; Burada hoşça vakit geçirmek, bir arada olmak, dost olmak. Birbirimizi tanımak, duygularımızı paylaşmak. Bunun yanı sıra bir şeyler öğretmek. Yani basit bir eğitim, okul gibi değiliz. Ama alaylı olarak da bir şeyler vermeye çalışıyoruz.  Bunun sonucu olarak da Halk Eğitim Merkezi’nde konser vererek taçlandırıyoruz.

HEM HALK MÜZİĞİ HEM DE SANAT MÜZİĞİ KONULARINDA ÇALIŞMA YAPIYORUZ

Biz kurulduğundan bugüne kadar hem halk müziği hem de sanat müziği konularında çalışma yapıyoruz. Sanat müziğini de ben yönetmeye çalışıyorum. Halk müziğinde de öğretmen emeklimiz Halil Rıfat Aydemir var. Pazartesi günleri halk müziği çalışmamız var. Pazar günleri saat 16.00’da sanat müziği, pazartesi günü saat 19.00’da halk müziği çalışmamız var. Herkes serbest ancak önemli olan devamlılık şartı var. Bizde keyfiyet yok, çok önemli.  Mazereti olmadıktan sonra tüm arkadaşlar çalışmalara katılabilirler, koroya da çıkabilirler. Şu anda kayıt diye bir şey söz konusu değil. Az çok kadromuz belli, bundan sonraki dönemler için yeni gelecek arkadaşlarımızı tabi ki koroya alacağız. Bizim 7’den 70’e herkese kapımız açık.

BELEDİYE KONSERVATUARI OLAYI BARUT DÖNEMİNDE FESHEDİLDİ

Hayrettin Barut döneminde üniversitenin katkılarıyla Afyonkarahisar Belediyesi Konservatuarı kuruldu, ama ömrü uzun olmadı. Abdullah Kaptan’ın 4 yıllık döneminde maalesef parasal nedenlerle, öğretim görevlilerinin çalışmaları nedeniyle onlara belli bir ücret ödenmesi gerekiyordu. Sanıyorum 2000 yılında bir öğretim görevlisinin aldığı maaş kesin olmamakla birlikte aylık 6000 liraydı. O nedenle Kaptan döneminde bu feshedildi. Belediye konservatuarı olayı fes edildi. Daha önceki yıllarda biz rahmetli Avni Anıl ille görüştük. Hoca, Afyon’a gelmeyi bile kabul etti ama belediyemiz kabul etmedi.

BAŞKAN KÖKSAL, DESTEK VERECEĞİNİ SÖYLEDİ

Belediye Başkanımız Sayın Burcu Köksal ile bir defa bir görüşmemiz oldu, destek vereceğini söyledi. Bizim beklentimiz şu; biz birer ‘aferin’ delisiyiz. Biz bir ‘aferine’ minareye çıkarız. Burada hiç bir kimsenin maddi bir şeyi yoktur, çıkarı yoktur. Aksine herkes maddi olarak katkıda bulunmaktadır. Dolayısıyla bizim taktir edilmemiz, hepsi bu. Biz Afyon’u seviyoruz. Afyonumuzu sevdiğimiz için yıllardır bu işe hizmet ediyoruz. Tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”

DİĞER VİDEOLAR