Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Yeni yönetmelik taslağı aile hekimi ve aile sağlık çalışanlarının sorunlarını artıracaktır’

Afyonkarahisar Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Ayhan Karagül, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlandığı ileri sürülen yeni yönetmelik taslağının aile hekimlerinin maaşlarında ve sözleşmelerinde olumsuzluklara neden olabileceğini savunarak, taslağın sahanın gerçek problemlerinden çok uzak bir şekilde hazırlandığını söyledi

Afyonkarahisar Aile Hekimleri Derneği

Afyonkarahisar Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Ayhan Karagül, dün düzenlediği basın toplantısında, Sağlık Bakanlığı tarafından mevcut Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği yerine hazırlandığı ileri sürülen ve süregelen hak kayıplarını devam ettirecek yeni yönetmelik taslağına tepki gösterdi. Karagül, yönetmelik taslağının aile hekimlerinin maaşlarında ve sözleşmelerinde olumsuzluklara neden olabileceğini savunarak, taslağın sahanın gerçek problemlerinden çok uzak bir şekilde hazırlandığını söyledi.

SAĞLIK SENDİKALARI TAM DESTEK VERDİ

Afyonkarahisar Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Karagül’ün Afyonkarahisar Tabip Odası’nda düzenlediği basın toplantısına, Afyonkarahisar Tabip Odası adına Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Tuna Babaoğlu, Afyonkarahisar Aile Hekimleri Çalışanları Sendikası’ndan Dr. Erhan Baş, Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikasından (HEKİMSEN) Dr. Sıla Çiloğlu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (TABİP-SEN) Dr. Hasan Erbay, Türk Sağlık-Sen Afyonkarahisar Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Öztürk de katıldı.

YÖNETMELİK TASLAĞI SAHANIN GERÇEKLİĞİNDEN UZAK

Afyonkarahisar Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Ayhan Karagül, burada yaptığı konuşmada, Sağlık Bakanlığı tarafından mevcut Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği için hazırlanan yeni taslağı eleştirdi. Karagül, şunları söyledi: “Aile hekimliği sistemine getirilmesi planlanan yeni yönetmelik taslağı hakkında ortak görüşlerimizi bildirmek amacıyla burada toplanmış bulunmaktayız. Bizler kayıtlı hastalarımıza daha iyi bir sağlık hizmeti sunumu için bu güne kadar hep özveriyle mücadele ettik ve etmeye de devam etmek istiyoruz. Mevcut yönetmelik taslağının, maalesef sahanın gerçek problemlerinden çok uzak bir şekilde hazırlandığını görüyoruz.

AİLE HEKİMLERİNİN SÖZLEŞMELERİNİN YENİLENMEMESİ RİSKİ BULUNUYOR

Maalesef bu taslakta aile hekimlerinin maaşları; hekimin elinde olmayan şekilde aile sağlığı birimlerine başvurmayan hastalara, izlem veya taramalara gelmeyen hastalara, işini belirlenen kanun ve yönetmeliklere uygun yaptığından dolayı oluşan hasta memnuniyetsizliği gibi bir takım kriterlere bağlandığını görüyoruz.  Ayrıca bu taslak metinde aile hekimi arkadaşlarımızın bireysel mücadelesiyle yapılamayacak şeyler için sözleşmelerinin yeni dönemde yenilenmeme riskini taşıdığını görüyoruz. Her aile hekiminin bulunduğu bölgenin yapısı, sağlık hizmetlerine ulaşımı, dinamikleri farklıdır ve aile hekimi olarak bunlara uygun hareket ediyoruz. Ancak mevcut yönetmelik taslağı tüm hekimleri aynı şartlarda çalışıyormuş gibi değerlendirerek kendi içimizde bir performans yarışına sokmaktadır.

AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANI AÇIĞI BÜYÜK BİR PROBLEM HALİNE GELECEKTİR

Aile sağlığı çalışanlarının da iş yükünü artırıp hak edişlerinde kayıplar yaşatabileceğini öngörmekteyiz. Sonucunda sistemden her gecen gün ayrılan ebe ve hemşire sayısının daha da artmasına sebep olacak ve aile sağlığı çalışanı açığı daha da büyük bir problem haline gelecektir. Bunların yanında yeni taslakta belirlenen performans kriterlerine ulaşmak için mücadele ederken bir çok hastamızın da mağduriyetinin ortaya çıkacağını düşünüyoruz. Yeni taslakta olumlu tek gelişme olarak gördüğümüz aile sağlığı çalışanlarımızın görevlendirme ücretlerindeki geç kalınmış düzenlemenin yapılmış olmasıdır.”

Burada hazır bulunan tüm sivil toplum kuruluşları ve sendikalar olarak ortak beklentimiz öncelikle sahanın fikrinin alındığı, uygulanabilir ve yıllardır devam eden aile hekimliğinin kronik problemlerine çözümler getirecek şekilde yeni bir yönetmeliğin hazırlanmasıdır.”

KARAGÜL’DEN AİLE HEKİMLERİ VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINA MİTİNG DAVETİ

Afyonkarahisar Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Karagül, toplantının sonunda, aile hekimliği sözleşme ve ödeme yönetmeliği taslağı, özlük haklarımız ve sağlıkta şiddet sorununa karşı tüm aile hekimlerini ve aile sağlığı çalışanlarını, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu öncülüğünde 19 Ekim Cumartesi günü Ankara’da yapılacak mitinge katılmaya davetetti.