Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon, dernek zengini

Afyon nüfus bakımından 31’inci sırada ancak dernek sayısı bakımında 23’üncü sırada. Afyon’da 43 tane kamu yararına çalışan dernek var. Ortalama olarak bu derneklerin yarısı merkezde, yarısı da 17 ilçede faaliyet gösteriyor. Afyon’da Cumhurbaşkanlığınca ve bakanlıkça kamu yararına statüsüne sahip olan 43 tane dernek bulunuyor

İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Abdurrahman Özdilekler, Afyonşehir Web TV’ye yaptığı özel açıklamada, ildeki derneklerle ilgili bilgiler verdi. Özdilekler, 1096 dernek bulunan Afyon’un nüfus yönünden Türkiye genelinde 31’inci sırada bulunduğunu, ancak dernek sayısı bakımından 23’üncü sırada olduğunu belirterek, her alanda derneğin faaliyet gösterdiğini kaydetti.

GELİŞMİŞ BİR DERNEKÇİLİK SİSTEMİMİZ VAR

İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Abdurrahman Özdilekler, Afyonşehir Web TV’ye yaptığı özel açıklamalar şöyle: “Afyon’da kurulu ve faaliyette bulunan 1096 tane derneğimiz bulunmaktadır. Afyon’da hem sayı hem nitelik olarak gelişmiş bir dernekçilik sistemimiz var. Afyon’da dernek sayısı çok olduğu kadar derneklerimizin faaliyet alanı da çok geniş. Afyon’da şu anda 20’nin üzerinde, değişik alanda faaliyet gösteren derneğimiz var. Aklınıza gelebilecek her alanda, Türkiye Cumhuriyetlerle ilişki kuran derneklerimizden, hayvanlarla ilgili, çevreyle, doğayla ilgili, eğitim şehit yakını, gaziler engelliler yardım dernekleri var. Afyon’da faaliyet gösterilmeyen alan yok. Sivil toplum her yerde kamunun yanında ve kamuyla iş birliği kapsamında faaliyet gösteriyor. Biliyorsunuz, Afyon nüfus bakımından 31’inci sırada, 30 büyükşehirden sonra biz geliyoruz. Dernek sayısı olarak 23’üncü sıradayız. En son aldığımız verilere göre, bizden nüfusu fazla 8 büyükşehirden daha fazla dernek sayısına sahibiz. Bu rakamlar günlük haftalık değişebiliyor. Ortalama olarak bu derneklerin yarısı merkezde, yarısı da 17 ilçemizde faaliyet göstermektedir.

AFYON’DA 43 TANE KAMU YARARINA ÇALIŞAN DERNEK VAR

Derneklerimiz kamu yararlı çalışan dernekler kamu yararına olmayan dernekler diye ikiye ayrılıyor. Afyon’da Cumhurbaşkanlığınca ve bakanlıkça kamu yararına statüsüne sahip olan  43 tane derneğimiz var. Yine bunlar yüzde 50 şeklinde 23’ü merkezde, 20’si ilçelerimizde faaliyet gösteriyor. Ama bizim bakış açımız kamu yararına olan derneklerle diğer dernekler arasında bir ayrım gözetme yok. Her geçen günde Afyon’un da şöyle bir özelliği var: Dernek sayımız kapanan ve açılan dernek açısından bakıldığında artmaya devam ediyor. Sivil topluma kamu idarecilerinin sahip çıkmadığında bu sayı düşüyor. Bu konuda da sayın Valimiz Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı her zaman sivil toplumun yanında faaliyetlerine her zaman destekçi. Böyle olduğu için sivil toplumun sayıları da artmaya devam ediyor. Büyümeye devam ediyor. İkinci teşekkürü de kurum personeline yapmak istiyorum. Sivil toplumun her zaman yanındalar. Kuruluşundan kapanışına genel kurulundan beyannamesine kadar onlar kadar bu konuları dertleniyorlar. Takip ediyorlar.

