Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Dünya genelinde 1.7 milyar kişinin yaşam kalitesini etkiliyor’

Kas ve iskelet sistemi hastalıklarının en önemli ve yayın grubunu temsil eden artrik ile ilgili bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Korkmaz, “Eklemlerde iltihaplanma ile karakterize olan ve sıklıkla eklemlerde ağrı, kızarıklık, ısı artışı, şişlik ve hareket kısıtlılığı ile kendini gösteren artritler, dünya genelinde 1.7 milyar kişinin yaşam kalitesini ve topluma katılımını olumsuz etkiliyor” dedi.

Kas ve iskelet sistemi

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, Dünya Artrit Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Eklemlerde iltihaplanma ile karakterize olan ve sıklıkla eklemlerde ağrı, kızarıklı, ısı artışı, şişlik ve hareket kısıklılığı gösteren artritlerin dünya genelinde 1.7 milyar kişinin yaşam kalitesini ve topluma katılımını olumsuz etkilediğini belirten İl Sağlık Müdürü Korkmaz, “Yaygınlığına rağmen bireylerin çoğu, halen, doğru tanı almadan söz konusu hastalıkların belirtileriyle mücadele etmeye çalışmaktadır. Hâlbuki koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınması, erken dönemde yapılacak doğru teşhis ve etkin tedavi ile bahsi geçen bireylerin aktif ve üretken bir hayat sürdürebilmeleri mümkündür. Buna binaen, her yıl düzenlenecek etkinliklerle kas ve iskelet sistemi hastalıkları hakkında farkındalığı artırmanın faydalı olacağı değerlendirilmiş ve 12 Ekim tarihi ‘Dünya Artrit Günü’ olarak kabul edilmiştir” diye konuştu.

‘FARKLI SAĞLIK SORUNLARININ İLERLEMESİNE NEDEN OLABİLİR’

Artritin en yaygın görülen tipini ise osteoartritlerin oluşturduğuna değinen Korkmaz, “Bu hastalıktan etkilenen kişi sayısı yaklaşık 600 milyon olup bu sayının, nüfusun yaşlanmasıyla birlikte 2050 yılında 1 milyara ulaşacağı tahmin edilmektedir.  Kadınlarda daha sık görülen ve yaşın ilerlemesiyle birlikte görülme sıklığı artan osteoartritin oluşmasına yol açan önemli risk faktörleri arasında genetik yatkınlık, eklem travmaları, tedavi edilmeyen eklem hastalıkları, obezite ve diyabet yer almaktadır. Osteoartritten en fazla dirsek, kalça, omurga ve eldeki küçük eklemler etkilenmektedir. Bu etkilenmeler yavaş yavaş olabileceği gibi yaralanma veya incinmeyi takiben birden ortaya çıkabilmektedir. Oluşan fiziksel aktivite kısıtlılığı, zaman içerisinde kalp damar hastalıkları, obezite ve diyabet gibi farklı sağlık sorunlarına ya da mevcut olan bu hastalıkların ilerlemesine neden olabilmektedir” ifadelerini kullandı.

‘MEVCUT İLERLEMESİNİN ÖNÜNE GEÇEBİLMEK MÜMKÜNDÜR’

İl Sağlık Müdürü Korkmaz, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamanın devamında ise şunları söyledi: “Osteoartritin meydana gelmesini önlemek ya da mevcut olan hastalığın ilerlemesinin önüne geçebilmek mümkündür. Sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi ve eklemlere aşırı yük binmesinin önlenmesi bu mücadelede önemli bir yer tutmaktadır. Bu bağlamda; sağlıklı yaşam tarzını benimseyin, sağlıklı beslenin, düzenli fiziksel aktivite yapın, sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun, eklemlerinize aşırı yük binmesini engelleyin, büyük ve geniş eklemlerinizi kaldıraç olarak kullanın, herhangi bir objeyi taşırken ağırlığını birden fazla ekleme yayın, elinizdekileri çok sıkı kavramayın mümkün olduğunca gevşek tutun, uzun süre aynı pozisyonda oturmaktan kaçının, belirli aralıklarla mola verin ve hareket edin, aile hekiminizden ve en yakınınızdaki sağlıklı hayat merkezlerinden danışmanlık alın ve yapılan önerilere uyun, doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçları, belirtilen şekilde ve düzenli olarak kullanın. Sağlığınız için aile hekimlerimiz, sağlıklı hayat merkezlerimiz, toplum sağlığı merkezlerimizle her zaman yanınızda olduğumuzu hatırlatıyor, esenlikler diliyorum.”