Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AKÜ’de ‘Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık’ paneli gerçekleştirildi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü ile Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanlığı tarafından Cumhuriyetin 101. yılı kapsamında “Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık” temalı panel düzenlendi. Erdal Akar Konferans Salonunda düzenlenen panele, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Panel Moderatörü Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin yaptığı açış konuşmasında, Cumhuriyetin ilanına giden sürecin bir yönüyle bir vatan savunması iken Cumhuriyetin ilanından sonraki süreçte ulus inşa süreci olduğunu belirtti.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ)

CUMHURİYET’İN KURULACAĞI İŞARETİ AMASYA’DA VERİLDİ

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altıntaş, Mustafa Kemal’in Cumhuriyet’in kurulacağı işaretini ilk olarak Amasya Genelgesi ile verdiğini belirterek, şunları ifade etti: “Mustafa Kemal, Amasya genelgesinde İstanbul Hükümetinin görevini yapamadığını ifade etmiştir. Bu nedenle milli irade kavramı ortaya atılıyor. Mustafa Kemal, burada milletin kendi kaderine el koyacağını söylüyor” dedi. Altıntaş, diğer milli mücadelelerde önce ordunun kurulduğunu daha sonra meclisin kurulduğunu, Türk milletinin ise önce meclisi kurduğunu sonra meclisin orduyu kurduğuna vurgu yaparak vatan kavramının Lozan Antlaşması ile ortaya çıktığı belirtti, şöyle devam etti:

MUSTAFA KEMAL ‘DEVLETİN REJİMİ CUMHURİYETTİR’ DİYOR

“29 Ekim’de genel kurul toplanıyor ve burada tartışmalar oluyor. Hükümetin olmaması tartışmaların boşuna olduğunu düşündürüyor. Mustafa Kemal’e gidilerek bu konu danışılıyor. Mustafa Kemal, Teşkilat-ı Esasiye’nin birinci maddesi olan ‘Devletin rejimi Cumhuriyettir’ diyor. Bunun üzerine 158 milletvekilinin onayıyla Cumhuriyet ilan ediliyor.” Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyza Kurnaz Şahin ise ‘Cumhuriyetin İlanı ve Kazanımları’nı anlattığı konuşmasında, Cumhuriyet’in en önemli kazanımlarından birinin de Cumhuriyet’in devrimci niteliği olduğunu kaydetti. Panel, soruların cevaplanmasının ardından panelistlere teşekkür belgelerinin verilmesiyle sona erdi.