Ana Sayfa Arama Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Palandöken: Faiz indirimlerinin vatandaşa yansıtılması gerekir

Merkez Bankası’nın (MB) faiz indirimi kararının piyasaya hızla yansıtılması gerektiğinin altını çizen TESK Genel Başkanı Palandöken, “Ekonominin canlanması için Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indirimlerinin vatandaşa da yansıtılması gerekir” dedi.

Merkez Bankası’nın (MB) faiz indirimi kararının piyasaya hızla yansıtılması gerektiğinin

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Merkez Bankası (MB) tarafından politika faizini düşürmesi kararını değerlendirdi. Palandöken, faiz indirimi kararı sonrası özellikle bankaların vatandaşların aldığı tüm emtialara bu indirimi yansıtması gerektiğini belirterek, “Ne yazık ki ülkemizde indirimler yapıldığında bu çok fazla vatandaşa yansımıyor, ancak zamlar olduğunda anında yansıtılıyor. Bu da ekonomide güven duygusunun oluşmasını engelliyor. Merkez Bankası 100 baz puanlık bir faiz indirimi yaptı. Bu, yaklaşık olarak yüzde 39,50 civarında bir orana denk geldi. Dolayısıyla vatandaşın kullandığı tüm araçlarda, örneğin kredi kartlarında veya aldığı ürünlerde bu indirimin hemen hissedilmesi gerekir ki ekonomiye güven artsın. Aksi halde, bu indirimler başta gıda sektörü olmak üzere konut, sağlık ve eğitim gibi tüm harcama kalemlerinde hissedilmediği sürece ekonomik rahatlama sağlanamaz” ifadelerini kullandı.
‘ESNAF BU İNDİRİMLERDEN YETERİNCE YARARLANAMIYOR’
Faiz indiriminin vatandaşlara yansımadığı için hayat pahalılığının ve yüksek enflasyonun etkisini sürdürdüğünü kaydeden Palandöken, “Üstelik mevsimsel olarak da sonbahar döneminde fiyatların, yaz aylarına göre artış eğiliminde olduğu biliniyor. Sebze ve meyve fiyatları da bu yıl yaşanan don olaylarının etkisiyle zaten yüksek. İnsanlar, ‘Merkez Bankası faizleri indirdi ama biz bunu neden hissedemiyoruz?’ diye sormakta haklı. Esnaf da aynı şekilde, devletin kredi faizlerini sübvanse etmesine rağmen bu indirimlerden yeterince yararlanamıyor” şeklinde konuştu.
‘ENFLASYONLA MÜCADELE İÇİN ORTAK ADIM ŞART’
Enflasyonla mücadele için ortak adımın şart olduğunu söyleyen Palandöken, yaptığı değerlendirmenin devamında şunları söyledi: “Burada en önemli konu, sanayi sektörünün ham madde girdilerinden esnaf ve sanatkârın dükkanına giren emtialara kadar tüm alanlarda, hizmet üreten lokanta, restoran vb. işletmelerin bu indirimi vatandaşa yansıtabilmesini sağlayacak mekanizmaların oluşturulmasıdır. Aksi takdirde yapılan indirimler vatandaşa ulaşmıyor ve bu durum da toplumda huzursuzluk oluşturuyor. Vatandaş, ‘Faizler indirildi ama bizim harcamalarımıza, kullandığımız kredilere yansımıyor’ diyor. Banka faizleri düşüyor ancak vatandaşın kullandığı krediler hâlâ yüksek maliyetli. Bilindiği üzere bu konuda bankalara çok önemli bir görev düşüyor. Yapılan indirimin, hemen ertesi gün vatandaşa yansıtılması gerek. Neredeyse bir hafta geçti ancak bankalardan vatandaşa doğrudan yansıyacak bir kolaylık ya da indirim adımı gelmedi. Bu durumda vatandaş da ‘ekonomideki bu düzelme trendinin bize bir faydası yok’ düşüncesine kapılıyor. Bunun mutlaka düzeltilmesi lazım. Toplumsal bir güvenin ve bilincin oluşabilmesi için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi büyük önem taşıyor.”