İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, Türkiye’nin en büyük tatlı su göllerinden, endemik bitkiler ve su kuşlarının barındığı Eber Gölü’nde kuraklık ve aşırı kirlilikle artan ekolojik tahribatın son yıllarda aynı dönemde meydana gelen yangınlarla daha da hızlandığını belirterek, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi verdi. Olgun, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Bolvadin, Çay ve Sultandağı ilçeleri arasında yer alan göldeki kamış yangınlarının ekosistem üzerindeki etkilerini ve gölün korunması için alınması gereken önlemleri gündeme taşıdı.
OLGUN: EBER GÖLÜ BÜYÜK TEHDİT ALTINDA
Yazılı soru önergesinde, Eber Gölü’nün Afyonkarahisar ile Konya sınırında yer alan ve bölge halkı için hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan İYİ Parti Milletvekili Olgun, gölün son bir ayda ardı ardına çıkan yangınlarla büyük bir tehdit altında olduğunu belirterek, bu yangınların nedenlerini sorgulamak ve gölü koruma amacıyla Bakan Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle sekiz maddelik bir önerge sundu.
YANGINLARIN SEBEPLERİ VE ŞÜPHELER
İYİ Parti’li Olgun önergesinde, yangınların kasıtlı olarak çıkarıldığına dair ciddi şüpheler bulunduğunu belirterek, gölün farklı noktalarında aynı tarihlerde ve aynı anda çıkan yangınların tesadüf olup olmadığını vurguladı, bu durumun araştırılması gerektiğini belirtti. Milletvekili Olgun, sabotaj ihtimali üzerinde durulmasını da talep ederek, yöredeki sebze-meyve bahçelerinde gübre olarak kullanılan torf çıkarma faaliyetlerinin yangınlara sebep olup olmadığının belirlenmesini istedi. Hakan Şeref Olgun’un yazılı soru önergesinde, bu faaliyetlerle ilgili ihale süreçlerinin şeffaflığının da önemli konuları arasında yer aldığına yer verildi.
ACİL ÖNLEM ALINMALI
Eber Gölü’ndeki yangınların bölgedeki biyolojik çeşitliliği ve halk sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çeken İYİ Parti Afyon Milletvekili Olgun, şunları ifade etti: “Eber Gölü yalnızca bölge halkı için değil, ülkemiz için de önemli bir ekosistemdir. Gölün kuruma tehlikesine karşı acil önlemler alınmalı ve bu yangınların neden olduğu zararların telafisi için planlamalar yapılmalıdır.”
OLGUN’DAN KRİTİK SORULAR
Hakan Şeref Olgun’un Tarım ve Orman Bakanı’na yönelttiği sorular arasında şu başlıklar öne çıkıyor: “Yangınların nedenlerine dair yürütülen araştırma ve soruşturmaların sonuçları nedir? Göldeki torf çıkarma faaliyetlerinin yangınlara neden olup olmadığına dair bir inceleme yapılmış mıdır? Eber Gölü’nün kuruma tehlikesine karşı alınan önlemler ve geliştirilmiş projeler nelerdir? Çay Barajı’nın gölü besleyen kaynaklar üzerinde oluşturduğu etkiler doğru mudur?”
EBER GÖLÜ’NÜN GELECEĞİ İÇİN HAREKETE GEÇİLMELİ
Milletvekili Hakan Şeref Olgun, Eber Gölü’nün geleceğinin tehlikede olduğunu ve bölgedeki çevresel sorunların derinleşmeden çözülmesi gerektiğini vurguladı. Bu kapsamlı önerge, bölgenin ekolojik dengesinin korunması için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
VALİLİK: YANGINLAR KASITLI OLARAK ÇIKARILIYOR
Bilindiği gibi, ekim ayının son gününde Eber Gölü’nün 5 farklı noktasında çıkan yangın 6. gününde havadan yapılan müdahaleyle söndürülürken, Afyon Valiliğinden yapılan açıklamada yangının kasıtlı olarak çıkarıldığı belirtilmişti.