Bakan Yerlikaya’nın paylaştığı verilere göre, 499 bin 88 sürücünün ehliyeti alkol ya da uyuşturucu etkisinde araç kullandıkları, alkol ölçüm testini reddettikleri gerekçesiyle geçici olarak geri alındı.
Kural ihlalleri ve adli işlemler de listede
28 bin 461 sürücünün ehliyeti ise;
- 1 yıl içerisinde 100 ceza puanı doldurdukları,
- 1 yıl içerisinde 5 kez hız ihlali yaptıkları,
- 3 kez kırmızı ışık ihlali yaptıkları,
- Drift yaptıkları,
- Kanuna aykırı çakar tertibatı bulundurdukları için geri alındı.
162 bin 397 sürücünün ehliyeti de ölümlü ya da yaralamalı trafik kazasına karışmaları, sağlık şartları gibi adli işlemler nedeniyle geçici olarak teslim edilmedi.
“Amacımız ceza değil, hayatı korumak”
Bakan Yerlikaya açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Bugün sürücü belgelerini geçici olarak geri almasına neden olan her uygulamanın arkasında çok net bir gerçek var. O da trafik güvenliğini hiçe sayan ağır ihlaller. Can ve mal kaybına neden olabilecek ciddi sorumsuzluklar. Bizim derdimiz işlem yapmak değil; kazaları önlemek, ocakların sönmesine engel olmak.”
Yerlikaya, alınan tüm tedbirlerin ve yapılan denetimlerin, yolların huzuru ve güvenliği için yapıldığını vurguladı. “Yaptığımız her denetim, aldığımız her önlem, bir annenin gözyaşını silmek, bir çocuğun yetim kalmasını önlemek içindir,” dedi.