AFYON’UN İLERLEYEN YILLARDA DAHA ÜSTE ÇIKACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Bir sinerji oluşunca en üst amirimizden en alt kademedeki personelimize kadar ve sivil toplum kuruluş başkanlarımızla temsilcilerimizle bu uyumu sağladığımız için Afyon’un ilerleyen yıllarda da bu sıralamada daha üste çıkacağını düşünüyorum. Biliyorsunuz bu sürede kişisel verilerin korunması kanunu diye bir kanun yürürlüğe girdi. Böyle olunca kanun kapsamında bazı kişisel verilerin gizli kalması işlenmemesi gerekiyor. Öyle olunca bu şeyin yapılması şu anda mümkün değil. Yasal olarak yapılması mümkün değil. Ancak yine bizim teşekkürü hak eden kurumlarımızdan birisi sosyal yardımlaşma derneğimiz var.

YARDIM DERNEKLERİ, VAKIF MÜDÜRLÜĞÜ İLE DİRSEK TEMASINDA OLMALI

Afyonkarahisar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Yaman Şenol yardım derneklerimizin bir çoğu sosyal yardımlaşma müdürlüğümüzle istişare halinde yürüyorlar. Böyle yürüdükleri zaman aynı kişiye birden fazla yardım edilmesinin önüne geçiyor. Ve yardıma daha fazla muhtaç olan kişilere paylaşılarak gücün verimli kullanılması da sağlanmış oluyor. Yani buradan benim söylemek istediğim derneklerimiz, vakıf müdürlüğü ile dirsek temasında hareket ederse hem aynı kişilere birden fazla yardımın önü kesilir. Hem yardımın daha düzenli dağıtılması sağlanmış olur.

VATANDAŞLAR İSTEDİĞİ DERNEĞE İSTEDİĞİ BAĞIŞI YAPABİLİR

Derneklerin ayakta kalabilmesi için gelir kaynakları belli. Bunun en önemlisi bağış vatandaşların derneklere bağış yapması konusunda özgür iradeleri var. İstediği derneğe istediği bağışı yapabilir. Bağış yöntemi de 2 yöntemle her derneği biz kurar kurmaz bir vergi numarası tahsil ediyor. Sistem otomatik ve bankadan hesap açmalarını istiyoruz. Yani derneğin resmi hesabını bir de makbuz karşılığında bağış alabilirler. Derneklerin resmi hesaplarına bağışlarını göndermeleri. Dernek başkanlarının veya başka kişilerin hesaplarına bağışta bulunmamaları. Çünkü biz dernekleri denetim altında tutuyoruz. Kanuna göre bizim dernekler kanunumuza göre 3 yılda bir farklı gelişen durumlara göre de istediğimiz zaman sayın Valilik makamının uygun gördüğü zamanlarda biz derneklerimizi denetleme yetkisine sahibiz.

BAĞIŞLAR DERNEĞİN RESMİ HESABINA YAPILMALI

Ve denetlediğimiz zaman ilk baktığımız şeylerden bir tanesi derneğin banka hesabı bunun için ben halkımıza vatandaşlarımıza duyarlı insanlara bağışta bulunmak isteyen vatandaşlarımıza derneğin resmi hesabına bağışta bulunmalarını istiyoruz. Kişilere değil. Kanunen bankaya otomatik geçtiği için ve biz bu hesapları kontrol edip derneğe diyoruz ki şu kadar para yatmış. Bazen SMA hastası bebeklerin aileleri yüksek bütçeli kampanyalar yapmak zorunda kalıyorlar. Böyle olunca da 81 ilde faaliyet gösteriyorlar. Yardım toplama kanunu çerçevesinde bir il valisi hem kendi ilinden hem de diğer illerde yardım toplamaya izin verebiliyor.

DERNEKLERLE EĞİTİM KONUSUNDA İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ

Son sözlerim dediğim gibi bana bu fırsatı verdiğiniz için size çok teşekkür ediyorum. Sivil toplumun daha güçlenmesi için biz buradayız sonsuz desteğe hazırız sayın Valimizin bu konuda bize talimatı var. Sivil toplumun güçlenmesi için derneklerimizle eğitim ve destek olma konusunda her zaman çalışmaya hazırız. Bir de sloganımız var: Güçlü sivil toplum güçlü Afyonkarahisar. Bu konuda üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazırız.”

DİĞER VİDEOLAR